A második helyen áll Érdi Mári Portugáliában

Egyelőre a második helyen áll az utolsó nap előtt Érdi Mári a portugáliai Vilamourában.

Helyet cserélt Érdi Mári és a dán Anne-Marie Rindom a dél-portugáliai (algarvei) Vilamourában rendezett verseny első két helyén. A 36 hajós mezőnyt az első nap után Mári vezette, a második nap után pedig a dán vitorlázó áll az első helyen, Érdi Mári pedig a másodikon. A verseny második napján, csütörtökön az szerdai gyengébb, 10-14 csomós szélnél erősebb, 14-17 csomós szélben versenyzett a mezőny. "Az első napon nem nagyon sikerültek a rajtjaim, a második napon már jobban kezdtem a futamokat" - számolt be Mári a szerdai és a csütörtöki versenynapokról.

Az első napi gyengébb rajtokat azonban könnyedén ellensúlyozta a kiváló sebességével, így az első bójához minden futamban felért az első ötben, igaz, egyszer sem a vezető helyen. A szerdai versenynap utolsó futamát már erősen leálló szélben fejezték be, az utolsó hátszél össze-vissza irányból fújó szélben azonban a befutóra vissza tudta szerezni a leállás előtti stabil második helyezését.

"Csütörtökön kisebb hibákkal versenyeztem, az aznapi első futamban például ütköztem a krajcbójával, így a második szakaszt büntetés vállalásával kellett kezdenem" - avat be a részletekbe Mári. A büntetéssel sok helyet veszített, de a futam végére vissza tudott jönni a harmadik helyig. A következő, összesen 5. futamban nagyon féloldalassá vált a pálya, a bal oldalan extrém módon bejött, Mári azonban jobbra nyitott, így keményen kellett zárkóznia, a harmadik helyig sikerült is. A verseny hatodik futamát jó rajttal indította, de a dán Rindom szélsőséges taktikával, egyetlen fordulóval vállalta a bal oldalt és bejött, így nagy előnnyel ért elsőként a szél felőli bójához. Mári sebességből nagyon sokat tudott hozni a dán hajón, de Rindom előnye kitartott a célig.

"A verseny célja elsősorban az, hogy felmérjük, hol tartok sebességben, s erre ez kitűnő alkalom, sokat vagyunk vizen, jó ellenfelek ellen lehet élesben versenyezni."

A vilamourai verseny összetett eredményeit itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing