Dragon 90: négy magyar hajó ünnepelt San Remoban

A Dragon osztály 90 éves fennállása tiszteletére rendezett regattán 4 magyar hajó daruzott le San Remo kikötőjében, a mezőny második felében végeztek.

Az olasz riviérán 26 nemzet 145 dragonja jött össze megünnepelni az osztály 90 éves létezését. Hatalmas neveket lehetett felfedezni a mezőnyben, ott volt például több, a finn dinghy osztályban világbajnoki címet szerzett versenyzői is, mint a svéd Fredrik Lööf vagy a szovjet (orosz) Oleg Khoperski, de ugyancsak hajóba ült az ukrán 470-es európabajnok, 1996-ban olimpiai bajnok kormányos, Evgenii Braslavetz is, vagy az Amerika Kupa veterán Peter Gilmour – ezúttal japán színekben. Ahogy a korábbi csillaghajós világbajnok német Vincent Hoesch vagy a francia Pascal Rambeau is vízre szállt. Ugyancsak versenyzett a San Remoban székelő, a 470-es és 420-as osztályokban nagymenő olasz vitorlagyártó Zaoli családi cég egyik tagja is, Vittorio Zaoli.

A magyar dragon flottát a HUN 61 Homola László kormányzásával, a HUN 60 (Szűcs István), a HUN 59 (Náray Vilmos) és a HUN 57 (Kis-Szölgyémi Ferenc) képviselték. A két csoportra osztott mezőny selejtezők nyomán mind a négy magyar egység az ezüst csoportban folytatta a versenyt a döntőben. Bár az előrejelzések nagyon, tán túlságosan is könnyű szelet jósoltak, mindkét döntős flottának az első final napon 1, majd másnap 2 futamot sikerült teljesítenie a végül 8-10 csomós szélben. A legjobb magyar egység végül a HUN 60 lett, az ezüst csoport 17., azaz az összetett lista 97. helyén, majd két hellyel később jött a HUN 59 (19, illetve 99.), aztán a HUN 61 (50., illetve 130.), végül a HUN 57 (56., illetve 136.).

A versenyt a Jens Christensen vezette dán Out of Bounce nyerte megelőzve a holland Troika (Pieter Heerema) és a német Dirndlwind (Chrostof Weiland) egységeket.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Támogatóink: