Zsombi második helyről kezd az Éremfutamban

Aarhusban az olimpiai osztályok 2018-as világbajnokságának idei tesztversenyén ma a mezőny nagy részének véget ért a verseny. Finnben a mai kettővel sikerült teljesíteni a  tervezett futamszámot és vasárnap már csak a legjobb tíz indulhat a dupla pontszámmal értékelt Medal Race-en.

Berecz Zsombor a mai első futamból kiállt, a másodikon 5. helyen ért célba. Az éllovas Nicholas Heiner előnye 7 pont Zsombi előtt. Ráadásul Heinert a jelenlegi pontállás alapján már csak ő előzheti meg. Így a hilland finnes a Éremfutamon akár azzal is foglalkozhat, hogy Berecz Zsombort ne engedje jól elrajtolni és kibontakozni. Ugyanakkor Zsombira még veszélyes lehet a lengyel Piotr Kula, a finn Tapio Nirkko, illetve a kanaddai Tom Ramshaw. Igaz velük szemben Zsombi előnye a második helyen 13, 14 és 17 pont. Az Éremfutamon szerzett pontszámok nem ejthetők a végeredményből.

Laser Standard osztályban nem lesz magyar résztvevő az Éremfutamon. Vadnai Benjamin 16. helyről kezdte a napot, és Laserben három futamot rendeztek. De Benjinek, aki az Aarhus Sailing Weeket fuamgyőzelemmel kezdte, majd a vitorlasérülés és albatörés okozta visszaesésből is kilábalt, ezen az utolsó napon semmi nem jött össze. A 10-12 csomós, forgolódó, pöffös, csíkos szélben lebonyolított futamokon nem találta a jó ütemet, rendre ellene fordult  a szél, kimaradt a jó csíkokból, és amikor az utolsó futamban már kockáztatott, arra végképp ráfizetett. Van ilyen. Végül a 27. helyen végzett.

Öccse, Vadnai Jonatán hosszú és sikeres korosztályos EB-VB sorozat után érkezett Aarhusba, de hullámzó teljesítménnyel is az erős nemzetközi felnőtt mezőny közepén vitorlázott. Aztán kis híjján úgy fejezte be a versenyt, ahogy a bátyja kezdte. Két körön át vezetett az utolsó futamban, és csak a befutó előtti hátszeles szakaszon előzték meg négyen egy szerencsésen elkapott szélcsíkkal. A kilencedik futamon elért 5. helyével az összetett 22. helyig lépett előre, amely 19 évesen igazán jó eredmény.

Mindketten fokozatosan, lassan de biztosan araszolnak előre a legnépesebb olimpiai osztály élmezőnyét közelítve.

A verseny honlapja:  http://www.aarhus2018.com/sailing/

Részletes eredmények: ITT

Fotó: Robert Deaves, illetve Jesus Renedo


Csatolt képek:

Támogatóink: