Egyéni rekordokkal az Indiai-óceánon

A Vendée Globe szólóvitorlás földkerülő versenyen Fa Nándor és a Spirit of Hungary az Indiai-óceánon egyre jobb pozícióban és az összetett listán is egyre előrébb vitorlázik.

Az elmúlt napokban Fa Nándor meteotaktikai szempontból nagyon ígéretes útvonalat választhatott, és kemény szélben egyéni 24 órás rekordjait egyre javítva rohant az Indiai-óceánon a Kergülen-szigettől északra. Tegnap közel 18 csomós átlagsebességgel 431 tengeri mérföldet tett meg egy nap alatt, ami nem kevesebb, mint 798,1 km (kb. 5,3 Kékszalag táv…).  Eközben a listán egy időre a tőle délebbre vitorlázó  Stéphane Le Diraison elé is került és a 10. helyen jegyezték.

Jelenleg - december 11-én kora délután - újra La Diraison a tizedik. Ennek, vagyis, hogy szoros versenyben, 10-30 mérföldes különbségekkel az ellenfélhez képest a Spirit of Hungary éppen 10. vagy 11. a listán tulajdonképpen nincs jelentősége. Az aktuális sorrendet az ideális útvonal egy távolabbi pontjához mérve állapítják meg, és viszonylagos, mert sokkal inkább számít, hogy az adott versenyző milyen pozícióban van és lesz a következő napokban alakuló időjárási elemekhez képest.  

Nándi és Le Diraison egy magasnyomású rendszer délnyugati oldalán, még annak a szelével jó tempóban vitorláznak.

Eközben az üldözők, Colman és Boissières már lemaradtak erről a szélről. Egyre hátrébb, most már 250-300 mérfölddel nyugatabbra és délebbre Nándiéktól gyengébb szelekben, lassabban haladnak. Eléri őket rövidesen egy délen görgő alacsonnyomás széle és annak a szele, de ezután újra egy magasnyomású rendszer hat majd erre a csoportra, amely az útvonaluktól északabbra, Madagaszkár magassságában erősödik.

Nándi és Stéphan – Colmanéktól északabbra és keletebbre - kis szerencsével hamar megkapják majd ennek az újabb magasnyomásúnak a szelét, anélkül, hogy komoly gyengülésbe kerülnének, ahogy az Colmannel és Boissières-vel megesett. Ha ez így történik, akkor a korábbi szoros csoporttól Nándi és Le Diraison 2-300, majd még több mérföldnyire végképp elszakadhat, és ezután már keletre vezető útjukon akár rendre egy időjárási rendszerrel előrébb lehetnek majd, mint közvetlen üldözőik.

MIndenesetre, amint az egyéni rekordjaiból is látszik, Nándi nagyon igyekszik, hogy így legyen!

(Ruji)

Fotó: Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe


Az elrajtolt 29-ből 22 hajó van még versenyben a szólóvitorlás földkerülőn.

Nyomkövetés a verseny honlapján: http://tracking2016.vendeeglobe.org/hp5ip0/
A verseny honlapja: http://www.vendeeglobe.org

A következő képek még az Atlanti-óceánon készültek novemberben, sokkal gyengébb szélben vitorlázva, mint amilyenben most
az Indiai-óceánon van része a Spirit of Hungarynek


Csatolt képek: