Berecz futamgyőzelem az EB-n - Frissülő mai hírekkel!

Berecz Zsombor összetettben 3. helyen áll 9 futam után Marsaille-ben az olimpiai Finn osztály Európa-bajnokságán. 7-9 csomós szélben győzött a 8. futamon, és ezzel lépett előre.

Kemény napjuk volt pénteken a finneseknek, mert a rendezőség négy futam lebonyolításával próbálkozott. Három sikeresen be is fejeződött, csak a negyediket kellett megszakítani, miután az egyik bója elsodródott a helyéről. Általában 10-17 csomós szél fújt, csak a napi második futamon gyengült le komolyabban.

Zsombi a hetedik futamon elért 9. helye után a nyolcadikon is jól vitorlázott, de nem ő vezetett a bójáknál. Ám befutó előtti hátszeles szakaszon jól használta ki a legyengülő szél adta lehetőségeket,,, és az utolsó bóját már elsőként kerülve győzött a futamon.

Ezután jött újra frissülő szélben a sokak bosszúságára megszakított futam, majd még egy sikeres, amelyben Berecz Zsombi 15. lett. Így is 3. összetettben.

"Kimerítő nap volt. A szél nagyon pörgött. Délutánra leállást vártak, de aztán visszafrissült, és az utolsón fújt a legerősebben, így aztán nagyon fárasztó lett ez a nap. A megnyert futamokon jókat húztam, de szerencsém is akadt a szuper pörgölődő szélben."

A versenyben jelenleg a francia Jonathan Lobert - a londoni ezüstérmes - vezet a norvég Anders Pedersen előtt.  Zsombi egy ponttal előzi meg a három futamon is diadalmaskodott brit Edward Wright-ot, aki 2010-ben például világbajnokságot is nyert már.

Szombaton lesz az EB utolsó napja. Az EB lebonyolítási rendje hasonló a Palma de Mallorcán kísérleti jelleggel kipróbáltaknál. Vagyis ha nem lesz tizedik futam, akkor Lobert és Pedersen már biztos részese a döntőnek, Zsombi pedig az elődöntőnek.

Ugyanakkor az előrejelzések nem sok jót ígérnek szombatra, így akár az is megtörténhet, hogy az alapfutamok alapján hirdetnek végeredményt.  Ez esetben Berecz Zsombi - aki már minden idők legeredményesebb magyar finnese - a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérme mellé idén egy bronzot gyűjt. A versenykiírás szerint a legkésőbb délután 5 órakor lehet még rajteljárást kezdeni.

Eredmények 9 futam után: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_day5.htm

Fotó: Robert Deaves

FRISS HÍREK szombaton  a twitterről:

11.30-kor: A mezőny halasztással a parton várakozik, Nagyon gyenge szél fúj csak Marseille-ben.

12.00-kor: A mezőny vízre szállt a tizedik futam teljesítéséhez, de a szél még mindig nagyon gyenge.

13.20-kor: 13-15 csomós ideális szélben zajlik a 10. futam. Zsombi 3. helyen vitorlázik. Előtte Pedersen és Heiner, mögötte RUS4, EST2, GBR11

13.40-kor: Célban a tizedik futam: NOR1, NED89, EST2, HUN40, GBR11, GBR71

EREDMÉNY 10 futam után: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_day6.htm

A legjobb 10:

Haidekker Elemér 52., az U23-as Európa-bajnokságon 18. lett. Apja Haidekker Péter pedig 56. helyen végzett a marsaille-i EB-n.

15.50: Véget ért az elődöntő, amelyből Ed Wright és Ben Cornish jutott be a döntőbe Zsombi, Lobert és Pedersen mellé. Közülük kerül ki az Európa-bajnok rövidesen, a döntő futam alapján! 

16.00: A döntő öt résztvevője a vízen várakozik. A szél nagyon gyenge, egyelőre nem rajtolnak. A versenyzők: Anders Pedersen, Jonathan Lobert, Berecz Zsombor, Edward Wright és Ben Cornish. A rajteljárás megkezdésének lehetséges legkésőbbi időpontja 17.00. Ha nem sikerül döntőt rendezni, a végeredményt az alapfutamokon elért sorrend határozza meg. Abban az esetben Berecz Zsombi bronzérmes.

16.10: A szél 6 csomó. Felhúzták a narancssárga zászlót. Gyengeszeles döntő lesz.

16.22: Zajlik a döntő. A twitteren lévő rövid hír szerint Zsombi az 5. és valami problémája van... Lobert vezet Wright és Cornish előtt.

16.26: A szél már 10-14 csomós. Bőszélben a sorrend nem változott.

16.33: Már csak egy hátszél van hátra. Zsombi 5.


Csatolt képek:

Támogatóink: