641 indulóból tizennegyedik!

Vadnai Jonatan kitűnően versenyzett a Garda-tavi Optimist találkozón.

Az április 21-25 között rendezett GArda Optimist Meetingen hihetetlen számú versenyző, összesen 855 hajó állt rajthoz, akik csaknem negyven országból érkeztek. Közülük 641junior korú vagyis 12-13 éves versenyző.
A közöttük induló magyarok - különösen Vadnai Jonatán - kitűnően vitorláztak. Vadnai 14. helye nagyszerű eredmény, ilyen jól ezen a versenyen magyar még nem szerepelt.
Verseny előtt a magyar ópésok négynapos edzőtáboron vettek rész Dragan Gasic-al, aki az egyik  legnagyobb  OP-s szakember  Europában. A "clinic"-en négyen Vadnai Jonatán, Péch Lóránt, Tenke Áron és Hadnagy Zsombor vitorlázott. Edzésen kíváló szélviszonyok, napsütés, és a szokásos gardai 12-18 csomós termik szél tette élvezetessé és hatékonnyá a munkát. A táboron elsősorban hajókezelési gyakorlatok, taktikai manőverek gyakorlása folyt és közös futamokat is rendeztek török és olasz csapattal (a versenyt később az egyik  török srác nyerte)
 
 
Garda Meeting
Az edzőtáborosokhoz ekkor csatlakozott még Roznár Katalin is. 
 
Csütörtökön 3 futamra került sor, a dél felől fújó 12-15 csomós termik szélben. Ezeken a szokásos, tipikus gardai, északi oldali taktika érvényesült: Az első futamon még a leerajt fiozetett, majd a szél erősödésével a luv. Innen irány a nyugati paet, ahol a sziklafel mentén friss és a part közelben felpörgő szélben érdemes takkolni. A pályák egykörösek voltak. Hosszú cirkálószakasz után egy raum, hosszú hátszél majd félszeles befutó. A mezőny 4 darab 160 hajós csoportban versenyzett. Egy-egy furtam kb 50 percig tartott. A célbafutáskor nagyon sokszor pontatlanul vezette a rendezőség a jegyzőkönyvet. Harmincnyolc versenyző adott be jogorvoslati kérelmet.  Vadnai Jonatán 3.,1.,3. futameredényei helyett 4.,1.,4. lett beírva, és csak az egyiket sikerült visszaszerezni. Joni a rajtokat jól kapta el, sebessége jó volt. Sajnos az első futam raumban megfütyülték, amivel vesztett egy helyet .
 
Pénteken hasonló voltak a körülmények. A 4.futamban Vadnai harmadikként érkezett a kreuzbójaához, hátszélben pedig már vezetett. A félszeles befutóban a célvonalon megdobta egy hullám, ezért újabb büntetést kapott és persze elvesztette ezt a futamát. Innen már nem volt könnyű. Még egy 6.és 30. helyet hozott biztonsági vitorlázással.
Szombat
Változatlan körülmények között folytatódott a verseny. Vadnai Joni továbbra is biztonsági vitorlázásra kényszerült, mert a 9. futam után a döntőben van csak amásodik kieső. Az aznap elért 3. és 8.helye így jónak mondható. 12.-ként került az Aranycsoportba. 
 
Vasárnap 
Az Aranycsoport futamain a szél nehezen jött meg. A párás időben csak időnként frissült a szél és aznap a pálya szikla felőli oldala nem fizetett a megszokott módon. Vadnai egy frissülő tendenciában a luvrajtot választotta, ám a szél később a vonal másik feléről rajtolóknak kedvezett. Joni vezetett ugyan a jobb oldali csoportban, ám így is csak a harmincadikként ért fel az első bójához. Innen  végül a 26. helyig tudott felkapaszkodni., el. Az utolsó futam is hasonlóan alakult. Ezúttal a rendezőmotoros segített az ellenfelein. Jonatan a gyengébb első kreuz után hátszélben már egyre előrébb kapaszkodott. A huszadik helyen vitorlázott, amikor elúszott a leebója. A helyére egy motoros állt, ám a Garda-tavon többszáz méter mély a víz, tehát a hajó nem horgonyzott. Miután Joni megkerülte, az előrébb hajtott, ezáltal a hátrébb lévő versenyzőcsoport Vadnai elé került. Így 29.lett.  Ez az összetett 14.-hez volt elég. Ezt a napot sokan nem érezték, a versenyt nyerő török fiú száz feletti helyezéseket csinált…
Vadnainak a versenyen mindvégig jó sebessége volt. A  bírók talán a kelleténél szigorúbbak voltak. Mindenesetre a második büntetés pech volt, amely döntően befolyásolta a végeredményt.
A versenyen jól szerepelt a tavalyi OP Európa-bajnoki harmadik Péch Lóránt is. A selejtezőfutamokon elért 3. és 5. helyet is, ám akadtak rosszabbul sikerült menetei.  Így is bekerült az Aranycsoportba. 56. helye nagyszerű teljesítmény egy ilyen hatalmas mezőnyben.
Tenke Áron, Roznár Katalin és Hadnagy Zsombor a selejtezőfutamok után a Bronzcsoportban szerepeltek. Tenke ott 39. lett (össz.: 358.), Roznár Kati 102., Hadnagy pedig 127. lett.
 
A versenyről részletes beszámoló olvasható a Porthole internetes magazinban is Eszes Bernadettől: 
Garda Optimist Meeting

Támogatóink: