Érdi Mári a NOB támogatásával készülhet a tokiói olimpiára

Érdi Mári a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíjának támogatásával készülhet a 2020-as tokiói olimpiára. Mári a magyar vitorlázók közül másodikként kapta meg az ösztöndíjat, korábban Berecz Zsombor részesült a NOB támogatásában.

A most futó olimpiai ciklusban is kapott NOB-ösztöndíjat magyar vitorlázó: idén szeptember elejétől Érdi Mári tokiói felkészülését egészítheti ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásával. “Beépítjük ezt az összeget az idei, illetve az olimpiáig tartó felkészülési időszak költségvetésébe” - mondta a hunsail.hu-nak Mári. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felterjesztése alapján elnyert, az „Olympic Scholarships for Athletes Tokyo 2020” elnevezésű ösztöndíj összesen 11 400 dollár, ami a szerződés időszaka alatt - 2020. augusztus 31-ig - havi 475 dollárnak megfelelő forint összegű támogatást jelent.

Magyar vitorlázóként korábban Berecz Zsombor kapott NOB-ösztöndíjat, 2015-től a riói olimpiára való felkészülést segítette a támogatás. Akkor a kiválasztott versenyzők 14 hónapon keresztül havi 430 dollárt kaptak. A NOB-ösztöndíj elnyerése kisebbfajta kitüntetésként is értelmezhető, a korábbi periódusban összesen 25 versenyző jutott ilyen támogatáshoz.

Érdi Mári felkészülése során éppen két portugáliai ezőtáborozás között tartózkodik, ahol az Aarhus-ban éppen előtte, a 7. helyen végzett brit Alison Young volt/lesz az edzőpartnere. Ezt megelőzően a Gardán tartott edzőtáborban ugyancsak angol, valamit svéd partnerekkel tréningezett. Január 6-án pedig Miamiba utazik,  kezdődik a tengerentúli szezon, előbb edzőtábározással (a tervek szerint kanadai és amerikai edzőpartnerekkel, valamint a riói bajnok, Aarhus-i ezüstérmes holland Marit Bouwmeesterrel), majd következik a Miami Világkupa forduló. Majd Palma de Mallorca és az európa versenyszezon következik, az év egyik legfontosabb versenye pedig Japánban az olimpia helyszínén, Enoshimában az olimpiai tesztverseny lesz augusztusban közvetlenül az ottani Világkupa forduló előtt.

“A fő hangsúly a pályán, verseny közbeni döntéshozatalon lesz, de minden fontos összetevőt gyakorlunk ezeken az edzéseken” - mondta Érdi Mári még az edzőtáborok előtt. E mellett az amúgy meglévő jó sebességének stabilizálása is a fő célok egyike.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó:  Sailing Energy / World Sailing, Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség