Befejeződött a Nagyhajós Bajnokság

Vasárnap egy-egy futam levitorlázásával véget ért a Hella Árnyékolók Kupa, illetve az F.W. Raiffeisen Private Banking Nagydíj, a Nagyhajós Bajnokság II. fordulójának versenyei.

A keleti és a nyugati medencében egyaránt egy-egy futamot sikerült megrendezni és ezzel befejeződtek a Nagyhajós Bajnokság második fordulójának küzdelmei.

 

A Hella Árnyékolók Kupán hat osztályban hirdethettek magyar bajnokot, míg a 33-as és a Sudár Sport osztályban az indulók alacsony száma miatt csak flottabajnokságnak minősülhetett a verseny. Öt, illetve hat futamot sikerült lebonyolítani a keleti medencében kijelölt pályákon.

 

Az R.W. Raiffeisen Private Banking Nagydíjon az Asso és a 8M OD osztályok magyar bajnokságán Balatonföldvár előtt viszont sikerült a tervezett összes, azaz tíz futamot lebonyolítani.

Nagyhajós bajnokság II. forduló - dióhéjban:

Augusztus 11-15. között a keleti medencében három pályán a Hella Árnyékolók Kupáért versenyeztek a Nagyhajós Bajnokság II. fordulójának osztályai. Ugyanekkor Balatonföldváron gyülekeztek hasonló célból az Asso és 8M OD csapatok. Ők az FW. Raiffeisen Private Banking Nagydíj versenyen döntöttk el a 2010-es magyar bajnoki helyezéseket. Minden helyszínen 10-10 futam megrendezését tervezték, ami aztán csak a balatonföldváriaknak sikerült.

 

A szélviszonyok - különösen a keleti medencében - talán még kedvezőtlenebbek voltak, mint a nagyhajós bajnokság első fordulóján, hiszen egyetlen napon sem alakult ki olyan egyenléetes, kifújt szél, amelyben könnyen lehetett volna jó futamokat rendezni. Így a rendezőknek szinte vadászniuk kellett a néhány órára feltámadó szelekre, hogy versenyt rendezhessenek a 120 rajthoz álló 515 vitorlázónak.

 

Sajnos ezen a héten is akadt két versenyosztály, ahol a résztvevők alacsony létszáma nem tette lehetővé magyar bajnokság megrendezését. Ezért a 33-asok (4 hajó) és a Sudár Sportosok (7 hajó) csak flottabajnoki címért versenyezhettek.

 

FW. Raiffeisen Private Banking Nagydíj - Nagyhajós Bajnokság II. forduló, D-pálya

Balatonföldváron a Spartacus rendezte a legserősebb mezőnyökkel bíró és legsportosabb nagyhajós osztályok bajnokságát. Az Assók és 8M OD-k fedélzetén a legjobb magyar vitorlás versenyzők versengenek. Ezekben az osztályokban még a középmezőnybe kerülés sem gyenge mutatvány.

 

Például az Asso verseny így foglaható össze röviden: A két hete éppen hetedik világbajnoki címét begyűjtő Majthényi Szabolcs legyőzte a kilencszeres Kékszalag-győztes, számos bajnoki címéhez idén már két további nagyhajós elsőséget szerzett Litkey Farkast, míg a dobogó harmadik foka a magyar vitorlázás eddig egyetlen olimpiai érmét birtokló Detre-testvérek vezette csapatnak jutott. Mögöttük az eredménylistán a Szilvássy Attila, Nyári Zsolt és Tuss Miklós vezette hajók sorakoznak. E nevek mögött is megszámlálhatatlan magyar bajnoki cím, olimpiai részvétel és Kékszalag-győzelem van.

 

Asso

 

A 8M OD osztály Assóhoz hasonlóan 18 hajós mezőnyében is számtalan magyar bajnok, olimpikon, válogatott vitorlázó versengett. A dobogósokat a végén tíz futam után egy-egy pont választotta el. A győztes Pfeningberger Andráséknak izgalmas lehetett az utolsó futam. Vezették a listát és csak egyetlen veszély leselkedett rájuk: ha Goszleth Marcellék futamot nyernek, ők pedig az addigi kiesőjüket jelentő ötödik helyet sem érik el, akkor elveszthetik a bajnoki címet. Nos ők hatodikok lettek ebben az utolsó menetben, ám a futamot nem Goszlethék nyerték, hanem a végül bronzérmes Fináczy Péter vezette csapat.

 

 8m od

Erdélyi Béla a tőle megszokott módon magas színvonalon vezényelte a versenyrendezőséget. Földvár előtt persze a versenyzéshez általában kedvezőbbek a szélviszonyok, mint Fürednél, de neki is kitartónak és kreatívnak kellett lenni, hogy mikor szálljanak vízre és meddig várakozanak a szélre, ha halasztani volt szükséges. Például a füredi B-pályához hasonlóan ők is jól döntöttek szombaton és amikor megvárták a késő délutáni jó szelet. Így a földvári versenyen sikerült teljesíteni a maximálisan tervezett futamszámot.

 

Hella Árnyékolók Kupa Nagyhajós Bajnokság - Nagyhajós Bajnokság II. forduló, A-, B- és C-pályák

A-pálya

 

A Yardstick II. és Yardstick III. bajnoki mezőny versenyzett Balatonfüred előtt. Nekik éppen hogy összejött a magyar bajnokság rendezésének lehetősége a nagyon alacsony részvétel - 10 illetve 12 hajó - miatt. A tervezett futamoknak csak a felét sikerült lefutniuk. A bajnoki címért mindkét osztályban az utolsó futam döntött. Persze ezekben az osztályokban a vízen a küzdő felek akár egymástól nagy távolságban befutva is vívhatnak szoros küzdelmet, hiszen a végső sorrend mindig csak a parton elvégzett számítások, a menetidőknek az előnyszámokkal történt korrigálása után alakul ki.

 

 yardstick_III

 

A Yardstick II.-ben az ötödik mindent eldöntő futamra minimális előnnyel a Nagy Tibor kormányozta Aiolos készülhetett, ám az MKB Bank Vitorás Klub öreg Dixie 32-ese a Peng-ő Lendvai Gábor vezetésével megnyerte ezt az utolsó összecsapást és ezzel a bajnoki címet. Pontazonosság alakult ki a harmadik helyen, ám a negyedik futam megnyerése az osztály női csapata a dr. Perczel Márta kormányozta Tallér javára billentette a mérleget Sáfián Lászlóékkal (Dolce vita) szemben.

 

A Yardstick III.-ban a Bisztray György nyert a jó öreg Skorpióval. Rebelljének viorlaméretét visszacsökkentette a régire, amikor a grószát kicserélte egy kisebb Soling-nagyvtorlára. Így 110-es yardstickszámával újra versenyképes lehettett a végül mögötte soroló Névákkal. Az utolsó futam előtt teljes holtversenyben voltak a Zagyva Gábor vezette Zorkoval, akikkel a többi futamgyőzelmen addig egyenlő arányban osztoztak, ám az ötödik futamon ismét a Skorpió lett a győztes, így magyar bajnok.

 

Ezen a pályán versenyeztek a Sudár Sportok is, ám a benevezett hét hajó csak flottabajnoki címért küzdhetett.

 

B-pálya

 

Ők az északi parttól távolabb, leginkább a Zamárdi előtti vízterületen versenyeztek. A legsoványabb, négyhajós, csak flottabajnoki címért futó 33-asok melett az onnan kivált, immár önálló osztályként először bajnokságért versenyző hat X-35-ös és a csökkenő létszámú, de még mindig 11 hajót felvonultató Regina osztály.

 

Náluk hat futamot sikerült megrendezni a pálya felelős rendezőjének, Igali Csillának kitartásának köszönhetően. Az utolsó előtti napon, amikor a verseny még csak négy futamán volt túl (tehát még nem számíthattak kiesőt) késő délután remek szélben versenyeztek egyet. A másik két pályán kora délután aznapra már reménytelennek látva a szélhelyzetet törölték a futamrendezés lehetőségét. A B-pályán tovább vártak a kiköőben és a megérkező nagyszerű -7 m/s erejű szélben fél hatkor rajtolva még egy remek futamot teljesítettek.

 

 x35

Az X-35 osztály első bajnoka az Admiral-X, Vermesy Sándor csapata lett, akiket Czégai Péter is erősített a versenyen. Fölényesen győztek, hiszen három futamgyőzelmük és két második helyüknek köszönhetően az utolsó futamon már nem kellett ajthoz állniuk az összetett győzelemért. Talán szorosabb lehetett volna a küzdelem, ha a végül ezüstérmes Bednár Tibor vezette Westport nem marad le az első futamról.

 

A Regina bajnoka Szabó Gábor csapata lett a Szindbáddal. Nekik a hatodik futamon már csak arra kellett figyelniük, hogy az első hat hely valamelyikén célba érjenek. Helyzetüket segítette, hogy nagy küzdelem folyt az ezüstéremért dr. Bujáky Attila (Rubin Hód) és a bajnokság kezdetén esélyeiket egy korai rajttal rosszul alapozó Holzhauser András (Amitié) csapatai között. Vasárnapi futamgyőzelmükkel végül az utóbbiak pontszámban beérték ellenfelüket és megszerezték a második helyet.

C-pálya

 

A Scholtz-pálya. Csopak és Alsóös előtt versenyzett a bajnokság második fordulójának legnépesebb osztálya a Sudár Regatta valamint a Scholtz 22-esek.

 

scholtz 22 

A Scholtz 22-eseknél a Belle Örs-Rauschenberger Miklós-Sárközy András hármas nem adott nehéz feladatot az összetett eredmény kiszámításához: megnyertek minden futamot. A második helyet is egyértelműen vitte Ludwig Richárd Miskei Anitával, akik - Bocs - de be se kellett futniuk az utosó futamon az ezüstéremért. Annak ellenére, hogy Anita egy alkalommal kiesett a hajóból (" "). Bizonyára jól jött nekik a gyenge szél, hiszen mindössze ketten versenyezve könnyűek lehettek volna ha jobban fúj. Biztos második helyüket segítette, hogy Scholtz Petráék a harmadik futamban egy korai rajttal nehezítették meg a saját dolgukat.

 

 sudar regatta

A Sudár Regattában bajnoksághoz méltó 23 hajós mezőny versenyzett. Korábban már megszerzett Sudár bajnoki címei mellé egy újabbat gyűjtött be a Josephine-nel Gömbös Lóránd, akit most két finnes: az edzőként is jól ismert Sipos Péter valamint ifj. Payr Egon segített. Sipos Peti véleménye kormányosáról a verseny után : "Sokan mondják, hogy Gömbi trükközik, azért tud gyors lenni. Kiváncsi voltam, beültem hozzá. Lehet őt szeretni vagy nem, de rossz hírem van: a sebesség a kezében van. Jól vezeti a hajót, a beállításai is rendben vannak, legalábbis elég sűrűn vannak a jelek a hajóján. Ráadásként még a taktikában sem téved el sűrűn."

 

Ezzel együtt az utolsó futam is izgalmas volt a számukra, hiszen a harmadik futamban begyűjtöttek egy tizenegyedik helyet. A dobogós helyek elosztásáért nagy harcot vívott Kovács Márton vezette Adrenalin dr. Szörényi Gábor Száz*Szépével. Az utolsó futamon vívott meccsük után kialkult pontazonosság a két futamot is nyerni tudó Kovács-Melha csapat javára dőlt el. A versengésbe még beleszólhatott volna az utolsó futamot náluk jobb pontszámmal kezdő Öreg (Toronyi Bence) is, ám ők ezen az utolsó meneten a kiesőjüket vitorlázva elestek az érmes lehetőségtől.

 

Támogatóink: