Az első ISAF edzői és oktatói tanfolyam Magyarországon

Szeptember 30. és október 4. között a Balatonfüredi Yacht Klub kikötője adott otthont az első ISAF edzőképző tábornak, amely 1. szintű oktatást adott a résztvevő 20 magyar edzőnek.

Ezzel elindult a szoros együttműködés a Nemzetközi Vitorlás Szövetséggel a magyarországi szakemberképzésben. A Magyar Vitorlás Szövetség megtette az edzőképző rendszer tervezett átalakítására az első gyakorlati lépést. Az ISAF-fel nem pusztán a korábbiaknál aktívabb együttműködést építünk, de a többszintű oktatási és licenszrendjük is mintául szolgál a hazai új képzési és minősítési rendszer  felépítéséhez.

20 vitorlás edző és oktató vett részt az ötnapos ingyenes programon, amelyet az ISAF részéről a brit Tim Cross, és a holland Bart Van Roessel tartott. A tábor költségeit a Magyar Olimpiai Bizottság fizette, így az MVSz költségvetését nem terhelte.  

A tanfolyam meghirdetésekor akadt olyan szakember, aki úgy vélte, az ISAF 1. szintű oktatás olyan fejlődő országokba való, ahol még csak most ismerkednek a vízzel és a hajókkal. Ehhez képest Füreden lezajlott egy érdekes, szórakoztatva tanító program, amelyen minden részt vett gyakorló magyar edző hasznára volt.

Tim Cross és segítője tulajdonképpen semmilyen új, sosem látott gyakorlatot nem mutatott, új edzésmódszereket nem tanított. Arra mutatott példát, hogy miként kell – az első szinten a vitorlázást éppen elkezdőknek – igazán hatékonyan edzést, oktatást tartani. Olyasmikről beszélt, amit hallgatósága részleteiben talán mind tudott, csak nem ilyen rendszerbe állítva. A különlegesség az oktatási szerkezetben volt, a módszertanban és a stílusban, amellyel a talán unalmasnak várt előadásokat hatékonnyá, színessé, sőt szórakoztatóvá tette. Annak ellenére, hogy a vízi gyakorláshoz az utolsó napot leszámítva alig akadt szél.

Aki Füreden töltötte ezt a pár napot beleláthatott egy nagyon jól felépített módszertanba, amely az edzőket  interaktív módon cselekvő résztvevővé tette. Úgy, ahogy nekik ajánlott majd bevonni a kezdőket, tanulókat első vízi óráik alakításába. Mert a cél az, hogy minél többen legyenek életreszólóan vitorlázók. Ehhez olyan oktatási stílus kell, amely a vízre vonzza és ott tartja azt is, akiből élversenyző lehet, de azt is, akit  majd elsősorban a túrázás, a hajózás, a vízi életmód vonz.   

A Timmel és Barttal töltött szórakoztató órák után olyan benyomása támadt az embernek, hogy ezt mi mind tudjuk, csak nem ilyen stílusban, ilyen módszerekkel oktatva, és nem ilyen logikus rendszerbe állítva, ami az oktatást szórakoztatóva és hatékonnyá teszi. Eközben mindig kiemelkedően fontos elem volt a biztonság.  

Az öt nap – ha volt a résztvevők közt szkeptikus, akkor neki is – meggyőzően bizonyította, hogy az egyéb elérhető előnyök nélkül is érdemes átvenni az ISAF oktatási módszerét, és bekapcsolódni ebbe a rugalmasan fejlődő rendszerbe.

Az ISAF tanfolyamon Cserta Gábor fotózott és elkészült Ladányi János (Vitorlás TV) kisfilmje is, amely a fenti cikknél sokszor érthetőbben és főlegszórakoztatóbban foglalja össze e néhány nap történéseinek célját és lényegét:

Támogatóink: