Indul a küzdelem a tokiói kvótákért

Az idei nemzetközi szezon eddig nagyon biztatóan alakult a tokiói kvalifikáció szempontjából, az olimpiai aspiráns magyar versenyzők jobbnál jobb versenyeket futottak, a legnagyobb világversenyeken nyertek futamokat, végeztek a legjobbak között. Nagyon jó esélyekkel vágnak neki tehát az év legfontosabb versenyének, a  csütörtökön kezdődő Hempel Sailing World Championships olimpia kvalifikáció szerző világbajnokságnak.

A nemzetközi vitorlássport csúcsszerve, a World Sailing négyévente, az olimpiai kvótaszerzés nyitányaként összevont világbajnokságot rendez a következő nyári játékokon szereplő osztályok számára (a riói olimpia előtt 2014-ben a spanyolországi Santanderben volt, 82 országból több mint 1100 vitorlázó részvételével). Ebben az évben a dániai Jytland szigeten fekvő Århus-ban rendezik az összevont világbajnokságot, ahol a tíz olimpiai hajóosztály összes lehetséges tokiói versenyzői helyeinek 40 százalékát, összesen 101 helyet lehet megszerezni (egy ország egy kvótát szerezhet, tehát ha egy osztályban mondjuk az első tízbe többen is beférnek egy nemzetből, a kvóta szempontjából “csak” egynek számítanak). Egy nemzetből összesen legfeljebb 8 férfi és 7 női versenyző kavilifikálhat. Az olimpián összesen 350 versenyző 250 hajóban vehet részt - a házigazgda japánok minden osztályban automatikusan helyet kapnak.

A világbajnokságon mintegy 100 nemzet hozzávetőleg 1500 versenyzője száll vízre. Århus-ban csütörtökön rendezik az első futamot a Finn és a két 470-es osztályoknak, pénteken pedig beszállnak a Laserek, majd vasárnap a szörfök és a kéttestű Nacra 17 vegyes osztály. A versenyen 10 (finn, 470, Laserek), illetve 14 (49er, szörfök, Nacra 17) futamot tartanak és minden mezőny medalrace-szel zárja a vébét.

Kvóták a 2020-as Tokiói Olimpiára
Hajóosztály Finn Dinghy Férfi 470 Laser Standard Laser Radial Nacra 17 RS:X Férfi
Összes induló Tokióban 19 19 35 44 20 25
Århus-ban megszerezhető kvóták 8 8 14 18 8 10
Forrás: World Sailing

A világbajnokságon rajthoz áll minden hajóosztályban mindenki, aki kicsit is esélyes lehet a kvóta szerzésre - és sokan, akik kicsit sem. Magyarországot 6 hajóosztályban összesen 8 egység képviseli 10 versenyzővel.

A női Laser Radialban Érdi Márinak 119 ellenféllel kell megküzdenie a kvótáért. Az érvényes világranglista első húsz helyezettje közül mindenki vízre száll. legnagyobb ellenfelei vélhetően a riói bajnok, tavalyi világbajnok, idei Európa-bajnok holland Marit Bouwmester, a Palma de Mallorcán győztes dán Anne-Marie Rindom, a Világkupa döntőn Marseille-ben győztes belga Emma Plasschaert - és rajtuk kívül még legalább 10-15 versenyző.

Érdi Mári elképesztően magas szinten tudott nagyon egyenletes versenyzést produkálni. Mári a Világkupa fordulók közül a még tavaly októberben a japán Gamagoriban rendezett versenyen nem indult, idén januárban Miamiban 4., illetve áprilisban Hyères-ben az 5. végzett (Miamiban az éremfutamot megnyerte). Közben a nemrég még Világkupa-fordulónak számító, hatalmas hagyományokkal bíró, nagyon rangos Palma de Mallorca-i versenyen, a Trofeo Princessa Sofián megszerezte élete első felnőtt “világverseny” dobogóját, harmadik lett.

A májusban a franciaországi La Rochelle-ben rendezett Európa-bajnokságon pedig az 5. helyen végzett. Mári még junior korú, de a teljes felnőtt mezőnyben is talán a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt mutatta fel 2018-ben. Mindeközben minden nagy versenyen legalább egy futamot meg is nyert - a Világkupa-döntőn, ahol végül második lett, pedig kettőt is.

A férfi kétszemélyes osztályban, a 470-esben Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor képviselik a magyar színeket. Ebben az évben hatalmasat léptek előre, elérték - még junior korúként - felnőtt pályafutásuk első éremfutamát, másodikak lettek a junior Európa-bajnokságon, nagy versenyeken, nagy és erős mezőnyökben tudtak elől vitorlázni, futamokat nyerni - például a felnőtt Európa-bajnokságon is Burgaszban.

Az első Világkupa-fordulón még a múlt év őszén, Gamagoriban a 15. helyen, majd januárban Miamiban a 22. helyen végeztek - mindkettő óriási eredmény a betonkemény mezőnyben -, aztán Hyères-ben robbantottak, futamot nyertek, a felnőtt mezőnyben első ízben bejutottak a legjobb 10 közé az éremfutamba és végül a 10. zártak.

A májusban rendezett Európa-bajnokságon Burgaszban a 14. helyen végeztek, ami egybe vágott a saját előzetes várakozásaikkal is. Ők már ismerik a 2020-as vitorlázó olimpia helyszínét, hiszen a tavalyi junior világbajnokságot Enoshimában rendezték - ahol a 11. helyen végeztek. A férfi 470-es mezőny - annak ellenére, hogy számszakilag a legkisebb, 65 induló szerepel az előzetes rajtlistán - bombaerős. Itt sem hiányzik senki a világranglista első 20 hajója közül, Gyapjasék éppen a 20. helyen állnak jelenleg. Talán az asuztrál olimpiai, világ- és Európa-bajnok ausztrál Balcher-Ryan kettős lóg ki egy kicsit a mezőnyből - felfelé. Nincs az indulók között a riói bajnok horvát Fantela-Marenic kettő, a kormányos Sime Fantela a testvérével, Mihovillal a 49er osztályban próbálkozik.

A férfi 470-esek között lesz egy másik magyar hajó is, rajthoz áll ugyanis az 1996-os atlantai olimpián már szerepelt Litkey Botond, versenyzőtársa Rácz Levente. Ők a 111. helyen kezdték az évet, jelenleg a 88.-on tartózkodnak. Burgaszban az Európa-bajnokságon a 36. (a nyílt értékelésben a 40.) helyen végeztek.

Finn dinghyben egy szerencsétlen kéztörés miatt a szinte teljes eddigi szezont kihagyó Berecz Zsombor június második felében a Kieler Woche korábbi Világkupa-fordulón tért vissza a nemzetközi élmezőnybe - futamgyőzelemmel és 11. helyezéssel. Zsombornak 90 ellenfele lesz Århus-ban, közöttük egy magyar is, a tavalyi junior magyar bajnok, Haidekker Elemér - a világranglista 99. helyezettje - is vízre száll a kvótáért. A mezőny hemzseg az olimpiai világ- és európa-bajnoki bajnokoktól, érmesektől, helyezettektől, az első 30 közül nehéz bárkit is kiemelni. Az mindenestre feltűnő, hogy a riói bajnok brit Giles Scott nincs az előzetes rajtlistán.

A legnagyobb mezőny - ahogy általában is lenni szokott -  a férfi könnyűsúlyú egyszemélyes osztályban, a Laser Standardban áll fel, Vadnai Benjaminnak és Vadnai Jonatánnak 163 ellenfele lesz az előzetes rajtlista szerint. (Mondjuk, az ő olimpiai mezőnyük a második legnépesebb, 35 hajó lesz Enoshimában.) Az ő mezőnyük is hiánytalan, ott lesz a rajtnál a világranglista első 20 helyezettje, közöttük a 17. helyen Vadnai Benjamin is - testvére, Jonatán a 34. helyen áll jelenleg.

Speciális helyzetben vannak, hiszen - amellett, hogy a nagyon sűrű nemzetközi mezőnyben lépnek egyre előrébb -, egymással is rivalizálnak, hiszen azonos hajóosztályban versenyeznek, s mindketten a legszűkebb nemzetközi élmezőnyben vitorláznak. A nagy versenyeken valamelyikük szinte mindig nyer egy futamot és/vagy ér el futambeli 1-3. helyet, vagy helyeket. Idén eddig úgy fest, a riói olimpikon idősebb testvér, Benjamin valamivel előrébb tart - legalábbis, ami a számszaki eredményeket illeti.

Mindenesetre jól láthatóan tartanak egyre előrébb, a nagy világversenyeken a saját elvárásuk az első 20-ba kerülés - amit legtöbbnyire teljesítenek is.

Az első Világkupa versenyen, Gamagoriban Benjamin 20, Jonatán 27. lett, Palma de Mallorcán Benjamin a 23. helyen zárt, testvére Jonatán pedig 69. lett az óriási, 183 fős mezőnyben. A Hyères-i Világkupa versenyen Benjamin - egy futambeli 3. hellyel - már 17-ként fejezte be a versenyt, Jonatán - futambeli 5. hellyel - 36. lett.

Az Európa-bajnokságon La Rochelle-ben Jonatán végzett előrébb kettejük közül, ő 23. lett, bátyja pedig a 26. helyen zárta a bajnokságot. Ők a Világkupa-döntőre nem utaztak el - bár eddigi eredményeik alapján jogosultak voltak az induláshoz -, az augusztusi kvótaszerző világbajnokságra való felkészülésükbe az a verseny nem illett bele. Helyette Splitben edzőtáboroztak, majd a korábban szintén Világkupa forduló Kieler Wochén vettek részt, amit után újabb edzőtábor következett, majd a világbajnokság a dániai Århusban.

"Az esélyeink jók, csak jól kell vitorlázni és remélhetőleg nem lesz annyira kiszámíthatatlanul pöffös és forgolódós a szél" - mondta Vadnai Benjamin a hunsail.hu-nak.

Lesz magyar induló a férfi RS:X-ben, azaz a szörfösök között, a világranglista 140. helyezettje, Sánta Bence küzd meg a kvótáért a 90 fős mezőnyben. Ugyancsak rajthoz áll a tokiói kvótáért a Nacra 17 vegyes felállású, kéttestűek mezőnyében Virág Flóra és Molnár Dávid. A Nacra mezőny 68 indulóból áll és a vébén 8 kvótát osztanak ki.

Helyszíni információink szerint az egyelőre meglepően meleg és egyelőre nem olyan friss a szél, mint a vébét megelőző edzések ideje alatt volt.  Az előrejelzések szerint arra lehet számítani, hogy gyengébb széllel indul a világbajnokság.

Akiknek most nem jön össze a tokiói kvóta, a jövő évi világbajnokságokon próbálkozhatnak újra, illetve az ott kiosztott helyeken felül Európát a Laser osztályokban 2-2, a többiben 1-1 további hely illeti meg az olimpián, illetve a két Laser osztályban meghívásos alapon is kiosztanak 1-1 helyet.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Támogatóink: