Visszapillantó 1. - Optimist 2010

Alábbi sorozatunkban visszaemlékezünk 2010 legemlékezetesebb pillanataira, versenyeire, eseményei minden hajóosztályban, melynek sorát a legkisebbekkel, ám az annál sikeresebb optimistesekkel kezdjük.

A legifjabb titánok, az utóbbi években remek nemzetközi eredményeket szerző, s egész éven át kitartó munkát végző lelkes optimistesek és edzőik az elmúlt évadban sem aludtak téli álmot, s alig pár nappal az év kezdetét követően máris részt vettek a január 4-6. között Nápolyban lebonyolított nemzetközi regattán, ahol 10 ország 165 versenyzője állt rajthoz. Péch Lóránt remekül kezdte meg a 2010-es évadot, s az előkelő 10. helyen zárta a nyolc futamos regattát. Szorosan mögötte a 12. helyen végzett Gyapjas Balázs, míg testvére Zsombor a 32. helyet szerezte. 

 

op1Alig néhány hét pihenést, illetve szorgalmas tanulást, valamint félévzárást követően legifjabb tehetségeink február közepén azonban ismét útnak indultak, hogy minél kevesebb kihagyással vészeljék át az itthoni zord téli időjárást. Az úti cél ezúttal Spanyolország volt, ahol a rangos, évente megrendezésre kerülő KABB Trophy-n álltak rajthoz 357 fiatallal karöltve. Válogatottunk a verseny előtt majd egy hetes edzőtáboron vett részt Török Péter és Perényi Miklós vezetésével, ahol a gyerekek napi 4-5 órás vízi edzésen a különböző manővereket, hajóvezetést, rajtolási technikákat gyakorolhatták, illetve Zsombor tesztelhette új Baranowski hajóját. A KABB Trophy-t a spanyol Carlos Robles vihette haza, aki Európa egyik legeredményesebb versenyzője, míg mieink közül Gyapjas Balázs a 15., Péch Lóri a 27. helyet szerezte meg a népes mezőnyben.

 

Gyapjas BalázsMialatt a rutinosabb optimistes versenyzőink Palamosban mérettették meg magukat, addig az ifjonc spartacus-os optisok déli szomszédainknál bontogatták szárnyaikat. Két hétvégét is versenyzéssel tölthettek, hogy a télen berozsdásodott mozdulatokat, manővereket, hajóvezetési technikákat ismét felszínre hozzák. Először Opatijában a Carnival Cup-on, majd a következő hétvégén Pulán álltak rajthoz a fiatalok, ahol a kis szparis csapat kiegészült a palamosi versenyről megérkezett op válogatott tagjaival. A két napos viadalon ismét Gyapjas Balázs szerepelt a legeredményesebben, az előkelő ötödik hely megszerzésével, míg testvére Zsombor a 13., Péch Lóri a 15., Előházi Dorottya pedig a 17. helyen végzett, ami a lányok versenyében a második helyet jelentette számára.

 

Péch ZsombiA csipet csapat a jég elvonulását követően a Balatonon folytatta az edzéseket, s a felkészülést a hazai és nemzetközi vitorlás szezonra, egészen a tavaszi szünetig, amit a már évek óta a közkedveltté vált felkészülési helyszínen, Portorozban töltöttek. A 348 főt számláló óriási mezőnyben három versenyzőnk is a legjobb tíz között szerepelt! Péch Lóránt ezüstérmet szerzett, míg Gyapjas Zsombi az 5., testvére Balázs a 7., Vadnai Jonatán pedig a 15. helyen végzett. Már ekkor körvonalazódni látszott azok számára, akik nyomon követték a fiatalok pályafutását, hogy nagy fegyvertényekre képesek ezek a kissrácok és lányok, szép nemzetközi eredményeket érnek el, s biztos szereplői a nemzetközi nagy versenyek eredménylistáinak élvonalának.

 

Vadnai JonatanNéhány hazai versenyt követően a válogatott keret tagjai a Holland Bajnokságon mérettették meg magukat, ahol Vadnai Joni legjobb európai versenyzőként az 5. helyet szerezte meg három szingapúri és egy amerikai versenyző mögött, míg a felnövekvő nemzedék képviselői Szerbiában, a SEEOCC kupán jeleskedtek. 

 

Az iskolai időszak végeztével június 11-13. között a Magyar Optimist Osztályszövetség és az Olimpic Sails Magyarországi Képviseletének szervezésében nemzetközi edzőtáborra került sor Zánkán, melynek célja a hazai mezőny, valamint edzőik központi képzése volt, s mely nem csupán a válogatott keret tagjai, hanem a teljes magyar mezőny számára nyújtott felkészülési lehetőséget. A három napos edzőtábor Dragan Grasic vezetésével folyt, aki 2005 óta többször dolgozott már együtt válogatottunkkal, s aki keze alól számos sikeres Optimist versenyző került már ki, - többek között a kétszeres Optimist világbajnok Mattia Pressich - valamint tevékenyen részt vesz az Olimpic vitorlák fejlesztésében is, így számos hasznos vitorlaállítási információ birtokába juthattak nem csupán a versenyzők, hanem edzőik, szakvezetőik egyaránt. Az edzőtábort nagy érdeklődés követte, közel negyven optimistes, 8-9 edző és jónéhány szülő szánta rá a hétvégét, hogy Dragan utasításait követve, tudásszint alapján történő kiscsoportos beosztásban dolgozzon.

 


Magyar Optimist EB. csapat 2010Péch Lóri és Gyapjas BalázsA kitartó munkának aztán július elején igazán beérett a gyümölcse, hiszen olyan kettős sikernek lehettünk tanúi az Európa-bajnokságon, melyre eddig még nem volt példa az osztály hazai történetében. Péch Fanni 2008-as, valamint Vadnai Benji 2009. évi ezüstérmét követően 2010-ben kettős sikerrel zárta a magyar csapat a lengyelországi szereplését.
Péch Lóri nyakába bronzérmet akaszthattak fel az ünnepélyes díjkiosztón, míg Gyapjas Balázs az 5. helyen fejezte be a kontinensviadalt.

Két magyar versenyző a legjobb tíz között!!!  Erre még soha nem volt példa korábban!

 

De nem csupán Lóri és Balázs szerepelt kimagaslóan, hanem a teljes magyar csapat. Vadnai Jonatán győzelemmel kezdte meg a szereplését, végül a 17., Gyapjas Zsombi pedig a 38. helyet szerezte meg a 146 fős mezőnyben. Négy fiú, mindegyik a mezőny élvonalában! Pár éve ekkora sikerre még gondolni sem mertünk volna, s ezek a fiatalok bebizonyították, hogy kitartó, kemény munkával minden megvalósítható. Még akkor is, ha nekünk nincs tengerünk, s télen bizony a szárazföldre szorulunk.

 


OptimistekFiataljaink és edzőik, szakvezetőik azonban a kimagasló sikert követően sem lazítottak. Hazai versenyek, bajnokság és persze újabb edzések következtek a sorban, s az ősz beköszöntésével sem lankadt lelkesedésük. Az őszi iskolai szünet adta edzési lehetőséget is igyekeztek mindannyian kihasználni. A válogatott keret, kiegészülve néhány lelkes sparis, révfülöpi, füredi és csopaki versenyzővel a szlovéniai Izolában tartott egyhetes edzést, melyet a Szt Márton kupával zárt, míg az Agárdi Yacht Klub ifjonc Opti versenyzői ezalatt Pulán edzettek. Voltak olyan lelkes ifjaik is, akik a hazai vizeken vitorláztak október végén, melyet a meglepő ősz végi napsütéses idő tett lehetővé számukra. Az izolai Szt,. Márton regatta ismét szép siekert hozott számunkra. Péch Lóránt bronzéremmel térhetett haza, s állhatott fel a dobogó legalsó fokára két szlovén versenyző mellé, mialatt Tóth Levente a 12., Wolf Szabolcs pedig az előkelő 15. helyen végzett, s az ifjoncok versenyében is született magyar siker Tenke Áron jóvoltából, aki összesített 27. helyezésével a serdülők között csupán néhány ponttal maradt le a dobogóról, s szerezte meg a 4. helyezést.

 

Ezt követően az olaszországi Triesztbe utazott el a csapat, ahol azonban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt futam nélkül maradtak fiataljaink, ám a december 3-5. között Pulán megrendezésre kerülő Mikulás kupán ismét vízre szállhattak, ahol az év méltó zárásaként az utolsó futamon az első két helyen is magyar versenyző szelte át a célvonalat. Vadnai Jonatán nyert, míg Péch Lóri a második helyet szerezte meg, mellyel Lóri a 6., Joni pedig a 7. helyen végzett az összesített listán a 322 indulót számláló mezőnyben.

 

Takácsy LillaMicsoda év, mennyi kitűnő eredmény! Még összegyűjteni sem volt egyszerű feladat a megannyi versenyt, edzést, edzőtábor és számos szép eredményt, - és természetesen mi csak a legrangosabbakat vettük sorra - hát még végig csinálni!

 

De az eredmények magukért beszélnek. Megérte! Szép volt fiúk, lányok, csak így tovább!

 

Eszes Bernadett



Optimist IODA évkönyv:

http://optimist.hu/files/cikkek_beszamolok/ioda_infok/2010YB.pdf

 

Optimist fotóalbum:
http://capizzano.com/theoptimistimage/index.html

 

 

 

 

 

 

Gyapjas Balázs - fotó: Mag Andi

 

 

Opék

 

 

Támogatóink: