Egyetlen futam túlélő üzemmódban

Japánban, Enoshimában a Yamaha 470 junior világnbajnokságon ma egyetlen futamot rendeztek, amely 15-20 csomós szélben kezdődött , ám olykor 30 csomó fölé erősödött, különleges hullámzással. A mezőny második fele túlélő üzemmódban próbálta meg teljesíteni a pályát. Ez a férfi mezőnyben mindössze 21 kettősnek sikerült. 

A furcsa körülményeket a Japántól délre  kószáló 15-ös számú tájfun okozta, amely hosszú és magas hullámokat küldött délről, miközben ezzel szembe fújt az északi szél törőhullámokat keltve a szemből görgő vízhegyeken. 

Gyapjas Balázs és Zsombor, akik ebben a mezőnyben elsősorban izmosak, de nem nehezek, ilyen extrém körülmények között már némi hátrányban vannak a legjobbakhoz képest. Mégis nagyszerűen helytállva ismét 13. helyen értek célba, így összetettben továbbra is a 9. helyet birtokolják. 

Részletes eredménylista hét futam alapján ITT.

A junior világbajnokság a tervek szerint 10 futamos lesz, napi két futammal, majd szeptember 2-án szombaton Medal Race-szel és egy utolsó futammal az legjobb tízbe, az Éremfutamba be nem jutott csapatoknak.

Fotó: Jun Hirai

*******************

A 470 junior világbajnokság elérhetőségei:

A vilgbajnokság honlapja: 2017juniorworlds.470.org

Élő jelentések a futamokról: http://smarttrac.jp/category-list/?rno=28

VIDEO - Beau Outteridge készíti a videó beszámolókat amelyek a Facebookon és a You Tube-on láthatók.

Sajtóközleményekre be lehet jelentkezni itt:  a "SIGN UP FOR NEWS" linken jobbra alul a világbajnokság honlapján.

470 junior VB a közösségi oldalakon:
Facebook - www.facebook.com/470-Olympic-Sailing
Twitter - www.twitter.com/470Sailing
YouTube - www.youtube.com/470OlympicSailing

******************

Gyapjas Balázs és Zsombor az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői. 2016 januárjában junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, és az utóbbi időben magyar részről a Repülő Hollandi osztályban tizenegyszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Majthényi Szabolcs segíti a felkészülésüket, míg külföldön javarészt olasz edzőkkel dolgoznak. Itthon kezdetben az egyesületük karolta fel külföldi versenyzésüket, illetve sokat köszönhetnek Fazekas Gábornak, akinek a hajóján is sokszor ott vannak mindketten nagyhajós versenyeken. Az utóbbi időben pedig az évről-évre javuló költségvetésű Magyar Vitorlás Szövetség is befogadhatta őket a szerződéses, tehát kiemelten támogatott versenyzők szűk csoportjába Berecz Zsombor, Érdi Mári és a Vadnai-testvérek mellé. Így idén egy újonnan beszerzett ausztrál McKay hajóval és egy jól eltalált középkemény Superspars árbóccal a sebességük is jelentősen javult. 

2017-ben Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyaránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Augusztus 6-án rajtoltak a 470-es junior Európa-bajnokságon a Garda-tavon, ahol a 4. helyen végeztek.  

Az enoshimai korosztályos világbajnokság után egy hónappal szintén Japánban, az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.


Csatolt képek: