Vízre szálltak a kalózosok - mi történt az Artesz Kupán?

Papíron már csütörtökön megkezdődött a hagyományosan a Kalóz hajóosztályra alapított, immár 25. Artesz Kupa, de csak pénteken került sor az első futamokra a Balatonfüred előtti vízterületen. A versenyre összesen 22 kalózos egység nevezett. Ugyanakkor a 420-as osztálynak is kiírt négynapos regattára az osztályból egyetlen egy egység sem nevezett, ami - versenyrendezőség beszámolója szerint - mindenképpen elgondolkodtató.

Csütörtökön a szélviszonyok úgy alakultak, hogy nem tudtak a rendezők futamot tartani. Pénteken viszont a kora reggeli keleti szélre alapozva korán keltek a résztvevők. Az első futam 5-6 csomós szélben zajlott. A biztató 8-9 csomós frissülések közepette kezdődött a második futam, amit sajnos rövidíteni kellett, "a szél, annak rendje és módja" szerint pillanatok alatt felszívódott. Biztató parti halasztással folytatódott a versenynap, mert eddig minden a meteorológiai előrejelzések alapján történt. (Csak kicsit nagyobb szelet prognotizáltak, de irányra, a késő délelőtti felszívódás időpontjára pontos volt az előrejelzés.) 

"Délután délnyugati-nyugati irányból nagyon gyorsan felépült egy jó félórás 17-20 csomós alapszél, amiről jó, hogy lemaradtunk. Ezúton is köszönjük a Balatoni Vízirendészet figyelmeztetését! - mert amikor a vízre készültünk még az első fok sem ment a keleti medencében és a meteorológia is egy laza 2-3 órás,10 csomó körüli déli-délnyugati átmenetet prognoztizált. A gyorsan érkező szélben, a szomszédban strandolóknak és a kikötőbe visszatérő nagyhajóknak is voltak gondjaik, így az edzők és a rendezők 15-20 percig Baywatch-osdit játszhattak" - derül ki versenyrendezőség - hunsail.hu-nak - elküldött beszámolójából. A gyors berobbanás után a frontvonalban nem tudott kialakulni semmi. 90-100 fokos szélfordulók mellett egy-egy erősebb ráfújás volt, sűrű felhőkkel, néha csekély esővel tarkítva. Összességében a hidegfront nem volt elég markáns.

A fiataloknál az élen nagy a tülekedés, holtversenyben 4-4 ponttal az első helyen két MVM-es egység a Simonyi Kristóf - Poké Benedek, illetve a Kovács-Buna Botond - Simonyi Levente páros áll. A harmadik pozícióért is szoros a küzdelem: 8 ponttal jelenleg harmadik a Kovács Attila - Mucza Milán (MVM) páros, egy pont hátránnyal nyakukban a legjobb női duó, Hirschler Rebeka (SÉP) - Németh Virág (YCTBY).

A felnőttek versenyét a Mayer Tivadar - Balla Mayer Petra (ASE) páros vezeti, 1 ponttal mögöttük van Nagy Robert - Mészáros Miklós (ASE). A további helyeken is csak 1-1 pont a különbség  jelenleg harmadik a Patonai Dénes - Dibáczi Julianna Zita egység, míg a negyedik a Vass Ádám - Simkó Zsolt alkotta páros.

Természetesen még semmi nem dőlt el, teljesen nyílt és kiegyensúlyozott a verseny a dobogós helyzésekért. A résztvevők szombat reggel folytatják. 

Szöveg és fotó: Atomerőmű SE Vitorlás SC

Támogatóink: