Jönnek az új versenybírók

Alapfokú versenybírói tanfolyamot tartott a szövetség november utolsó hétvégéjén. A képzésen 26 leendő versenybíró vett részt.

Két és fél napos alapfokú versenybírói tanfolyamra került sor a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) képzési programja keretében november 23-25-én. A tanfolyamot egy héttel korábban megelőzte egy egynapos workshop, amelynek célja a hajók találkozásával kapcsolatos meghatározások és versenyszabályok, valamint a verseny vezetésével kapcsolatos szabályok elsajátítása. A workshopon való részvétel nem volt feltétele versenybírói képzésnek, de mindenképpen jól jöhetett az előképzés.

A tanfolyamon a szabályok ismerete és magyarázata mellett ismertették a versenybírók minősítési rendszerét is, különös tekintettel a versenybírók magatartására. A tanfolyamon az elméleti ismeretek mellett fontos gyakorlati szempontokra is hangsúlyt helyeztek, versenyszituációkat elemeztek, sőt, óvástárgyalást is modelleztek.

A tanfolyamot elvégzők írásbeli versenybírói vizsgát tehettek, amelyek kiértékelése még nem zárult le. "Akinek esetleg nem sikerült a vizsga, vagy közvetlenül a tanfolyam után nem tett vizsgát, a következő vizsganapon, 2019. január 27-én tehet vizsgát" - mondta a hunsail.hu-nak Böröcz Bence, az MVSZ versenybíró bizottságának vezetője, akit nemrégen a World Sailing két évre a világ vezető versenybírói közé választott.

Magyarországon jelenleg 101 minősített versenybíró dolgozik, így - figyelembe3 véve a fluktuációt is - kifejezetten jól jön az utánpótlás, hiszen egyre több a verseny, a versenybírók leterheltsége jelentős.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség