Versenysorozat újragombolva -

Teljesen megújul a BAHART Regatta, amely öt versennyel és tíz futammal várja idén az amatőr versenyzőket. 

Tolnay Kálmán László Emlékversennyel május elején elindult Yardstick Trophy része a Balaton legnépszerűbb amatőr vitorlásverseny-sorozata, az idén 15 éves BAHART Regatta (BR), amely számos újdonsággal várja a résztvevőket. Öt versenyt, tíz futamot és júniustól szeptemberig tartó élménydús küzdelmet kínál az idei évad. A versenysorozat kupafordulóinak vízi és parti rendezése teljesen megújul a Balatoni Hajózási Zrt. főszervezésében, a Magyar Vitorlás Szövetséggel (MVSz) együttműködve. A vízi rendezés összes feladatát - magas és kiegyensúlyozott szakmai színvonalat garantálva - a Magyar Vitorlás Szövetség gyakorlott és képzett stábja látja el 2018-tól. A parti rendezvényszervezés megújítására a hajózási vállalat fordít kiemelt figyelmet, elsősorban a versenyzők kiszolgálására és a parti programokra fókuszálva. A feladatmegosztás racionalizálásától, a szervezők színvonalnövekedést és gyorsabb, valamint hatékonyabb adminisztrációt várnak.

A kupasorozat idén még több extra élményt és elemet tartogat, Lellén lesz Bavaria Nagydíj, ami a Balaton legnépszerűbb márka regattája. Bogláron International Kupa és Eurakvilo jótékonysági regatta társul a szombati nap eseményeihez. A frissen megalakult Cruiser hajóosztály két BR-versenyt – a badacsonyit és a lelleit – tervezett be a ranglistajellegű versenyei közé, a versenyaktivitási szabály teljesítése érdekében. A sorozat szervezői láthatóan a balatoni vitorlázók széles spektrumát kívánják megszólítani és a versenyekre csábítani.

Megtartják a versenyek jól bevált struktúráját, szombaton túraversenyt, vasárnap olimpiai jellegű pályaversenyt rendeznek a verseny kiírói. Az előnyszámrendszerű nagyhajós versenyértékelés vitathatatlan előnye a popularitás és a tömegsport jellegből adódó széles versenyzői bázis megszólítása, ezen keresztül a vitorlássport népszerűsítése. A BAHART Regatta ezen a téren úttörő és unikális szerepet tölt be a hazai vitorlázás versenyrendszerében. A résztvevők többsége elfogadja a különböző technikai paraméterekkel bíró hajók értékelési rendszerét és a versenyrendszer klubsport jellegét, majd ebben a tudatban vág neki a regattaszezonnak. 

A hajók és legénységeik az idei sorozatban bevitorlázzák a Balatont Badacsony és Alsóörs között, hol a déli, hol az északi parton „tábort” verve, júniustól szeptemberig a tó egyik legszebb időszakában, rendszeresen összemérve tudásukat és a versenyeszközük technikai fejlettségét. Szokás szerint Badacsonyban indul a szezon, szinte törvényszerű, hogy a vulkán tövében dörrenjen el a szezonnyitó rajtpisztoly, hiszen ez az egyik olyan különlegessége a regattának, amitől ma már nem lehet eltekinteni. Júniusban lesz még egy futam Balatonföldváron, majd irány a keleti medence, ahol az új alsóörsi kikötő, mint önálló versenyhelyszín debütál a kupasorozat idei évadában. Augusztusban és szeptemberben Balatonlelle és Balatonboglár kikötői látják vendégül a BR-sorozat mezőnyét. A szezonzáró boglári regatta, az évad eredményhirdetésével és díjkiosztójával zárja a 2018-as versenysorozatot.

A sorozat állomásai:

1. forduló, 1-2. futam: Badacsony, 2018. június 2-3. (Évadnyitó verseny, Cruiser Class ranglistaverseny)

2. forduló, 3-4. futam: Balatonföldvár, 2018. június 23-24.

3. forduló, 5-6. futam: Alsóörs, 2018. július 7-8.

4. forduló, 7-8. futam: Balatonlelle, 2018. augusztus 11-12. (Bavaria Nagydíj, Cruiser Class ranglistaverseny)

5. forduló, 9-10. futam: Balatonboglár, 2018. szeptember 8-9. (Szezonzáró verseny, International Kupa, Eurakvilo Regatta)

Díjazás:

BAHART Regatta versenysorozatban YS hajóosztályonként az 1-3. helyezett értékelése:

1. helyezett 40%,

2. helyezett 20%,

3. helyezett 10% 

kedvezményt kap a 2019-es kikötőhelybérleti díjból. 

A Yardstick Trophy versenysorozatra vonatkozó díjazás:
1. helyezett 20%,
2. helyezett 10%,
3. helyezett 5%

kedvezményt kap a 2019-es kikötőhelybérleti díjból. 

A BAHART Regattáról szóló teljes sajtóközleményt itt olvashatja el.  - A kép a Tolnay Kálmán László Emlékversenyen készült. Fotó - Farkas Dávid


Csatolt képek: