Zsombi 2. az Éremfutamon, 5. összetettben

Berecz Zsombor 2. helyen ért célba a versenyt záró Éremfutamon az olimpiai Finn Osztály világbajnokságán és így összetettben az 5. helyen végzett az Opel Finn Gold Cupon Balatonföldváron.

A hét futam alapján a 113 indulóból az első tízbe került versenyzők dupla pontszámért futott versenyére a Medal Race-re némi halasztás után gyenge kelet-északkeleti szélben került sor. Berecz végig kitűnően versenyzett. Az első – széllel szemben cirkáló – szakaszon 4. helyen kerülte a bóját, majd a következő hátszélben egyet előrébb lépett a mai napra a világ tíz legjobbjának bizonyult versenyzője között. A második krajcban (cirkáló szakaszon) megerősítette ezt a 3. helyet, és a befutóig tartó hátszélben nagyon türelmes és okos vitorlázással megelőzve a görög Mitakiszt 2. helyen ért célba.

A vízen néző- és kísérőhajókon sokszáz magyar szurkoló köszöntötte legjobb magyar vitorlázót a célba futás után.

Berecz Zsombor ezzel a nagyszerű eredménnyel is 5. maradt az összetett sorrendben, mert az Éremfutamot az előtte egy ponttal kezdő holland Nicholas Heiner nyerte. Ugyan a dobogós helyeken végző ellenfeleket több hellyel is legyőzte, azoknak még hátrébb is kellett volna csúszni az ő előre lépéséhez.

A világbajnok a svéd Max Salminen lett, aki 2012-ben Fredrik Lööf mancsaftjaként volt Starban olimpiai bajnok (aki meg Finnben volt korábban világbajnok...).
Ezüstérmes a francia Európa-bajnok Jonathan Lobert, míg a bronzérmet Éremfutam győzelmének köszönhetően Nicholas Heiner érdemelte ki. A negyedik helyen vele pontazonossággal a 2014-ben világbajnok Ed Wright végzett, Zsombit három ponttal megelőzve.

A világbajnokság a szokott módon rendkívül szoros versenyt hozott. A győztes Salminen összesen 6 ponttal előzte meg az ötödik helyezett Berecz Zsombit. Köztük a többiek.

A versenyben indult maradék 103 hajó még egy utolsó futamra rajtolt el, amelyet az Éremfutam után még gyengülő szélben a két hete Balatonfüreden U23 világbajnoki címet szerzett finn finnes Oskari Muhonen nyert. 

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet vitorlázói és önkéntesei, illetve a Fluck Bence vezette versenyrendezőség kitűnőre vizsgázott a világbajnokság, az Opel Finn Gold Cup magas színvonalú lebonyolításával. A hét folyamán hallottak alapján 32 nemzet vitorlázói értenek egyet ezzel a kijelentéssel.

Ruji

FOTÓ: Cserta Gábor

Mellékletben az összetett eredmény

AZ ÉLÓ DRÓNOS közvetítés visszanézhető lejjebb a napi videó alatt, vagy a You Tube-on itt: https://www.youtube.com/watch?v=XIQGjpq-neM

Ladányi János videója az utolsó napról:

A Medal Race élőben volt látható a Bird's Vu, Csermendi Miklós által. Az itt látható már a vágott videó a teljes futamról:


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: