Világkupa döntő: Érdi Mári második, Gyapjasék az élmezőnyben

Érdi Mári a második helyen végzett, a Gyapjas testvérek pedig a 12. helyen zártak Marseille-ben a 2018-as Világkupa döntőn.

Az augusztusi kvótaszerző világbajnokságra való felkészülés fontos sorozata zárult le vasárnap Marseille-ben a Világkupa döntővel. A magyar élversenyzők közül két egység felkészülési programjába illeszkedett a Marseille-i verseny, a női Laser Radialban Érdi Mári, a férfi 470-ben pedig Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor állt rajthoz a dél-franciaországi vizeken. A versenyen Érdi Mári a 2. helyen végzett, míg Gyapjasék a 12. helyen végeztek. A Marseille-i Világkupa döntőn is mindkét részt vevő magyar hajó tudott futamot nyerni, Érdi Mári kettőt is. 

Ezek mellé még begyűjtött két második helyet is, meg egy harmadikat és egy ötödiket is. így a megrendezett 10 futam közül hatban az első ötön belül végzett, ennél egyenletesebb menetet csak a győztes belga Emme Plasschaert produkált. És még ott van az éremfutam, amelyben Mári másodikként ért célba, míg a belga lány a 7. helyen. Az éremfutam előtt egyedül Márinak volt esélye megelőzni a belga versenyzőt, s ennek fényében is kezdődött már bőven a rajt előtt a kettejük közötti párosverseny. A rajt előtti pozícióharcot - a rajtvonaltól messze  szorított ki Már a belga hajót - Mári nyerte és a második legjobb rajtot produkálva jött ki a legfelső helyen, míg ellenfele mögötte és alatt volt kénytelen rajtolni. Mári az első krajcban fokozatosan ellépett Plasschaerttől és a mezőnytől is, elsőnek ért fel a bójához, ám ellenfele nem állta elég hátul ahhoz, hogy Mári nyerje a versenyt. A futam során pár másodperce alakult ki olyan szituáció, amelyben Márin volt a virtuális sárga trikó, de Palsschaert végül bejött hetediknek, Mári másodiknak - a futamot végül a fehérorosz Drozdovskaya nyerte, a belga lánypedig hetediknek jött be, ami bőven elég volt a verseny megnyeréséhez.. 

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Mári az eddigi Világkupa fordulók közül még tavaly októberben a japán Gamagoriban nem indult, idén januárban Miamiban 4., illetve áprilisban Hyères-ben az 5. végzett (Miamiban az éremfutamot megnyerte) és a korábban Világkupa forduló Palma de Mallorcán rendezett Trofeo Princessa Sofián élete első felnőtt “világverseny”-érmét megszerezve harmadik lett, a La Rochelle-ben rendezett EB-n pedig 5., kiderül, hogy Mári az egyik legstabilabb - ha nem a legstabilabb - élmenő a világon ebben a hajóosztályban.

Bár a Marseille-i mezőnyből hiányzott pár nagy név, nem indult például sem az Európa-bajnok holland Bouwmester, sem a Világkupában vezető dán Rindom, ahogy az amerikai Railey sem, a rajthoz állók névsora bombaerős volt. “Nekünk ez egy edzőverseny, megvannak a konkrét dolgok, amiben fejlődni szeretnék ez alatt a verseny alatt, úgyhogy főleg ezekre fogjuk helyezni a fókuszt, nem az eredményre. A mezőny persze erős, úgyhogy szerintem izgalmas verseny lesz” - mutatta előzetesen Érdi Mári, hogy milyen célokkal szállt vízre Marseille-ben.

Nagyon úgy fest, hogy sikerült fejlődni a kitűzött konkrét dolgokban, mi lett volna, ha Mári  az eredményre is helyez némi fókuszt? A versenyt végül a belga Plasschaert nyerte, harmadik pedig a sokáig vezető finn Tenkanen lett.

A 470-esben induló magyar páros - Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor – szintén figyelemre méltó eredményt ért el: 12. helyen zárták életük első világkupa döntőjét úgy, hogy a második versenynapon rövid időre még a vezetést is átvették a rendkívül erős mezőnyben. Gyapjasék végül 78 ponttal zárták a versenyt, és minimális hátránnyal, két ponttal maradtak le a vasárnapi döntőről.

 

“A célunk az első tizenöt között végezni, ami így elsőre nem tűnik olyan nehéznek, de a vízen nagyon keményen kell majd küzdeni érte” - mondta még a verseny előtt Gyapjas Balázs. Ezt az előzetes célkitűzést sikerült elérni.

Az ő versenyzésükben is voltak teszt-elemek, kipróbáltak egy új grószt, amit sikeresen illesztettek a rendszerbe, hiszen futamot tudtak vele nyerni és négy futamot követően vezették is a mezőnyt. A Világkupa döntőt az olimpiai világ- és európa-bajnok ausztrál Belcher-Ryan kettős nyerte, a spanyol Xammar-Rodriguez kettős előtt.

A Világkupa sorozat során Gyapjasék jelentőset léptek előre a mezőnyben, a japán Gamagoriban még tavaly októberben a 15. helyen, Miamiban idén januárban a 22.-en végeztek, hogy május elején Hyères-ben aztán futamot nyerve, a felnőtt mezőnyben első ízben az éremfutamba jutva a 10. helyen zárjanak. Közben Palma de Mallorcán is begyűjtöttek egy futamgyőzelmet.

A május végi Európa-bajnokságon ismét saját elvárásaiknek megfelelően, a 14. helyen zártak, és az EB-n is elértek egy futambeli 3. helyet.

 Bár Marseille-ben nem szerepelt, az eddigi Világkupa fordulókon elért eredményeik alapján Vadnai Benjamin és Jonatán is indulhatott volna Laser Standard osztályban, ők lemondták a részvételt, mert nem illett az augusztusi kvalifikációs világbajnokságra való felkészülésükbe. Szintén nem állt rajthoz a finnes Berecz Zsombor, aki már felépült kéztöréséből és Splitben készül a világbajnokságra és a tervek szerint júniusban, a németországi Kieler Wochén tér vissza a  nemzetközi élmezőnybe..

A Világkupa sorozaton mindenesetre egyértelmű lett, hogy Berecz Zsombor mellett további magyar versenyzők érkeztek meg a világ legszűkebb, győzelemre is esélyes és képes élmezőnyébe: Érdi Mári, a a Gyapjas testvérek és Vadnai Benjamin, illetve Jonatán.

A Marseille-i Vliágkupa döntő éremfutamait itt lehet megnézni.

A magyar hajók világranglistás helyezéseit itt lehet nézni, a Világkupa-pozíciókat pedig itt lehet megnézni.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Richard Langdon, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing