Erősszeles tapasztalatgyűjtés

Az ISAF Világkupa sorozat ötödik versenyén a hollandiai Medemblikben a palma de mallorcai és a hyeres-i futamokhoz képest hiányosabb mezőny gyűlt össze. Az ok egyszerű: ez a verseny nem tengeren, hanem az Eijselmeer-en zajlott és mivel a menők java már a Londoni Olimpiára és annak kvalifikációjára készül, és közülük néhányan inkább a Weymouth-ban rövidesen kezdődő versenyre koncentrálva már azon a helyszínen edzenek.  Azért így is nagyon erős maradt a mezőny Hollandiában is.

Az olimpiai kvalifikációra esélyes magyarokat még az ezévre tervezett kiadásaik ésszerű beosztása is arra késztethette, hogy ezúttal ne utazzanak Hollandiába. 
Mindezek miatt nem nem vett részt ezen a Világkupa-versenyen a laseres Berecz Zsombor és a szörfös Detre Dia sem. Nélkülük is népes magyar csapat állt rajthoz: négy férfi 470-es egység és egy lány páros, három finnes, két Laser Radiálos lány illetve egy-egy szörfös mindkét nemben. 
Többségük fiatal, nem vagy nem elsősorban a Londoni olimpiára készülő vitorlázó, akik itt a nagy nemzetközi mezőnyben való versenyzés mellett két fontos dolgot gyakorolhattak még: az erősszeles versenyzést és a türelmes parton ülést. 
A versenyen ugyanis általában borús, esős időben erősszeles futamokra került sor. Két napon pedig a reggel 17-20 csomós szél hamar 30 csomósra erősödött, ami a parton tartotta a versenyzőket.  A tervezett futamszámot nem sikerült lebonyolítani.
A magyarok közül figyelemre méltó Gádoralvi Áron tizedik helye az RS:X szörfben. Áron ezzel értékes Világkupa-pontokat is szerzett.
Jól szerepelt a női szörfösök között a 18. helyet elérő Cholnoky Sára és javuló teljesítményt mutatnak finneseink is, akik közül Pál Gaszton végzett a legjobban. 34. lett.
Eredmények a verseny honlapján: http://results.deltalloydregatta.org/

Támogatóink: