Érdi Mári vezet az U21 VB-n

A Standard osztályban címvédő Vadnai Jonatán pedig 2. helyen áll az első nap és három futam teljesítése után a belgiumi Nieuwpoortban zajló Laser Radial és Standard U21 világbajnokságon.

A tegnapról erős szél miatt mára halasztott kezdő napra 3-3 futamot tervezett és sikerrel meg is valósított a rendezőség.

Érdi Mári megnyerte az első futamot a női Laser Radial mezőnyben. A második futamon tizedik lett, viszont megnyerte harmadikat, így összetettben vezet a francia Cervera és az uruguayi Fraschini előtt.

Részletes eredmények ITT

Vadnai Joni is futamgyőzelemmel kezdett. Győzött a Laser Standard kék csoportban, és másodikként ért célba a másodikon végül negyedikként a szél gyengülése miatt lerövidített harmadikon. Ezzel a második helyen áll összetettben örök ellenfele  a spanyol Rodriguez mögött, aki a gyengébb sárga csoportban (például minden jó brit a Kék csoportban vitorlázott Jonival) 1., 3., 2. helyeket csinált.
Sajnos a selejtezőcsoportok Joninak kedvezőtlen felosztása a verseny honlapján megjelentek szerint holnapra sem változik. Rodriguez és Vadnai továbbra is külön csoportban lesznek, ám az EB-n harmadik és negyedik helyezett két brit, és még más esélyesek is Jonival lesznek egy csoportban. Csak a színek változtak, így a negyedik futamot ők kezdik sárga csoportként...

Vadnai Péter a mai futamokról: "Ma 12-16 csomós szél volt az első két futamban, nagyon erős széllel szembeni áramlással. A harmadik futamra a szél legyengült, az áramlás is megfordult, a futamot Jonatánék csoportjának le is rövidítették. Közben persze szakadt az eső, a látási viszonyok néha olyan rosszak voltak, hogy a bójákhoz villogó lámpás motorosok álltak."

Részletes eredmények ITT

A verseny hirdetőtáblája a honlapon: http://kycnlaserworlds2017.com/u-21-laser-radial-standard-noticeboard


A Laser Radial és Standard U21 világbajnokságról:

A világbajnokság a belgiumi Nieuwpoortban augusztus 2-ig, vagyis szerdáig tart. 12-12 futamra van kiírva mind a Laser Radial női, mind a Laser Standard osztályban, a Laser típusok olimpiai számaiban. Összesen 44 országból 191 laseres nevezett be a két kategóriában.

A lányoknál 27 nemzet 66 versenyzője áll rajthoz. Így ők egy csoportban futják már a selejtező futamokat és a döntőket is.

A fiúknál 125-en vannak, akik egyébként 41 országból érkeztek. Két csoportban rajtolva selejteznek. Legalább négy futamnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a Laser Standard mezőny Arany és Ezüst csoportra oszolhasson majd, ami, ha minden a tervek szerint alakulna, csak a kilencedik futamtól történne meg..

Érdi Mári 2015-ben Kingstonban az U19 korosztály világbajnoka volt, sőt, abban az évben az ISAF ifjúsági VB-t is megnyerte Malajziában. Tavaly az Olimpiára kvalifikálva és készülve a felnőtt versenyekre fókuszált. Ezért inkább nem vett részt korosztályos eseményeken, csak egészen az év végén, amikor is egy hosszú ausztráliai felkészülés után indult ismét az ifjúsági vébén és  negyedik lett. Időközben azonban futamot nyerve végzett 14. helyen az Olimpián, sorra hozta a jobbnál jobb Világkupa eredményeket (13., 8., 8., 4.), és idén februárra 19 évesen már bekerült a Világranglistán az első tízbe is.
Lesznek ellenfelei bőven, hogy a régóta ismertek közül felsoroljunk néhányat: Magdalena Kwasna (POL), Myrthe Ackermann (NED) , Carolina Albano (ITA) vagy a Márihoz hasonlóan riói olimpikon uruguayi Dolores Moreira Fraschini.

Vadnai Jonatán itt Belgiumban most címvédőként versenyezhet. Tavaly győzött ezen a korosztályos világbajnokságon, és még jövőre is rajthoz állhat majd. A legnagyobb ellenfele a megszokott módon a spanyol Joel Perez Rodriguez lehet, de a néhány napja befejeződött Európa-bajnokság is bizonyította, hogy a britek például bárkit elő tudnk varázsolni  a kalapból, aki győzelmi esélyes lehet - amint azt Daniel Whiteley és Sam Whaley bizonyította Douarnenez-ben -, még ha teljesen ismeretlen is. Joni a múlt héten ismételte 2016-os U21 EB-ezüstérmét.

Mindketten 19 évesek.


Csatolt képek:

Támogatóink: