Bármi lehetséges: Érdi Mári futamot nyert

Érdi Mári egy futamgyőzelem után 45. és 55. helyet ért el Miamiban. A Gyapjas testvérek is jól szerepeltek, összetettben a 17. helyen állnak. Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán pedig hozta a papírformát: 30., illetve 33. helyen várják a folytatást.

Gyönyörű, napsütésben 8-12 csomós széllel és magyar sikerrel, Érdi Mári futamgyőzelmével indult a második versenynap Miamiban rendezett világkupán. A kiváló kezdést már borúsabb folytatás követte: a következő futamokon 45. és 55. helyen zárt Érdi Mári. Így összetettben  - az egy kiesőt is számítva - 30. helyen áll.

Egy világkupán természetes, hogy a különböző futamokon egymástól nagyon eltérő helyezést ér el egy-egy versenyző. Érdi Mári osztályában - a női Laser Radiálban - 68 futamgyőzelemre képes versenyző van, ezt igazolja az is, hogy már nincs olyan közöttük, aki mindháromszor az első tízben ért volna célba. Az összetettben élen álló litván Andrulytének is van 17. helye vagy például a második futamot nyerő dán Anne-Marie Rindom is a másik két futamban 23, illetve 15. lett. Ebből következik az is, hogy Érdi Mári is egyetlen újabb jó hellyel nagyot ugorhat majd előre.

Mindenki 100 százalékon pörög

A 470-esben versenyző Gyapjas testvérek - Balázs és Zsombor - egyenletes teljesítménnyel négy futam után a 17. helyen állnak. Ha tartják ezt a jó szintet, akkor majd azzal is előrébb kerülnek. Másként: rajtuk is nagyot lökhetne egy jó helyezés az élmezőny elejében, amire bármikor képesek. A helyezésük így is remek, hiszen a gyengébb képességű hajójukkal és felszerelésükkel vitorláznak a tengerentúli versenyen. 

Gyapjas Balázs a Hunsail.hu-nak elmondta: “A futamokban próbáltunk minimális kockázatot vállalva vitorlázni, ennnek meg is lett az eredménye. Továbbra sem csináltunk szélsőséges futamokat. A mezőnyön is jól látszik hogy ez már nem az olimpia utáni év, amikor mindenki még lazítgat és új dolgokat próbálgat, itt már mindenki 100 százalékon pörög.”

Tokiói szint

A Laser Standard osztályban versenyző Vadnai testvérek közül ezúttal Benjaminnak volt sikeresebb napja: 27. és 21. helyet szerezte meg, ezzel ő is feljött a mezőny első felébe az összetett 30. helyre. Most Vadnai Jonatánnak nem jöttek a lapok, de ő is 33. az összesített rangsorban. Fontos kiemelni, hogy a tavalyi fejlődésüknek köszönhetően ezek a helyezések az esetükben papírformának mondhatók.

Ha a Miamiban versenyző magyarok mindannyian legalább a jelenlegi szintjüket hozzák majd az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, akkor már akár idén is meglehet mind a négy tokiói indulási jogunk, amiben reménykedünk. Ami pedig Miamit illeti, a következő napokban egyre erősödő szelet ígérnek az előrejelzések.

A világkupáról szóló korábbi beszámolókat itt olvashatja el:

Szenvedés Miamiban - kiváló magyar eredménnyel

Magyarok Miamiban - négy egység áll rajthoz

Érdi Mári: Én már alig várom

(Az eddigi részletes eredményeket - angol nyelven - itt lehet megnézni.)

A magyar élsportolók közül Érdi Mári felkészülését 2017-ben nettó 22 millió forint összegű eszközbeszerzéssel, 8 millió forint felkészülési támogatással és havi 100 ezer forint Gerevich-ösztöndíjjal segítette a Magyar Vitorlás Szövetség . Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin 2017-ben az MVSZ-től a 32 millió forint értékű eszköz (többek között 4 darab Laser standard) mellett további16 millió forintot és a Gerevich ösztöndíjból havi 160 ezer forintot kapott. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 2017-ben a Gerevich ösztöndíjból havi 80 ezer forinthoz, az eszköztámogatásból 10 millió forint értékben 2db 470-es hajóhoz jutottak, a felkészülésükhöz pedig 6 millió forint támogatást kaptak a szövetségtől. 

Fotók: Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing


Csatolt képek:

Támogatóink: