470 Masters's Cup: Miért emlékezetes? Miért kivételes?

A kitűnően megszervezett 470 Master's Cupon dobogós helyezést elérő magyar vitorlázók meséltek a nemzetközi versenyről.

A 470 Master's Cup világbajnokságot a Tihanyi Hajós Egylet rendezte augusztus elején (1-5.), ahol német győzelem született, Uti Thieme - Frank Thieme duó személyében. A nemzetközi mezőny összesen harminc egységből állt, ezen belül kilenc magyar egység vett részt a futamokon. A második helyezést a Sallai Gábor – Perjés Bálint László (THE-YKA) páros, míg a harmadik helyezést Litkey Botond - Batiz Ábel (THE) duó érte el. 

Sallai Gábor és Litkey Botond mesélt a hunsail.hu-nak a 470 Master's Cupról. 

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat a versenyen?

Sallai Gábor: Első versenynapunk jobban sikerült, mint előzetesen vártuk, két első és egy második helyet szereztünk. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen jól fogunk kezdeni.

Milyen volt a verseny?

Sallai Gábor: Abszolút jól éreztük magunkat. A Balaton egyik legjobb vitorlás klubjában, a Tihanyi Hajós Egyletben valósult meg a 470 Master’s Cup. A Keszthelyi Yachtkikötő VSE előtt én is itt vitorláztam, Bálint pedig jelenleg is a THE edzői stábját erősíti. Szerencsénk volt a széllel is, sikerült az előzetesen tervezett összes futamot megrendezni. Elégedettek voltunk mindennel. 

Mit hoz a jövő?

Sallai Gábor: A jövő képlékeny vitorlázás tekintetében, egyelőre biztosat nem tudok nyilatkozni. Elképzelhető, hogy elindulunk még hasonló versenyeken. Bár jó lenne, ha egyszer-kétszer a juniorokkal is meg tudnánk küzdeni.


Mi volt a legemlékezetesebb pillanat a versenyen?

Litkey Botond: Az első nap első futamban másodikak lettünk, de második fele a napnak nem ment. Nem éreztük, ott picit bizonytalanok lettünk azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk itt alkotni. A második nap azért volt talán a legemlékezetesebb, mert sikerült ebből felállni és profi vitorlázással 3;2;3 eredményekkel eléggé bestabilizaltuk a harmadik helyet, amit utána szinte csak tartani kellett. Meglepő volt hogy a Sallaiék (Sallai Gábor-Perjés Bálint László), milyen erősen kezdtek, de később rájöttem azért, mert tudták, hogy mire képes a német duó (Uti Thieme - Frank Thieme), akiket más taktikával nem is lehetett volna megszorítani. 

Milyen volt a verseny?

Litkey Botond: Nagyon kellemes volt, régen versenyeztünk ilyen nagy mezőnyben. Külön öröm volt számunkra, hogy azt a fajta taktikát vitorlázhattuk, amit a nagy mezőnyben szükséges. Úgy érezzük, hogy kihoztuk magunkból a maximumot. Szeretném kiemelni, hogy semmilyen szinten nem értékelem túl ezt az eredményt. Kellemes érzés volt részt venni, egyáltalán ott lenni a versenyen. Míg fiatalon, 20 évesen, ha nem hozza az ember minden téren a maximumot akkor úgy érzi  - talán joggal -, hogy megy a levesbe, ha ott azonnal nem ugorja meg azt a szintet amit előtte még soha.
Ez itt nincs! Erre a versenyre másként érkeznek a versenyzők. Nem minden paraméterben hozzák a maximumot: valaki túlsúlyos, valaki keveset ült hajóban, valakinek nincs jó felszerelése, vagy éppenséggel nem is hozza magával a legjobbat. Ezek nagyjából bekalibrálják, hogy a csapatok hol fognak elhelyezkedni a mezőnyben,. Például a  hollandversenyzők, aki most tizenötödiket lettet  (Benny Kouwenhoven, Jan Kouwenhoven) ezen a versenyen. Ők egyébként mindannyiunknál nagyobb eredményeket ért el korábban, többszörös világbajnokok, még a fénykorukban holt lazán verték volna az egész mezőnyt. Amúgy az utolsó kettő futamot meg is nyerték, éppenséggel kicsi szélben úgy hogy ők a valaha volt egyik legjobb erős szeles versenyzők. 
És azt még egyszer kiemelném, hogy ha mondjuk a tizedik hely lett volna a miénk ugyan olyan kellemesen éreznem magam, mint mondjuk ezzel a harmadikkal. Az első helyet sem értékelném többre. Ezért jó egy Masters verseny, ez benne a plussz az élversenyzéshez képest. 

Mit hoz a jövő?

Litkey Botond: Erre a nemzetközi versenyre készültünk március óta. Szerencsés helyzetben voltunk olyan szempontból, hogy az egyesületünk, a THE (Tihanyi Hajós Egylet) rendezte, ahol egyébként a legtöbb 470-es versenyző van. Előny volt számunkra, hogy a fiatalokkal együtt tudtunk készülni, ők nagyon jó edzői partnerek voltak. Nincs konkrét terv a jövőre nézve, ha időm engedi akkor elindulok a versenyeken.

Fotók: Tihanyi Hajós Egylet 

A végeredmény ide kattintva érhető el. 

Támogatóink: