Diákolimpia 2014

Három napon át zajlanak Balatonfüreden a Diákolimpia vitorlás versenyei. Sportágunkban tavaly rendeztek először ilyen eseményt, akkor Zánkán. Az ügy fő mozgatója, legaktívabb szószólója és egyben a verseny főrendezője Sigmond András, vagy, ahogy még nemzetközi szakmai körökben is sokan ismerik: Giba.

Összesen húsz éven át volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, négy olimpián vezette a csapatot. 2000 és 2007 között a Szingapúrban dolgozott, ahol 2006-ban az összes sportág minden szakembere közül választották a legjobb utánpótlás-edzőnek. Amibe belekezd, azt teljes mellszélességgel, hitttel, lelkesedéssel csinálja. Személyes tapasztalatból mondam, higgye el mindenki, ha ő azt mondja, hogy reggeli torna, akkor futni kell!

Vele beszélgettem a számára most legfontosabb programról:

– Az ember hajlamos egy kézlegyintéssel elmenni  a diákolimpia mellett. Talán mert az uttörő olimpia utódja, és az a múltban egy kicsit rossz szájízt hagyó politikai mozgalmi dolog volt.

–​ Valóban az volt a Diákolimpia elődje, de kár lenne, ha ez vetne erre az eseményre rossz fényt. Vitorlázásban amúgy sincs ennek előzménye, sőt, jó lett volna korábban kihasználni a lehetőséget, amivel rengeteg sportág már régen él. Az egészet a Magyar Diáksport Szövetség gondozza. A legtöbb sportágban ez már egy nagy program, és jól kihasználják a benne rejlő lehetőségeket. Van hová fejlődnünk!

–​ Miért különleges, fontos esemény a Diákolimpia?

–​ Mert egy olyan verseny, amely nagyon fontos láncszem, összekötő kapocs lehet a versenyzésben kezdők és az aktív vitorlázók között. Nagyon fontos, hogy a Diákolimpián nem csak igazolt versenyzők állhatnak rajthoz, hanem például azok is, akik éppen csak ügyesnek, tehetségesnek bizonyultak egy tanfolyamon, egy oktató táboron, és itt belekóstolhatnak a versenyzés élményébe. Ráadásul iskolákat lehet bevonni a játékba, vagyis egy másképp nehezen elérhető körben lehet felhívni a figyelmet a vitorlázásra.

–​ De itt vannak a tapasztalt versenyzők is, feltehetően jobb, drágább felszereléssel is. Nem fognak elkedvetlenedni a kezdőbbek, amikor jó eséllyel lemaradnak hozzájuk képest?

–​ Természetesen az újoncokat külön is értékeljük, tehát van sikerélményük. Ugyanakkor versenyzés közben látják azt a világot, ahová eljuthatnak, ha komolyan folytatják a vitorlázást. Egy jól megrendezett Diákolimpia kedvcsináló, a sportolásra motiváló élmény!  

–​ Sokat beszélünk arról, hogy szélesítsük a bázist, mitől lehet több versenyző. A Diákolimpia esély arra, hogy ne csak beszéljünk erről, hanem aktívan tegyünk is érte!

–​ Tavaly Zánkán a mountain bike-osokkal együtt rendeztük az eseményt. Háromszáz bringás jött el, és nagyon szépen felpörgették az eseményt, láthattuk, milyen az, ha a Diákolimpia sok gyereket megmozgat. Nekünk is ebbe az irányba kell haladnunk. Sajnos Zánka kiesett, itt Füreden pedig nem férnénk el más sportággal együtt, de jelenleg ez van.

–​ Az időpont megfelelő?

–​ Ideálisabb lenne ősszel, nyár végén, hiszen akkor az évközi, nyári tanfolyamokból, táborokból frissen kikerült kezdő versenyzők jönnének friss lendülettel, lekesedéssel. A tanfolyamokon is vonzerőt jelenthet a legjobbaknak, legtehetségesebbnek, hogy az életük első versenye a Diákolimpia lehet, időben közel a sikeres tanfolyamokhoz, táborokhoz. Ezért nem kizárt, hogy ennek a problémának a megoldására ősszel is rendezünk egy ilyen versenyt. Az előkészítést megkezdtük.

–​ Idén az edzőképzésre, oktatásra is nagyobb hangsúlyt fektet az MVSz. Ha jól sejtem, ehhez is jól kapcsolódik a Diákolimpia.

–​ Igen elindult az edzők képzése és ebben a Nemzetközi Vitorlás Szövetség is támogat minket. Június elején 27 egyesülettől 46 oktató, edző vett részt az MVSz Vitorlás Oktatók Szakmai Konferenciáján, aminek a Tihanyi Hajós Egylet adott otthont. Nagyon jól sikerült előadás sorozat volt, és az a jó, hogy sok olyan oktató volt jelen, aki kifejezetten kezdőkkel foglalkozik a vitorlás tanfolyamokon. Tőlük kerülnek ki azok, akiket a Diákolimpia segítségével a versenyzésbe vezethetünk, nekik adhatja a legtöbb motivációs segítséget ez az esemény.

–​ Ha jól értem, van hová fejlődni!

–​ Bőven. Maga a Diákolimpia is egyelőre még nagyon olyan verseny, mint a többi. De ki kell lépnünk a megszokott versenykeretekből, markáns arcot öltve másnak lenni úgy, hogy a Diákolimpia betöltse azt a motiváló szerepet, amivel sok gyereknek mutathatunk egy választható utat. Mi a vitorlázásban, és főleg a versenyvitorlázásban élünk évtizedek óta. Rengeteg szép élményünk van. Legyen ugyanerre lehetősége minél több gyereknek! 

 

Ma 10 órakor rajtolnak az első futamok, és három napon át versenyeznek a fiúk-lányok 420, Laser Radial. Laser 4.7 és Optimist osztályokban.

A második alkalommal megrendezett Vitorlás Diákolimpián egyelőre elsősorban igazolt versenyzők hajtanak, de ők legalább szép számmal neveztek a versenyre. 66 Optimist, 23 Laser 4.7-es, 5 Laser Radial és 10 darab 420 nevezett a füredi versenyre, de köztük mindössze egyetlen induló olyan, aki még nem igazolt versenyző. Vagyis azt a célját még messze nem érte el a Diákolimpia, hogy teljesen kezdőket mozdítson meg és vezessen a rendszeres vitorlás versenyzés világába. 

Igaza volt Sigmond András főszervező és főrendezőnek, hogy ennek a versenynek különböznie kéne a többi utánpótlás eseménytől, de ez még nem valósult meg. Viszont már így, a második évében is egy sok résztvevőt megmozgató színvonalas utánpótlás rendezvény, és ez is valami!

Az első napon két gyengeszeles futamot sikerült rendezni a 3-5 csomós délkeleti szélben. Szombatra az előrejelzés szerencsére több szelet ígér.

Két futam alapján az élen állók diákolimpiai stílusban iskoláikat megnevezve: a budapest II. Rákoczi Ferenc Gimnázium, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Trefort Ágoston Gyakorló Iskola, a budapesti Toldy Ferenc Általános Iskola és a Krúdy Gyula Általános Iskola diákjai.

Név szerint: 420-ban Borsos Gergő és Sándor Anna (THE), Laser Radialban Varga Dániel (BYC), Laser 4.7-ben Galgóczy Tamás (BYC), Optimist ifjúságiban Futó Marcel (SVE), serdülőben pedig Jeney Máté (SVE) vezeti a mezőnyt két futam után.

A pénteki kettő után szombaton minden hajóosztálynak három-három futammal folytatódott Balatonfüreden a Diákolimpia.

Vasárnap pedig az Éremfutamokra került sor.

Innen a cikktől letölthető a végeredmény.

A Galériában pedig Szekeres László fotói láthatók: http://hunsail.hu/hu/galeria/diakolimpia-2014---foto:-szekeres-laszlo,-hajo-magazin

Letöltés

Támogatóink: