A FÖLD NAPJA 2023

Világszerte április 22-én ünneplik az év egyik legfontosabb témájú napját, a Föld napját, amely évről évre egyre fontosabbá válik.

Az első Föld napját, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én tartották meg, amihez közel 20 millió amerikai ember csatlakozott. Magyarországon 1990 óta ünnepeljük, ekkor hozták létre magyar környezetvédők a most már 33 éves Föld Napja Alapítványt. A Föld napja történetéről hosszabban ide kattintva lehet olvasni. 

A Föld napja emlékeztet minket arra a felelősségünkre, hogy meg kell védeni bolygónkat a jelen és a jövő nemzedékei számára, ezzel együtt felhívja a figyelmet az emberiséget érintő globális problémákra, mindezt előadások, cikkek, videók, események formájában. Ezen a napon olyan tevékenységek kerülnek előtérbe, mint pl. faültetés, hulladék csökkentés, a beporzók segítése, vizek védelme, melyekkel mindannyian tehetünk valami jót a bolygónkért.

Az idei évi Föld napja fókuszában a biológiai sokféleségek, élővilág változatosságai és ezeknek a megőrzése és fenntartása áll. Hazánkban is számos, úgynevezett zöld eseményt rendeznek április 22-én. A Magyar Földrajzi Múzeum például szombaton 14:00 óra és 17:00 óra között különböző tematikus előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és természetismereti vetélkedővel várja a kilátogatókat az ingyenes eseményére. Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Pál-Völgyi kőfejtőbe Föld Napi elnevezésű rendezvényt szervez.

Gyakran természetesnek gondoljuk Földünk természeti értékeit, azonban ahhoz, hogy fennmaradjanak vigyáznunk kell rájuk. Egy hónappal korábban, március 22-én ünnepeltük a Víz világnapját, ami során felhívtuk a figyelmet többek között azokra a vizekre, amiket hazánk birtokol.

További programajánló ide kattintva olvasható.

Fotók: Szántó Áron

Forrás ide kattintva érhető el. 

Támogatóink: