Világkupa és Vendée Globe - ugyanabban a szélben

Ma november 8-án 40 csomós szél fújt Melbourne-ben, így nem rendeztek futamot az olimpiai osztályok Világkupa sorozatának záró eseményén, ahol Érdi Mári tegnapi futamgyőzelme és négy teljesített futam után Laser Radial osztályban a 4. helyen áll. A szóló földkerülő Vendée Globe-on pedig most az Ausztráliától délre vitorlázó két éllovasra vár három nagyon kemény nap.

A fenti két hír oka ugyanaz, egy különösen erős alacsonnyomású időjárási rendszer, amely Tasmániánál lévő központtal alakult ki és erősödve dél-délkelet felé mozog.

Melbourne Victoria állam fővárosa Dél-Ausztráliában a Tasmán szigethez közeli parton fekszik. Így a Világkupa résztvevőket ugyanaz a viharos szél tartja parton, mint amivel Armel Le Cléec’h és Alex Thomson megbírkózni kénytelen tőlük 6-800 mérföldnyire délre, a nyílt vízen, Tasmánia vonalában a Csendes-óceán felé közeledve.
Feltehetően most az olimpiai osztályok versenyzőinek lehet jobb, benn a klubházban…

Az élen Armel Le Cléec’h 130 mérfölddel jár az jobb oldali támaszuszonyát vesztett Alex Thomson előtt. Új-Zéland nyugati oldalán 35-40 csomós szél fúj, amelyben persze még erősebb széllökések lehetnek, így mindketten biztonsági menetre kényszerülhetnek a kemény hullámzásban és szélben. Nekik december 10-ére csitulhat a veszély. Máriéknak várhatóan már holnap jó szelük lehet a versenyzés folytatásához.

Hátrébb a Vendée Globe mezőny többi része az Indiai-óceán „hétköznapjait” éli. Egymást követő, kelet felé görgő alacsonnyomású rendszerek hátán száguldanak a jéghatáron kelet felé.

Fa Nándor Madagaszártól délre a mezőny legsűrűbb versenyzői csoportjában a 11. helyen vitorlázik Stephan Le Diraison, illetve a mögötte hajtó Conrad Coleman, Arnaud Boissieres és Fabrice Amadeo társaságában. Ebbben a csoportban az elsőt az utolsótól nagyjából 180 tengeri mérföld választja el.

A Vendée Globe-on, a világ legkeményebb vitorlás versenyén a 29 elrajtolt versenyzőből eddig heten kényszerültek feladni a küzdelmet, legtöbben az elmúlt napokban a déli óceáni kemény időkben. 32 napja vitorláznak.


Csatolt képek:

Támogatóink: