32. hely a Dragon EB-n

Felemás eredménnyel zárult magyar szempontból a franciaországi St.-Tropez-ban rendezett EB.

A Gömbös Lóránd, Detre Szabolcs, Kiss Tamás felállású egység a Jampec nevű hajóval végül a 32. helyen végzett, miután az Arany csoportban a döntő két futamában egy 12. és egy 23. helyezést ért el. A 103 hajós mezőnyben Lukáts Ákos csapata a 70., a Náray Vilmos vezette Fjord a 93. helyen zárta a túlnyomórészt könnyűszeles viadalt.

Gömbösék a gyenge, termikus szélben nagyon taktikusan vitorláztak, s csupán öt ponttal maradtak el a már egyértelműen az elitet jelző első 25 hajótól. A rendkívül kiegyensúlyozott küzdelemben apróságok döntöttek, s az első tízben szinte csak gyári, profi versenyzőkkel felálló csapatokat találunk. A versenyt végül a kiváló párosverseny-vitorlázó, a német Amerika Kupa csapat taktikusa, Markus Wieser nyerte, aki ukrán színekben indult. Wieser rendszeresen indul dragonregattákon, s korábban már nyert Európa-bajnoki címet is. A második helyen a német Markus Glas, az 1981. évi világbajnoka, a hasonnevű németországi hajóépítő műhely tulajdonosa végzett. A bronzérem a másik ukrán csapatnak jutott, a negyedik a júniusi magyarországi versenyt nyerő német Vincent Hoesch-sel felálló német csapat lett.

A Lukáts Ákos, Horgos Tamás, Beliczay Márton trió az Ezüst csoportba került a három selejtező futam után. A döntőt nagyon jól kezdték, hiszen futamukban harmadikok lettek. Sajnos az igazán jó szereplést egy szerencsétlen baleset gátolta meg: az ötödik – utolsó – futamban a rajt után a part felé húztak, s egy víz alatti sziklára futottak, ami után kénytelenek voltak feladni a futamot. A harmadik magyar egység - Náray Vilmos, Náray Richárd, Wonke Péter és Simon András – a döntő futamokra már jobban teljesített, és a korábbi negyvenen kívüli helyezések után egy 36. és egy 30. hellyel zárta az EB-t. Mindez azonban összességében csak a 93. helyre volt elég.

St.-Tropez igazából csak beugróként vállalta el az Európa-bajnokság megrendezését, amelyet eredetileg Szentpéterváron, Oroszországban kellett volna tartani. Mindez a verseny szervezettségére is rányomta a bélyegét, a francia rendezők nem mindig voltak a helyzet magaslatán. Talán ezért is fogadta nagy lelkesedés a magyar csapat prezentációját szombat este, amikor a magyar versenyzők a gálavacsorán minden egyes résztvevő vitorlázónak személyesen adták át a meghívást a jövő évi balatonkenesei Európa-bajnokságra. A személyes megkeresésekből kiderült, hogy a mezőny jelentős része úgy tervezi, hogy részt vesz az Erste Private Banking szponzorációjával megvalósítandó magyarországi kontinensviadalon, amelyre 2010. június 5-11. között Balatonkenesén kerül majd sor.

 

Támogatóink: