Az ifjúsági vitorlázás lesz a főszereplő Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban

A fiatalok nyitják meg az idei, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjhoz kapcsolódó Kékszalag Fesztivált Balatonfüreden. A Jövő bajnokai lesznek ugyanis főszereplők Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb tókerülőjének rajtját megelőző vasárnap, 2024. 07. 14-én a 17. Kékpántlika EGIS Nagydíjon. Miközben az ifjú sportolók a Balatonfüred előtti vízterületen, hét hajóosztályban mérik össze tudásukat, az eseménynek otthon adó Kékszalag PORT-ban ezúttal is minden a vitorlázásról szól majd.   

A fiatalok Kékszalagja, vagyis a Kékpántlika 2008-ban indult útjára. Azon a versenyen számos olyan, akkor még gyermek vitorlázó állt rajthoz, akik közül többen más a nemzetközi szinten is jobbnál-jobb eredményeket érnek el, vagy éppen edzik a nemzetközi versenyekre az utánpótláskorú fiatalokat, hovatovább rendszeres szereplői a Kékszalag versenynek. Csak, hogy néhány nevet említsünk: Vadnai Benjamin, Kaiser Kristóf, Munka Márton, vagy éppen Böröcz Bence nemzetközi versenybíró, aki az idei olimpiára is felkérést kapott.  

A Kékpántlika nem titkolt célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa a fiatal generációk számára a vitorlásversenyzés szépségét, emellett erősítse a gyermekek és csapatok vitorlásközösségét. Fontos küldetése emellett, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a vitorlázás egész életen át űzhető sportág. 

Kékpántlika, a Kékszalag kistestvére 

A Kékszalag Fesztivál részévé vált Kékpántlikát a 2021-es esztendőben szervezte át a rendező Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy még hangsúlyosabb eleme legyen a hazai vitorlázás ünnepének.  

A hagyományoknak megfelelően idén is a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj után egy nappal, július 14-én vasárnap rajtol a Kékpántlika Egis Nagydíj mezőnye. 2024-ben több hajóosztályban, ILCA4, RS Feva, Optimist, 29er, 420, O’pen Skiff, a 16 láb hosszúságot meg nem haladó katamarán, valamint a MR2.4 (egy speciális hajó mozgásukban korlátozottak részére) osztályokban mérik össze tudásukat a fiatal versenyzők.  

A Kékpántlika az ifjúsági versenyzők Kékszalagja. A legnagyobb összecsengés a két verseny között, hogy a pályajeleket nem a szélirányra helyezik ki, mint a pályaversenyeken, hanem az elhelyezésük fő célja a könnyű követhetőség, áttekinthetőség a nézők számára, éppen ennek okán a partközelben vitorláznak majd a fiatalok.  A versenyen értékelik az abszolút befutót, és az egyes hajóosztályokban elért eredményeket is.  

A KékszalagPORT ismét a fiataloké – nem csak versenyzőket várnak 

Miközben a versenyzők a vízen próbálnak minél előkelőbb helyezést elérni, addig a Kékszalag PORT-ban és környékén is minden a vitorlázásról szól majd. A sportág iránt érdeklődő fiúk és lányok többféle aktivitásban vehetnek részt, egyebek mellett egy sailmaker szimulátoron ismerkedhetnek a vitorlázás alapjaival. 2024 az olimpia éve, így az érdeklődők megcsodálhatják két olimpikonunk, Érdi Mária világbajnok, valamint Vadnai Jonatán kiállított hajóit is. 

Támogatóink: