Byte VB 2013

Nagyszerűen kezdett Newportban a Byte C II. világbajnokságon Vadnai Jonatán, és az előversenyen produkált eredményei révén egy első hellyel nyitja világbajnoki szereplését. 

A Byte osztályban szokatlan, ám ötletes módon a verseny előtti napon nem próbafutamot rendeznek. Azon a versenyzők közül sokan nem vennének részt, vagy kiállnának a futamról. Ezért Byte-ban egy háromfutamos előversenyt futnak. a három futamból egynek az eredmáénye ejthető, majd ezeknek az előfutamoknak a végső sorrendje adja a világbajnokság első futamának eredményét.
A Laser 4.7 hajóosztályban a Balatonon alig egy hónapja U16-os világ- és Európa-bajnoki címet szerző BYC versenyző Vadnai Jonatán az Ifjúsági Olimpia válogatójának is számító világbajnokság első napjának végén az előverseny megnyerésével egy első helyet kasszírozott. 
22 nemzet 38 versenyzője állt rajthoz, és Joni 2., 1., 1., futameredményeivel magabiztosan győzött. 
Kitűnően vitorlázott Érdi Mária is. 7., 11., 13. helyezései révén a 9. helyet szerezte meg, ami a második legjobb a lányok között. Így ő ezzel a 9. hellyel kezdi a világbajnokságot, amelyen még 12 futamot bonyolítanak majd le. 
Négy futam után fölényesen vezet Vadnai Jonatán a Byte világbajnokságon.
Idézet a newporti Byte Világbajnokság honlapjáról, az első napi futamokról szóló cikkből:
"A szél lassan támadt fel, de aztán 15 csomóval fújva tökéletes versenyfeltételeket nyújtott a versenyzőknek. Három futamot teljesítettek, és a nap végére nyilvánvalóvá vált, hogy Vadnai Jonatán az a versenyző, akit le kell győznie annak, aki meg akarja nyernii ezt a bajnokságot. Kétszer végzett az első helyen, és akkor lett egyszer második, amikor a 42-es szabály megsértése miatt sárga zászlót kapott és Henry Marshall (US) ekkor megelőzte..."
Joni így három első és egy második hellyel négy futam után 12 ponttal vezet a 13 futamos világbajnokságon 22 nemzet 38 versenyzője között. Ez a verseny egyben az Ifjúsági Olimpia kvalifikációja is.
Érdi Mária is jól vitorlázik, csak éppen az egyik futamban korai rajtos lett, így jelenleg 13. Helyezései: 9., 3., DSQ, 9.  
Ha így folytatja, elegendő futam és kieső számítása esetén az élmezőnyben lesz.
Vadnai Jonatán nyolc futamból hétszer volt első eddig a Byte Világbajnokságon Newportban. A verseny honlapja szerint már harmadik napja verhetetlen, A tegnapi futamokról szóló cikkük címe: Day Three of the Championship and, for the third time, Hungarian Jonatan Vadnai is unbeatable.
Érdi Mári pedig már a hetedik helyen áll, miután a tegnapi négy futamon egyre jobban belelendülve viersenyzett! 22. hellyel kezdett, és fokozatosan javulva az utolsó futamon 3. lett. 
Összetettben a lányok között a 2. helyen áll a holland Van Aanholt mögött. A legjobb öt lány szerez kvótát az Ifjúsági Olimpián való indulásra. Az ötödik lány egyébként a teljes listán a 23. helyen található a 38 hajós mezőnyben.Vagyis...
Érdi Mária futamot nyert a VB-n
Newportban a Byte Világbajnokság utolsó előtti napján zuhogó eső halasztotta a futamokat,m majd egész délután 35 fokokat forgolódó szélben versenyzett a 22 országból érkezett 38 byte-os.
Vadnai Jonatán már nem verhetetlen. A napi első két futamban kétszer is 17. helyen futott be a célba, majd a nagyxon leálló utolsó menetben 2. lett. Mivel már két kieső futamot számolnak, mindkét gyenge helyét kiejti, így továbbra is vezet összetettben, bár már "csak" 12 ponttal amerikai ellenfele előtt. 

Érdi Mária viszont nagyszerűen érezte a forgolódó szelet és futamot nyert! Emellett egy 4. helyet futott. Sajnos a 11. futamból korai rajt miatt kizárták, ám így is őrzi összetett 7. helyét, és a lányok közötti másodikat. Mivel jobban ment, mint a Holland Van Aanholt, a hátránya már csak 6 pont. Ráadásul már mindenképp kvótát szerzett az Ifjúsági Olimpiára, mivel az összetettben az ötödik és hatodik helyezett lány is olyan messze van tőle, hogy annyi pontot még a legnagyobb büntetéssel sem lehet szerezni, hogy mögéjük kerüljön. Márpedig az első öt lány szerez kvótát. Mindenesetre az utolsó két futamon szabadon kergethetik egymást a női első helyért a holland lánnyal, hiszen a harmadik lány 54 ponttal van Mári mögött.
Ketten végül mindent vittek!
Vadnai Jonatán nyerte a newporti Byte világbajnokságot, amelyen 22 nemzet 38 versenyzője vitorlázott.
Érdi Mári a női világbajnok lett, és a fiúkkal együtt számított összetett versenyben is a 5. helyen végzett!
Természetesen mindkét magyar versenyző kvótát szerzett az Ifjúsági Olimpiára. 
Az USÁ-ban, világbajnokságon amit lehetett a két magyar vitorlázó  nyert meg. --- Ez a mondat nem hangzik rosszul, igaz?. 

Az utolsó napon két futamra került sor, de a nap a köd miatt halasztással kezdődött. Amikor az felszállt, akkor is csak 6-7 csomós szél fújt a rajtnál. A másodikon, a verseny utolsó menetén pedig ez is ledöglött a végére, miközben a köd fokozatosan visszatért..

Vadnai Joni biztonságos vitorlázásal, egy 4., és egy 9. hellyel biztosította be nagy fölénnyel elért világbajnokii címét. A 12 futamból hatot megnyert, plusz egy győzelme volt a háromfutamos előversenyen elért első helye révén. Még kétszer volt második, és végül 19 ponttal verte a második helyen végző amerikai Henry Marshallt, 32-vel pedig a bronzérmes horvát Pavle Zivanovic-ot.

Érdi Mária az utolsó napon előzte meg a versenyben végig vezető holland ellenfelét. Mári volt az egyetlen lány, aki futamon a fiúk közé az első ötbe is többször be tudott kerülni, ráadásul futamot is nyert. (Helyezései az első ötben: 1., 3., 3., 4., 5.) Bár sokáig a második helyen állt a női világbajnoki címért való versengésben, végül fő ellenfelét a holland Van Aanholtot felőrölve 16 pontnyi előnnyel győzött.

A fiúknál és a lányoknál is 5-5 versenyző szerzett kvótát az Ifjúsági Olimpiára, amelyre 2014. augusztus 16-28án kerül sor a Kínai Nancsing városában.
Végeredmények:

Támogatóink: