Diákolimpia 2015

Fontos összekötő láncszem az utánpótlás-nevelésben.

Péntek reggeltől három napon át zajlanak a Diákolompia vitorlás futamai Balatonfüred vízein. Tavaly 104 hajó versenyzett, és most is népes mezőny várható. Idén az eddig ismert hajóosztályok - 420, Laser Radial, Laser 4.7,, Cadet, Optimist - a 470-essel bővülnek. 

A Diákolimpia az elmúlt években megújult. Mára talán teljesen levetette azt a korábbi rendszerben felvett, rossz szájízt hagyó mozgalmi jellegét, és valóban fontos láncszemmé válhat az utánpótlás-nevelésben. Hiszen ez az egyetlen olyan korosztályos megmérettetés, ahol az MVSz versenyrendszerébe igazolt sportolókkal olyanok is versenyeznek, akik főleg iskolai programok keretében még csak barátkoznak a vitorlázással. Tavaly ugyan még csak egyetlen ilyen versenyző nevezett, de remélhetően a diáksport révén becsatlakozók száma évről-évre növekedni fog.

Hiszen nem csak egy hétköznapi vitorlás verseny a Diákolimpia, hanem színes programokat kínáló eseménysor, amely minden résztvevőjét jól szórakoztathatja.

A verseny vezetője Fluck Bence, nemzetközi minősítésű versenyrendezőnk. Az egész verseny mellett az A-pályát vezényli, míg a B-pályán Sipos Máté lesz a "főnök".

A verseny fő támogatója  Microsoft. Ajándékokban sem lesz hiány, minden résztvevő pólót, és a Kékszalagról is megismert ÁRKÁDos drybaget vagyis vízhatlan zsákot kap. Lesz vízimentő, vízirendőr bemutató, a mindig népszerű spagetti partyra is sor kerül, illetve szombaton a verseny után 17 órától Galambos Fecó bűvész kápráztatja el gyerekeket.

Furcsa lesz a verseny úgy, hogy Horlay Béla már nem kanyarog a hajók között a kis lengyel motorossal. Kollégái és barátai Erdélyi István, Sigmond András, Kőváry István, Kerekes Kázmér és még jónéhányan a verseny előtti estén össze is gyűltek egy kis baráti megemlékezésre, sztorizásra, egy olyan összejövetelre, amelyen Béla érezné magát a legjobban...

A gyenge szél és hőség ellenére is sikerült 5 futamot rendezni a balatonfüredi Diákolimpián.

Ismét többen indultak, mint tavaly. Négy hajóosztályban összesen 122 hajóban 136-an versenyeztek a Diákolimpia vitorlás versenyein. Az időjárás nem segíítette a vízi rendezőket, de így is sikerült színvonalas, és versenyszempontból is minőségi vitorlás eseményt szervezni.

A pénteken kezdődött Diákolimpia első napján a szélhiány miatt nem sikezrült futamot rendezni.

A második versenynapon mindkét pályán 2-2 futam volt osztályonként. A 420-as hajóosztály kivételével minden osztályban a második futamot, csak rövidítéssel lehetett érvényesen befuttatni.

Ma reggel 8 órakor keleties szélben hajózott ki a rendező csapat, a versenyzőkkel és az edzőkkel együtt. Az A pályán mindhárom osztálynak (Laser Radial, Laser 4,7 és 420) 3 futam került megrendezésre, a harmadik futam végére a Laser 4,7 osztálynak, már gyenge 4-5 csomós szélben, de sikerült befejezniük a futamot.

A B pályán az első futam közben a szél ereje és iránya tartotta magát. Azonban a IV. futamra 5 csomóra csökkent és a szél iránya 40 fokra módosult. Emiatt a versenyvezető úgy döntött, hogy a pályát lerövidíti. Így a befutó a 3-as kapuhoz került, ahol 76 hajó futott be eredményesen.

Eredmények

Támogatóink: