Elhunyt id. Berta Lajos

Az "Öreg", a Rabonbán Kékszalag-győztes kormányosa, a füredi vitorlázás nagy egyénisége.

id. Berta Lajos

Elhunyt id. Berta Lajos, akit gyerekkora óta Öregnek becéztek. 

A fiatalabbaknak talán semmit sem mond a neve, pedig a legnagyobb balatonfüredi vitorlázók közé tartozik.

Nem egyszerűen a Rabonbánnal, az egyik legszebb 30-as cirkálóval nyert bajnoki címei vagy 1969-es Kékszalag győzelme miatt. Eredményeinél még előbbre sorolandó azon a listán, ahol a vitorlázótudás és a győzelmek mellett az emberi értékeket is számba vesszük.

Az a fajta volt, aki nem fűzött mondatot mondatba órákon keresztül, de ha egy jóbarát megkérte, hogy hordja el a hegyet, akkor azonnal nekigyürkőzött.

 

2004-ben Szabó József a huszadik század legjobb vitorlás fotósa készített vele interjút a Hajó Magazin számára. Ebben az utolsó kérdésre válaszolva így foglalta össze életét:

 

"Ha összegzem az életemet, akkor a Meteor-MTK-ban, a Hajógyáron kívül, harminchárom év alatt építettem vagy negyven hajót és jégvitorlásokat. Nyertem Kékszalagot, Harmincas bajnokságot, Balaton Kupát, sok versenyt. Felépítettem a házamat. Mindehhez harmonikus családi háttér kellett, amit feleségem, Muci biztosított. Mindig együtt volt az egész család. A fiam a munkámban és a versenyzésben is segített, nem egyszer volt legénységem. Közösen építettük a házunkat, és olyan lett, hogy az egész család együtt lehet. Öröm látni, ahogy a szép unokáim játszanak a kertben, és egyre nagyobbak lesznek. Nagy eredménye ez az életemnek. Remélem, hogy ôk is úgy megszeretik a vitorlázást és a Balatont, mint én, mert ennél nincs szebb a világon."

 

A Hajó Magazin id. Berta Lajost bemutató cikkei 2004-ből letölthetők itt.

 

Id. Berta Lajos temetése holnap, április 2-án délután 3 órakor lesz Balatonfüreden a refomátus temetőben.


A fotókat Szabó József készítette.