Bronzérmet nyert Érdi Mári a Trofeo Princesa Sofián

Két helyet javítva a harmadik helyig tudott előre jönni Érdi Mári a szombati éremfutamban. Mellette Vadnai Benjamin és a 470-es Gyapjas-hajó is beérkezett a világ legszűkebb élvonalába.

Pályafutása első érmét nyerte felnőtt, Világkupa-szintű mezőnyben Érdi Mári azzal, hogy az ötödikről harmadik helyre ugrott az éremfutamban elért 4. helyével. Ez a helyezés pont elég volt ahhoz, hogy megelőzze további 110 versenytársa mellett – a riói olimpiai bajnok, tavalyi világbajnok holland Marit Bouwmeestert is, aki még bronzérmes pozícióban kezdte a medalrace-t, de “csak” 7. lett. Meg persze a döntő végére Mári elé éppen becsúszó belga hajót, amely a medalrace-ben kori rajtos volt, ezért kizárták. A versenyt az éremfutamban 6. helyen végzett dán Anne-Marie Rindom – aki végig az első háromban volt – nyerte a brit Alison Young előtt.

“Érdekes futam volt, mindenki a szél balra fordulását várta, így is rajtolt a mezőny, de még időben sikerült észrevenni egy jobb oldali frissülést, amivel a 4. helyen értem fel az első bójához és ezt tartani is tudtam a futam végéig”  számolt be Mári a medalrace-ről.

Változatos szelekben rendezték a 49. Trofeo Princesa Sofia Iberostar futamait Palma de Mallorcán, egyaránt volt menet 25 csomó feletti kemény, de 5-7 csomós gyenge, kifújt és forgolódó trükkös szelekben egyaránt. A férfi 470-es osztály és a férfi Laser Standard ezüst és bronz csoportja kivételével mindenkinek meg tudták rendezni az összes tervezett futamot.

A magyar versenyzők minden fajta szélben a mezőnyök elején vitorláztak, “klasszikus” gyenge pontjuk szinte nem is volt, mindenki arról számolt be, hogy kifejezetten jó sebességgel közlekedtek a mezőnyben, helyenként ki is emelkedtek. Ilyen erősségű és méretű mezőnyökben persze nem is lehet, hiszen már egy-egy nagyon apró hiba is több helyezésbe kerülhet.

Palmán az is egyértelmű lett, hogy a részt vevő öt egység közül három – Érdi Mári, Vadnai Benjamin, valamint Gyapjas Balázs és Zsombor – vitathatatlanul a világ legszűkebb élmezőnyéhez tartoznak. Futamgyőzelmek, top 3-as, top 5-ös, top 10-es befutók és a végső helyezéseik is alátámasztják ezt a tényt.

Mári a teljes mezőnyből kiemelkedően egyenletesen versenyzett, a kieső futamán kívül 14. volt a legrosszabb helyezése, közvetlen vetélytársai közül csak a győztes dán Anne-Marie Rindom állt jobban, neki a kieső 22. mellett 10. volt a legrosszabb futama. A többiek mind összehoztak legalább két húszon felüli futamot. “Pont ez volt a palmai verseny egyik célja, hogy minél egyenletesebb futameredményeket érjek el.” Ez annak ellenére is sikerült, hogy Mári egyedül volt a versenyen, edzője Ian Ainslie ezúttal nem tartott vele, de minden reggel és este konzultáltak – a pályára meg kihúzta a japán lány edzője. “Nagyon örülök ennek az éremnek, de tudjuk, hogy nagyon sokat kell dolgozni a jövőben a versenyzés szinte minden elemén.”

“A 24. hellyel semmiképpen nem lehetünk csalódottak, hiszen nagyon jó futamaink voltak, de azt azért érezzük, hogy ennél sokkal többet is tudunk” – értékelte az elmúlt hat napot Gyapjas Balázs. “Tudjuk, hogy min kell dolgozni és várjuk a Hyeres-i világkupa futamot.” Balázs szerint leginkább a rajtokon meg az erős szeles sebességen van még javítani való. “Ilyen szoros mezőnyben nagyon kis hibákon akár több hely is elmehet. Sokkal nehezebb a jó rajtot megcsinálni az arany csoportban, mint a selejtező futamok során."

A versenyt Belcherék már az éremfutam előtt megnyerték alaposan állva hagyva a mezőnyt, de biztos, ami biztos a medalrace-t is behúzták és összességében 39 pontot vertek a másodikra. Az ezüstérem a török Cinar-Cinar kettősé lett a japán Isozaki-Takayanagi páros előtt. A másik magyar hajó, a Litkey-Rácz páros az utolsó, kilencedik futamban 30. lett, így összetettben megtartották a 67.helyet. A verseny során nagyjából ebben tartományban vitorláztak, két legjobb helyezésük közül az egyik a selejtező első futamában elért 26., a másik az ezüst csoportban futott 19. volt az ötödik futamban.

Vadnai Banjamin – Márihoz és a Gyapjas-hajóhoz hasonlóan – futamot tudott nyerni a világ egyik legnehezebb versenyén és az aranycsoportban is futott egy harmadik helyet. “Sajnálom, hogy a végén visszacsúsztam. Nagyon örültem a top 15-ös helynek, de ez most így alakult” – mondta a Hunsail.hu-nak Benjamin, aki végül 23. lett a több mint 180 hajót számláló Laser Standard mezőnyben. “Az utolsó nap nem úgy alakult, ahogy azt szerettem volna, de összességében pozitívan éltem meg a versenyt. Jó rajtjaim voltak és minden szakaszban ütőképes a sebességem.” A mezőny eleje nem változott az éremfutamban, nyert a vezető ausztrál Wearn az új-zélandi Meech előtt, a harmadik a horvát Tonci Stipanovic lett. Vadnai Jonatán az ezüst csoportban a 8., összesítésben pedig a 69. helyen fejezte be a versenyt. Legjobb futama a selejtezőben elért 13. helye, illetve az ezüst csoportot egyszer megnyerte, és még két 2. meg egy 4. helyet is futott itt.

A következő hasonló kaliberű verseny, sőt Világkupa-forduló a dél-franciaországi Hyeres-ben lesz, addig jórészt pihenéssel töltik az időt a magyar élversenyzők. A Hyeres-i versenyt alapértelmezésben még mindig a finnes Berecz Zsombor nélkül rendezik, mert bár addigra leveszik a gipszet a karjáról, állapota még nem teszi lehetővé az éles versenyzést.

A verseny teljes eredménylistáját itt lehet tanulmányozni.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Tomás Moyá/Sailing Energy/Trofeo Princesa Sofia Iberostar

Támogatóink: