Vendée Globe: Kettészakadó mezőny

Az éllovas Alex Thomson a Hugo Boss-szal rekordidő alatt elérte az Egyenlítőt. 1 napot és 4 órát javított Jean Le Cam 2004-ben elért csúcsidején. 9 nap, 7 óra és 2 perc alatt jutott a rajttól a déli féltekére.

A mezőny pedig kettészakadóban van. Nem pusztán azért, mert elől a gyorsabb hajók, köztük a támaszuszonyon száguldók alapvetően jobb sebességükkel elhúznak. Hanem mert nekik igen kedvezően viselkedett a doldrums. Az intertropikus zavart szelek zónáján szinte akadálytalanul rohanhattak át, míg a tizenkettedik helyen vitorlázó Kito De Pavant mögött bezárult az ajtó. A többieknek már meg kellett küzdeniük az itt szokásos változó, leálló szelekkel, amelyeket lokális zivatarokkal kiszámíthatatlanul érkező rövid viharos széllökések színeznek.

Az élmezőny előnye pedig még fokozódhat majd. Túl azon, hogy ők 16-17-én száguldottak, míg a többiek – köztük Fa Nándor – a doldrumsban vergődtek, még a déli féltekén is hasonlóan kedvező időjárás vár rájuk. Jelenleg a Szent Heléna szigetről elnevezett magasnyomású rendszer keletre húzódott, így a Vendée Globe menőinek szabad az út a brazil partok mentén dél felé a passzáttal, de a helyzet kedvezőtlenül változhat, mire a mezőny második fele ideér.

Fa Nándinak rosszul jött ki a lépés a doldrumsban. Korábban közvetlen ellenfeleitől keletebbre kényszerülve nehezebben juthatott túl a zavart szelek zónáján. Stéphan Le Diraison tőle nyugatabbra ellépett mellőle és a japán Shiraishi is elé került, így jelenleg a Spirit of Hungary a 20. helyen vitorlázik. Ők még várhatóan csak ma érik el az Egyenlítőt, de legalább már ők is jó szélben húznak dél felé.

Időközben Tanguy De Lamotte, aki a Zöldfoki-szigeteknél megállva megpróbálta megjavítani árbócának letört csúcsát, visszafordult Les Sables d’Olonne felé. Ő az első, aki feladta a mostani Vendée Globe-ot. Négy évvel ezeőtt az Egyenlítőig már hat hajó is kiállni kényszerült.

Délen száguldanak az éllovasok, különösen a támaszuszonyos modern hajók.  Alex Thomson (Hugo Boss) tartja az előnyét, de Vincent Riou-t (PRB) bármilyen jól hajt és taktikázik is az élmezőnyben egyedüli hagyományos hajójával, itt óhatatlanul teret veszít ellenfeleihez képest. A többiek rendre 1-3 csomóval gyorsabbak. Megelőzte őt Armel Le Cléec’h (Banque Populaire) után Sébastien Josse is.

A következő videón a Gitana Team versenyzőjének szárnyalása látható. Amikor a héttonás hajó háromnegyede kiemelkedik a vízből, az rendkívül instabilnak tűnik a hagyományos egytestűekhez szokott szemnek, holott ilyenkor a DSS (Dynamic Stability System - dinamikus stabizáló rendszer) uszonynak köszönhetően éppen hogy nagyon biztosan fekszik a vízen a hajó! Ilyenkor tulajdonképpen könnyebb vele vitorlázni, mint egy hagyományos egytestűvel...

Sébastien Josse az Edmond De Rothschild fedélzetén a harmadik Vendée Globe-ján hajózik. Nyolc évvel ezelőtt 5. helyen ért célba, a legutóbbi versenyen pedig kiállni kényszerült.