Egyedülálló MVSZ szakmai konferencia Tihanyban

2014. június 05-06-án került megrendezésre a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében a Vitorlás Oktatók, Edzők I. Szakmai Konferenciája. A  rendezvényen a szakterület neves tanárai, edzői prezentálták munkáikat.

A konferenciát csütörtökön Brencsán Ábel, az MVSZ versenysport menedzsere nyitotta meg, amelyet Sáfár Sándor egyetemi tanár Gyermekkorok mozgás biológiája és képesség fejlesztés módszertana a gyerekkorban című színvonalas előadása követett.

Sigmond András mesteredző az oktatás alapjait taglaltaVitorlás oktatás alapjai, a hajó érzék kialakíthatósága gyerekkorban elnevezésű prezentációjában, amiben kitért a vitorlás táborokkal kapcsolatos egyéb fontos sportszakmai kérdésekre is.

Holczhauser András főtitkár az ISAF technikai tanfolyam edzők számára és a Vitorlásiskolák akkreditációja címmel tartotta meg előadását. Ismertette az akkreditáció célját, folyamatát, eredményét és az ebben rejlő hosszú távú lehetőségeket, közös előnyöket.

Péntek reggel Brencsán Ábel, a „Vitorlás táborok szervezési feltételei és Vitorlás oktatás tematikája” címmel tartott előadásában a táborok szervezésének jogi, személyi és technikai feltételeit, valamint az oktatás elvárt tematikáját ismertette, amit egy hosszabb szakmai beszélgetés követett.

Pomucz Tamás edző, Európa-bajnok vitorlázó, a Vitorlás oktatás biztonsági szempontjai” címmel tartott előadása a jogi előírásokon túlmenően sok gyakorlati tanáccsal is szolgált a hallgatóság számára.

Ezt követően Bodnár Rita Bátor Tábor önkéntes, vidám, lendületes előadást tartott Vitorlás oktatás szabadidős foglalkozásai, elméleti és gyakorlati játékok címmel, melyben kitért a játék elméletre, gyermeklélektanra és a csoportos tábori játékok alkalmazására.

A konferencia utolsó előadójaként Hodács Attila US I. fokozatú edző, Gyermekek vitorlás oktatásában használt hajóosztályok, segédeszközök című előadásában mutatta be a vitorlás oktatásban használható hajótípusokat, vízi eszközöket és azok alkalmazásának lehetőségeit, valamint speciális oktatási módszereket.

A délutáni programon a hallgatók, előadók is hajókba ültek és gyakorlatban is bemutatták, a különböző edzési módszereket.

Az előadássorozaton lehetőség nyílt számtalan szakmai kérdés felvetésére, egyeztetésére, különböző módszerek megismerésére. Ezzel lezárult a vitorlásiskolák MVSZ általi akkreditációs folyamatának több hónapos előkészítő folyamata.

Köszönjük a hallgatóság nagyszámú megjelenését, aktív közreműködését, az előadók színvonalas prezentációit, valamint a Tihanyi Hajós Egyletnek, hogy befogadta ezt a jó hangulatú és színvonalas rendezvényt, amit szerencsére a kiváló időjárás is segített.

Támogatóink: