209 hajó, ezt lehet túlszárnyalni - jön a Félsziget-kerülő

Alig több mint egy hét múlva lesz a Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett idei utolsó nagyhajós verseny, a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny. Ha a nagyhajósok az idei Kékszalag mintáájra szeretnék megdönteni a tavalyi szintet, akkor több mint 209 hajónak kellene elindulnia. 

A versenyen szinte minden hajó indulhat, a többtestűek (elsősorban katamaránok) kivételével. Nevezni a megszokott módon lehet, az interneten - a Vihar rendszeren - keresztül, a helyszíni nevezés pedig a verseny előtti napon, szeptember 14-én, pénteken 18 és 22 óra között lesz a balatonfüredi Vitorlás Étterem emeletén található Vitorlázeumban (8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.)

A nevezési díj a felnőtt versenyzőknek fejenként 6500 forint, az ifjúsági korosztályba tartozó hajósoknak 3500 forint, a serdülőkorban lévőknek nem kell fizetni. A verseny várhatóan szeptember 15-én rajtol Balatonfüredről. A mezőnynek a tihanyi csövön kell áthaladnia majd az aszófői bójától vissza Füredre. A limitidő 16 óra, azaz a hajósoknak 6 óra alatt kell megtenniük a távot.

Finálé a klasszikusoknak

A Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny az utolsó felvonása a balatoni vitorláshagyományok megőrzése és a klasszikus hajók iránti tisztelet miatt létrehozott négy versenyből álló Klasszikus Kupa-sorozatnak, amelyet a klasszikus hajóosztályokban vitorlázó versenyzők és a Magyar Vitorlás Szövetség közösen rendeznek meg minden évben. A sorozat első versenye a csopaki Kereked Klasszikus Kupa volt. Majd július 21-én jött a Fehér Szalag Generalcom Nagydíj - 21. Izsák Szabolcs Emlékverseny, egészen pontosan a Classic Round. A harmadik versenyt az 50. Kékszalag Erste Nagydíj jelentette, a sorozat pedig most a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversennyel ér véget.

Szalag, kupa 

Visszatérve a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyre: az abszolút győztes elnyeri a Balatonfüredi Széchenyi István Társaság által 2001. évben alapított Széchenyi István Vándordíjat és a Széchenyi család színeit képviselő kék-piros színű szalagot, melyet a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyeken a továbbiakban árbócán viselhet.

A verseny abszolút győztese továbbá kupát is kap. A vándordíjat és az emlékszalagot 2018. szeptember 21-én Balatonfüred várossal közösen rendezett ünnepség keretében adja át a Széchenyi István Társaság képviselője. (A díjkiosztó pontos időpontjáról a verseny hivatalos hirdetőtábláján, a Hunsail.hu-n és az MVSz Facebook-oldalán ad tájékoztatást a szövetség.)

Principessa a címvédő

A múlt évben több mint 200 hajó indult, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség - részben az idei Kékszalag iránti óriási érdeklődés miatt - reméli, hogy az idén több hajó teljesíti a Felsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyt.

A tavalyi versenyen kezdetben 8-10 csomós, olykor 12 csomósra erősödő délkeleti szélben vitorlázott a mezőny, délután a szél gyengülni kezdett, így nem tudott mindenki időn belül célba érni, végül 165 hajó futott be a limitidőn belül. A versenyt az abszolút értékelés szerint a Principessa nyerte 2 órán belüli idővel, második helyen futott be a az NO1., a harmadik helyet pedig a Trentasette szerezte meg.

A fotók a 2017-es Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyen készültek. Forrás: Mag Andrea

A Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyről szóló legfontosabb információk - például a versenykiírás, versenyutasítás, közlemények, eredmények - a verseny hunsail.hu-s aloldalán, itt találhatóak.
.