Európa-bajnok a Pegan-Mircsev kettős

Access Európa-bajnokság

  1. szeptember 7-13., Port Camargue (Franciaország)

 

Első ízben rendezték meg a mozgáskorlátozottak számára az Access osztályok Európa Bajnokságát, ahol a az Access 2.3, a 303 és a Liberty versenyzői 9 futamon mérték össze tudásukat. A verseny Open jellegű, ez megengedi, hogy a mozgáskorlátozott vitorlázók mellett egészséges vitorlázók is részt vehessenek a futamokon.

 

Magyarországot 3 egység képviselte, mindhárman az Access 303-as kétszemélyes hajóosztályban: a világbajnoki címet is birtokló Pegan Zoltán-Mircsev Éva páros, és az első versenyes Kele Mária-Szőke Miklós és Spuriga Gábor-Molnár Brigitta.

 

Az első két nap a felméréssel és regisztrációval kezdődött, volna… A franciák nemes egyszerűséggel kezelték a helyzetet, hiába volt kiírva 8 órára a versenyiroda nyitása, 11 óra előtt sehol senki. Két nap ücsörgés és bosszankodás után kedd estére sikerült mindhárom hajót felmérni, és a nevezéseket letudni.

 

Az első versenynapon szeptember 10-én a parti halasztás után gyenge szélben engedték el az első futamot. A Pegan-Mircsev párosnak az erős szél volt a kedvező, ami a versenynap végére megérkezett, így két 2. és egy 1. helyezéssel szépen indítottak.

 

A második nap mindkét futamán magyar egység diadalmaskodott, a Kele-Szőke páros hozta az elsőt, Pegan-Mircsev egység a második futamot. Szél hiányában a nap további részét parton töltötték a versenyzők.

 

A harmadik nap nagyon vegyes eredményeket hozott, Zoli és Éva 4-5-2 eredménnyel zárta ezt a napot, míg Marcsi és Zoli újabb futamgyőzelmet szerzett, sőt egy második helyet, egyre elérhetőbbnek tűnt a bronzérem számukra.

 

Az utolsó napon egyetlen futamot indítottak, aztán a befutó után lefújtak az EB-t a francia szervezők. A 9 futamból két kieső lett, így a Pegan Zoltán és Mircsev Éva az Access világbajnoki cím után az osztály első európa-bajnoki címét is megszerezték. Sajnos Kele Mária és Szőke Zoli, ha csak egyetlen ponttal is, de lemaradt a dobogóról. Spuriga Gábor és Molnár Brigitta a hetedik helyet szerezte meg a kilencfős mezőnyben.

 

A következő világbajnokság helyszíne Rutland és az Egyesült Királyság 2010-ben, ahol remélhetőleg hasonló szép sikereket érnek el a magyar vitorlázók.