Vendée Globe - Küzdelem Szent Helénával

VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓVAL-

Míg a versenyben vezető Alex Thomson és Armel Le Cléec'h már az Indiai-óceénon kergeti egymást, sőt a Jóreménység-fokon túl vitorlázik Josse, Beyou és Meilhat is, addig 2-3 ezer mérfölddel keletebbre$s északra a tizedik helytől hátrébb vitorlázók szoros küzdelmet vívnak egymással és a trükkös időjárással. A mezőnynek ebben a részbe tartozik Fa Nándor is a Spirit of Hugaryvel.

Míg az éllovasok végigszáguldottak a doldrumson, majd a déli Atlanti-óceánon is, addig a lassabb hajókkal vitorlázók előtt rendre becsukódnak az időjárási kapuk. Így történt ez a Szent Heléna magasnyomású övezetben is, ahol ennek a csoportnak kikerülhetetlenül útját állta a megerősödő magasnyomású rendszer. Így Nándiék ma már gyengülő és kedvezőtlen irányú szélben való cirkálásra kényszerültek.

Jelenleg semmi jelentősége sincs, hogy abban a csoportban ki, hanyadik az eredménylistán, amelyen az ideális útvonal egy-egy távolabbi pontjához mért távolság szabja meg a sorrendet. Sokkal fontosabb, hogy kinek válik be a taktikája. A fő kérdés az, hogy melyik hajó éri el kevesebb veszteséggel a déli óceánon kelet felé görgő alacsonnyomású rendszereket.

Nándi, illetve a célhoz viszonyított távolságaik alapján százmérföldes körzetben lévők - Burton, a Diraison, Shiraishi, Colman, Wilson és Amadeo - közül ki éri el hamarabb és jó pozícióban az ideális irányból és erősen fújó szeleket. Ráadásul három tőlük lemaradt hajónak, Rourának, O'Coineennek és Heeremának szabad az útja dél felé, és ők nem kényszerültek annyira keletre, mint az előrébb járó csoport. Vagyis a következő napokban nagy változások lehetnek a mezőnynek ebben a részében is. Lesz olyan, aki gyenge szélben vergődve néti majd, ahogy az ellenfelek már száguldanak a jó irányba.

Nándi - a 16. helyen - ma dél felé indult és arra tart előtte Le Diraison és mögötte Rich Wilson is, miközben Shiriashi, Colman és Amadeo keletre keresi a kiutat Szent Heléna karmaiból.

Fotó: Olivier Blanchet / DPPI / Vendée Globe

Az elmúlt héten tovább fogyatkozott az élmezőny, miután ismeretlen víz alatti objektumnak ütközve a vízen javíthatatlan sérüléseket szenvedve kiállni kényszerült Vincent Riou (PRB) és Morgan Lagraviére (Safran) is. Mindketten megérkeztek már Fokváros közelébe. Így a mezőny 25 hajóra csökkent.

Az élen Armel Le Cléec'h egyre közelebb jár az egyik támaszuszonyát elvesztett Alex Thomsonhoz, aki teljes sebességgel csak jobbcsapáson tud vitorlázni. A pár napja kisebb kormánysérülése kijavítása miatt néhány órára lelassuló, megálló Sébastien Josse 400 mérfölddel jár hátrébb, miközben ugyanennyi az előnye Meilhat és Béyou előtt.

VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ LEJJEBB!

A verseny honlapja: http://www.vendeeglobe.org/

GPS nyomkövetés: http://tracking2016.vendeeglobe.org/hp5ip0/

November 26-i felvételek Nándi hajójából - még bőszélben vitorlázva.

A verseny összefoglalója november 26-án


Csatolt képek:

Támogatóink: