A Café Liszt bemutatja: Bujtor & Balaton – zenék és sztorik a magyar tengerről

Bujtor István személye elválaszthatatlanul összefonódott a Balatonnal. Szenvedélyes vitorlázó volt, de ő volt az a színész, aki megteremtette saját balatoni alteregóját, az ösztöneit és saját igazságérzetét követő zsaru, Ötvös Csöpi figuráját. Fia, Bujtor Balázs ugyan nem követte őt a színészi pályán, de a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművészeként hasonlóan kiemelkedő pályát tudhat magáénak, miközben odaadóan ápolja édesapja szellemi örökségét. A hegedűművész a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben most egy különleges balatoni zenés utazásra invitálja a közönséget az Aria Hotel Budapestbe. Május 23-án Szervét Tibor színművész közreműködésével, a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeivel nemcsak a családhoz és a „magyar tengerhez” kapcsolódó klasszikus és jazz művek csendülnek fel, de ez lesz az első olyan budapesti esemény, ahol történeteken és tárgyakon keresztül személyes módon jelenik meg Bujtor István és Ötvös Csöpi alakja. 

Eltéphetetlen szálak kötötték édesapámat a Balatonhoz, a tó az életének szerves része volt. Nem tudott betelni azzal, hogy minden percben más a víz színe, az ég kékje vagy épp a szürkéje és a levegő illata – többször beszélt erről interjúkban is. Nagyon jó érzés, hogy édesapám és az Ötvös Csöpi-filmek iránti rajongás már generációkon átívelő. Ezen a koncerten szeretném őt kicsit még közelebb hozni az emberekhez – mondja Bujtor Balázs.

Bár Bujtor István klasszikus zenéhez fűződő viszonya nem volt felhőtlen, de Mozart Kis éji zene című szerenádja mégis közel állt a szívéhez. Ezzel a művel indul majd a koncert is, amit Latinovits Zoltán - Bujtor István féltestvére - kedvelt zeneszerzője, Brahms a-moll kvartettjének két tétele követ. A klasszikusokkal ellentétben Bujtor István különösen szerette a jazz sztenderdeket, a koncert második felében ezekből játszik majd el egy izgalmas válogatást fia a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeivel közösen.

A zeneművek között Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színművész elevenít fel – Bujtor Balázs leírása alapján – családi anekdotákat, de Bujtor István önéletrajzi könyvéből és Latinovits Zoltán A Bagó Story című írásából is elhangzanak részletek. Szó esik majd a gyerekkorról, a régi Balatonszemesről, a közös vitorlázásokról, és persze Ötvös Csöpihez fűződő legendákról is.

A koncert alatt vetített fotókon és felvételeken Bujtor István életének személyes pillanatai villannak fel, de egy exkluzív kiállítás is megidézi a színész alakját. A Fehér és Kék Szalag versenyeken elnyert trófeák mellett testközelből lehet látni annak a Rabonbán nevű hajónak a makettjét, amellyel hatszoros magyar bajnok lett, ahogy az első Ötvös Csöpi-filmből ismert, és ma már valóban a tihanyi apátságban őrzött Pogány Madonna szobrot is, az ikonikus filmjelenetek pedig Pál Gábor – Bujtor István egyik rajongója – által készített dioráma maketteken elevenednek meg. Az eseményen a magyar vitorlázók közösségét Dr. Ugron Gáspár, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja képviseli, aki a Rabonbán 30-as cirkáló tulajdonosa. A hajót Dr. Ugron Gábor, Gáspár nagyapja építtette 1942-ben és az MKB vitorlás szakosztályában Bujtor István volt a kapitánya, aki nagy gonddal óvta, közel 30 évig kormányozta, és ötszörös magyar bajnok lett vele. 

A Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművésze, Bujtor Balázs kivételes családban nőtt fel, amelynek tagjai minden korszakban a magyar kulturális élet meghatározó alakjai voltak. Dédapja, Gundel Károly a modern magyar konyha megteremtőjeként ismert, édesanyja Perényi Eszter, Kossuth-díjas hegedűművész, nagybátyja Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas csellista. Nagybátyja Latinovits Zoltán színészlegenda és Frenreisz Károly rockzenész, a Metro, az LGT és a Skorpió zenekarok egykori tagja. 

Édesapja, Bujtor István a „magyar tenger” olthatatlan szerelmese volt: gyerekként minden nyarat a szemesi családi házban töltött, testvéreivel együtt tanult vitorlázni édesanyjuktól. Olyannyira zsigereibe ivódott a Balaton szeretete, hogy felnőttként is elválaszthatatlan része maradt az életének: nemcsak a legendássá vált Ötvös Csöpi-filmeket forgatta itt, de hatszoros magyar bajnokként télen-nyáron szenvedélyesen rótta vitorlásával a vizet.

A rajongás apáról fiúra szállt: Bujtor Balázs maga is gyakorlott vitorlázó, nem mellesleg pedig az Ötvös Csöpi-kultusz elhivatott ápolója. De a családi örökséghez híven Bujtor Balázs is kiemelkedő pályát tudhat magáénak hegedűművészként: koncertmestere volt többek között Ennio Morricone vagy Michel Legrand zenekarának, számos alkalommal dolgozott együtt a Harry Potter és a Tűz Serlege zenéjét is jegyző Patrick Doyle skót zeneszerzővel, de közreműködött a Call of Duty – Ghosts című videojáték zenei részeiben is.

Az esemény, melyet vacsora követ, az Aria Hotel Budapest Café Liszt koncertsorozatának részeként valósul meg. A sorozatban korábban Nyári Károlyt, a Bogányi családot, Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és a Hot Jazz Band koncertjét is hallhatta a közönség, első amerikai vendégeként pedig a legendás chicagói jazzművész, Patricia Barber adott itt felejthetetlen koncertet kvartettjével. A Café Lisztnek otthont adó, New York-i Library Hotel Collection szállodacsoporthoz tartozó Aria Hotel minden részletében a zenének hódol. Az épület négy zenei szárnyát a jazz, opera, klasszikus és könnyűzenének dedikálták, 49 szobájának mindegyikét egy-egy zenei legenda öröksége fémjelzi. A szállodának saját zenegazgatója van Magyar Kornél személyében, aki kiemelten foglalkozik a magyar és nemzetközi zenei intézményekkel és előadóművészekkel való kapcsolat építésével. Részben ennek köszönhető, hogy a földszinten található Café Liszt egyik termének, a tükörteremnek felületeit a világ leghíresebb muzsikusai látták el kézjegyükkel: Plácido Domingo, Gregory Porter, Lenny Kravitz, hogy csak néhányat említsünk. A hotel klasszikus zenei szárnyának tiszteletbeli zenei kurátora Fischer Iván, az opera szárnyé Rost Andrea, a kortárs zenei szárnyé pedig Rúzsa Magdolna. 

A Café Liszt bemutatja: Bujtor & Balaton – zenék és sztorik a magyar tengerről

Dátum: 2024. május 23. csütörtök 19:00

Fellépnek:

Bujtor Balázs és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei

Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színművész

Cím: Music Garden aula, Aria Hotel Budapest, 1051 Budapest, Hercegprímás u. 5.

Koncert és vacsorajegyek: https://www.jegy.hu/program/bujtor-balaton-bujtor-balazs-es-a-budapesti-fesztivalzenekar-zeneszeinek-koncertje-160852?utm_source=cafeliszt.hu&utm_medium=link&utm_campaign=bujtor-cafeliszt