Finn VB 2013

Ma kezdődött Tallinnban az 1980-as olimpiai kikötőből vízre szállva a Finn Gold Cup, a nehézsúlyú egyszemélyes olimpiai osztály világbajnoksága.

Berecz Zsombor folytatja az Európa-bajnokságon kezdett jó nemzetközi szereplését. A világbajnoki futamok halasztás után kezdődhettek gyenge szélben. Zsombi egy 7. és egy 23. hellyel tizedik összetettben a 86 hajós mezőnyben. A versenyzők egyetlen nagy csoportban versenyeznek.
Berecz Zsombor a Londoni Olimpia magyar laserese kevesebb, mint egy éve ült át Finnbe, és máris olyan eredményeket hoz, amilyet magyar finnes évtizedek óta nem ért el.
A verseny első napjáról készült videó:
Berecz Zsombor fantasztikus napot zárt Tallinnban a Finn Gold Cupon, a hajóosztály világbajnokságán. A mai két futamon 7. és 5. helyen futott be a célba, és ezzel az összetett listán a tizedik helyről a másodikra ugrott előre!
Magyar finnes világbajnokságon soha ilyen elől nem állt még az összetett listán.
Berecz Zsombor a második helyen áll a Finn Gold Cupon, az olimpiai hajóosztály világbajnokságán négy futam után. Két napja nincs elegendő szél futam rendezéséhez, így az eredmény változatlan. Magyar finnes ilyen eredménynek a közelében sem volt soha.
Holnap - 30-án - még teljes versenynap lesz a kiírás szerint. Az utolsó. Ezen maximum három futamot rendezhetnek meg. A tervezett rajtidőpontot a kiíráshoz képest két órával előrébb hozták, vagyis 10 órakor már lehet rajt.
Augusztus 31-e már a Medal Race és a Final Race napja. Akkor az Éremfutamon a 10 legjobb versenyez, a dupla pontszámmal kalkulált futamon. 
A versenykiírás szerint 4 futam teljesítése után már érvényes a világbajnokság.
A verseny honlapján visszanézhetőek a korábbi futamokról a versenyzők nyomvonalai, és élő futam esetén az efféle közvetítés élőben követhető.
Ma délután három futamot sikerült megrendezni Tallinnban a Finn Gold Cupon, az olimpiai osztály világbajnokságán.
Berecz Zsombor az összetettben a 9. helyen végzett, így holnap a Medal Race-en vesz részt, ahol már csak a legjobb tíz versenyző küzd a helyezésekért. Az Éremfutam dupla pontszámmal számít.
Magyar finnes még soha nem került világbajnokságon a legjobb tízbe, de más olimpiai hajósztályban sem értek el sokan hasonló eredményt. A Detre-testvérek volt Repülő Hollandiban világbajnoki összetettben 4. és 7. helyezésük a nyolcvanas évek elején a Los Angeles-i Olimpia előtt.
Berecz Zsombor tavaly a Londoni Olimpia után ült át Laserből Finnbe, vagyis egy évnél kevesebb idő alatt érte el ezt az egyedülálló sikert.
Jó néhány nagy menő nem tudta magát beküzdeni a legjobb tízbe, a Medal Race-re. Többek között a pár hete Európa-bajnoki címet szerzett szlovén Vasilij Zbogar sem.
A vitorlás hét, amiről szuperlatívuszokban kell beszélni.
A Byte CII.-ben elért két világbajnoki címet egy még nagyobb siker követte: Berecz Zsombor az olimpiai Finn osztály világbajnokságán a 7. helyen végzett! 
Kevesebb, mint egy évnyi finnezés után olyan eredményt ért el, amilyenre nem volt még példa a magyar vitorlássport történetében. Magyar finnes még soha nem tudott bekerülni a világ egyik legerősebb versenyének tartott Finn Gold Cup élmezőnyébe az első tízbe. 
Zsombi július végén 14. lett a warnemündei Európa-bajnokságon, de most még előrébb lépett.
A Finn Gold Cupon kilencedik helyen került be a Medal Race mezőnyébe, a legjobb tíz versenyző dupla pontszámmal számító zárófutamába. Számos menőnek ez nem sikerült, többek között például az aktuális Európa-bajnoknak. Itt remekül vitorlázott. Az első bójánál 5. volt, majd egyre előrébb jutott a világ legjobb finnesei között. A célba a 2. helyen érkezett, egyetlen másodperccel a győztes holland Postma mögött. 
Ezzel két helyet lépett előre az összetett világbajnoki listán.
Fantasztikus teljesítmény!

Támogatóink: