World Sailing Ifjúsági Világbajnokság, Omán: Villantottak lasereseink

A balatonfüredi BYC két Laser Radial versenyzője örülhetett a világbajnokság harmadik versenynapján. Vida Róza a 46 fős mezőnyben a hatodik futamban hatodikként futott be, ezzel előrelépett az összetett 14. helyére. Nagyon szoros az élmezőny, lehet még a hátralévő futamokban javítani, hiszen Rózától pillanatnyilag csak három pontra van a tizedik helyezett…

A fiú laseresek 50 hajót számláló mezőnyében Nagy Bendegúznak is kijött a lépés az ötödik futamban: hatodikként futott be, ezzel előrelépett az összetett 19. helyére.

Péntekig tart a világbajnokság, 59 nemzet 433 vitorlázója között dől el az érmek sorsa. A harmadik napon is a tipikus, 6-10 csomós part fele fújó szél volt a jellemző, amelyet általános vélemény szerint nagyon nehéz kiismerni, kiszámíthatatlanul leng, fordul a futamok során.

A széllel való ismerkedés sajnos fiú 29er párosunknak nem sikerült a legjobban: Tóth Attila és Borda Levente visszacsúszott az összetett 15. helyére.

„A világbajnoki mezőny nagyon erős, mindenki teljesen egyforma vadonatúj Ovington Boats szkiffekkel versenyez, gyakorlatilag nincsenek sebességkülönbségek. Nagyon nehéz megcsinálni a legjobb rajtokat, vagy elérni a legjobb vonalakat. Átnézzük, megbeszéljük a nyomkövetésen a korábbi versenyeket, és a fiúk remélem tiszta fejjel, határozott elképzelésekkel mennek ki a következő futamokra.” - mondta Takácsy Levente edző.

Mivel egy-egy nemzet fiai és lányai ugyanazt a hajót használják, hasznos információcsere helyszíne a Barceló Mussanah Resort előtt lévő nagy úszómedence melletti beach, ahol a csere megtörténik – és természetesen a délelőtt versenyző páros megpróbál átállítás közben néhány tippet, tudnivalót átadni az aznapi szélről az éppen kihajózóknak.

A Kereked lány 29er párosa, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna a kilencedik futamban kilencedikek lettek, ezzel előreléptek az összetett 15. helyére.

A szörfösök versenyében kilenc futam után Morvai Anna a 12. helyen áll, Morvai Bálint a nyolcadik futamban elért hatodik helyével pillanatnyilag az összetettben tizedik.

Érdekesség, hogy egy hivatalos Guiness rekord is született a világbajnokságon. A világbajnokság résztvevői, az Oman Sails és a Mussanah Resort dolgozói a Guiness World Records képviselőjének jelenlétében beállították a „legtöbb nemzet egyszerre gyűjtött szemetet” világcsúcsát. 73 nemzet képviselői összesen 344 kilogramm hulladékot szedtek össze a Mussanah előtti partszakaszon.

A futamok élő közvetítése, a korábbiak visszanézése itt lehetséges

https://youthworlds2021.sapsailing.com

Eredmények: https://worldsailingywc.org/results/

Videó és fotógalériák:https://worldsailingywc.org/multimedia/

 

visyla