Világbajnoki mezőnyökkel indul az európai versenyszezon Palmán

Kilenc magyar egység áll rajthoz a hétfőn kezdődő futamokon Palma de Mallorcán az európai versenyszezon első nagy versenyén, a Trofeo Princesa Sofián.

Bár hivatalosan már pénteken a felmérésekkel és a regisztrációval megkezdődött az olimpiai hajóosztályok európai versenyszezonjának első nagy versenye, az idén 50. alkalommal megrendezett Trofeo Princesa Sofia Iberostar a spanyolországi Palma de Mallorcán, az első futamok hétfőn rajtolnak. A versenyen több mint 1200 vitorlázó csaknem 70 nemzet képviseletében versenyez. Az olimpiai osztályokban  világbajnoki erősségű mezőnyökben összesen kilenc magyar egység áll rajthoz, közöttük a Magyar Vitorlás Szövetség minden szerződéses versenyzője.

A női Laser Radial mezőnye 122 hajóból áll a nevezési lista szerint, vízre száll Érdi Mári összes nagy vagy kevésbé erős ellenfele, a világranglista első 20 helyezettje közül mindenki rajthoz áll. A ranglistát pillanatnyilag a holland Marit Bouwmeester (a riói aranyérmes) vezeti, Mári az 5. helyen tartózkodik.

“A célunk, hogy kiegyensúlyozottan versenyezzek, és mindennap ugyanúgy álljak a rajthoz, hogy mindegy, hogy az első, vagy a például a 22. helyen állok, ugyanúgy versenyezzek. Most nem elsősorban az eredmény van a fókuszban, hanem a kiegyensúlyozottság” - mondta a hunsail.hu-nak Érdi Mári. A felkészülése zökkenőmentes volt, egészséges (a miami világkupán betegen versenyzett), a sebessége is rendben van, “hátszélben különösen jó volt a sebességem. Most olyan helyzetben vagyok, hogy ha jól vitorlázom, arra is van esély, hogy nyerek.”

A finn dinghy osztály legutóbbi világbajnoka, Berecz Zsombor a tavalyi versenyt szerencsétlen biciklis balesete miatt kihagyni kényszerült, idén azonban ott lesz a rajtnál. A nevezési lista szerint 87 hajóból álló finnes mezőnyben a világranglista első 20 helyezettje közül csak a brit Ben Cornish hiányzik, azaz bombaerős mezőnyben, olimpiai és világbajnokok között mérheti fel mindenki, hogy hol is tart a felkészülésben. A ranglistán első holland Nicholas Heiner és a második, 2017-es világbajnok svéd Max Salminen mellett ott vannak a brit menők,Gilles Scott (a riói bajnok) és Ed Wright is, valamint a húszban nem is szereplő, ugyancsak holland Pieter-Jan Postma (az aarhusi bronzérmes) is.


Férfi 470-esben Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a világranglista 13. helyezettjeként állnak rajthoz Palmán. Az ő mezőnyükben a 75 induló egység között szintén szerepel a világranglista első 20 helyezettje közül mindenki. Érdekesség, hogy Palmán debütál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által kitűzött nemek közötti egyenlőség jegyében a vegyes 470-es versenyszám. A mix párosok a férfiakkal együtt versenyeznek. Ez lesz az első kísérlet, amelyen tesztelik a 2024-es párizsi olimpiára szóba jöhető versenyszámot, a mezőnyben néhány, jellemzően fiatal, még junior korú páros indul így.


A férfi Laser mezőnyben két magyar induló lesz, a világranglistán 21. Vadnai Benjamin és a 39. Vadnai Jonatán. Már megszokott, hogy a férfi Laser mezőny a legnagyobb, ezúttal 191 nevező szerepel a listán. Furcsa módon hiányoznak az új-zélandi versenyzők és ausztrál is csak egy szerepel. Így a vasárnap déli állás szerint sem a világranglista vezetője, az új-zélandi Sam Meech, sem a második ausztrál Tom Burton, sem a 4. ausztrál Matthew Wearn, sem pedig a 10. szintén új-zélandi Thomas Saunders nem áll rajthoz. Ott lesz viszont a ciprusi Pavlos Kontides, aki nemrég a Vadnai testvérek meghívására Balatonfürdre látogatott a BYC-hez.

“Célnak a top 15-öt tűztük ki mind a ketten - mutatja Vadnai Benjamin, hogy mire hajtanak ezen a versenyen. “A mezőny majdnem teljes, mint ahogy az szokott lenni ezen a versenyen. Mivel most indul a szezon ez meg csak a második versenyünk idén. Ilyenkor látni, kinek hogy sikerült a téli felkészülése.”


Lesz magyar induló a Nacra 17 repülő katamaránok között és mindkét szörfös mezőnyben is. A 120 vegyes felállású katamarán között Virág Flóra és Molnár Dávid áll rajthoz, női RS:X-ben Cholnoky Sára, a férfi szörfösök között pedig a hatszoros olimpikon Gádorfalvi Áron és Sánta Bence.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, Thom Touw Photography, Tomás Moyá/Sailing Energy