Verőfényes pünkösdi futamok

Bár vasárnap este leszakadt az ég és a kikötői nagysátorba zsúfolta az Öböl Kupa díjkiosztóra összegyűlteket, ám a vízen három napon át verőfényes időjárásban és gyakran remek szélben versenyezhettek az idei Pünkösdi Regatta résztvevői. 243 egység nevezett be a háromnapos, június 3. és 5. között zajló népszerű versenyre. A versenyrendezőséget ezúttal is, ahogy évek óta mindig Igali Csilla irányította. Amilyen peches volt nemrégiben versenyezni vágyó és rendező a Mihálkovits Emlékversenyen az időjárással, olyan szerencsés most.

Szombaton a Földvár-Keszthely táv megtételéhez gyenge délkeleti szél fújt, vagyis a mezőnynek többnyire krajcolnia kellett a Balaton nyugati medecéjében. Az átlagban 6-8 csomós szél hol gyengült, hol frissült, de soha nem állt el, így élvezetes menetben lehetett része mindenkinek.

Abszolút elsőként Váradi Szabó János katamarános csapata ért Keszthelyre 4 óra és 41 percnyi menet után. Mögöttük a foiler RSM DTM Vándor Róbert kormányzásával, majd harmadikként alig öt perccel az első mögött legjobb egytestű hajóként a kitűnően vitorlázó Raffica csapat érkezett Király Zsolt kormányzásával. Az utolsóként, 204-ként még szabályosan célba érő hajó legénysége kilenc órát sűlt a napon.

Benépesült a keszthelyi Libás kikötő. Ezt a versenyt nagyon sokan azért szeretik, mert ilyenkor két estét is együtt tölthetnek az egyébként távoli kikötőkben honos barátokkal, ismerősökkel.

Az Öböl Kupán fújt a legerősebb szél, és az iránya miatt a leggyorsabb kéttestűnek, a Kaiser Kristóf vezette Extreme Sailing Teamnek mindössze 37 percre volt szüksége az öbölkör megtételéhez, de az utolsók sem vitorláztak sokkal többet két óránál aznap. A Pünkösdi Regatta mezőnye után félórával tíz hajó futott még szinte ugyanazon a pályán külön futamot. Mivel ők nem mentek el Földvárra nevezni és nem vettek részt a háromnapos sorozaton, ezért nem is csatlakozhattak a pünkösdi mezőnyéhez ezen a vasárnapi futamon.

Délutánra estére vihart jósolt az előrejelzés, így a 16 órára ütemezett, látványosra tervezett Quantum Speed Race elmaradt. Hét óra tájt meg is érkezett a hidegfront kemény széllel és zuhogó esővel, egy estére markáns kontrasztot  húzva a két napnyi napsütésre.

De másnap reggel újra ragyogó idő, napsütés és meleg fogadta az ezúttal északnyugati szélben rajtoló mezőnyt. A bizonytalankodó hol friss 8-10 csomós, hol egészen legyengülő szélerő miatt a rendezőség a rövidebb pályát választva Fonyódnál célba futtatta a mezőnyt. Ezúttal is Kaiser Kristófék lettek az abszolút elsők. Délután kettőig a résztvevők nagy többsége odaért a célvonalra, így még egy gyönyörű, békés hazahajózás élményével zárhatta mindenki ezt a remek három napot. 

Cserta Gábor fotóalbumai az 1. napról és a 2. napról.

Ladányi János összefogalaló filmje:


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: