Vékony nap Miamiban

A miami világkupa verseny második napja inkább a próbálkozás, semmint a versenyzés jegyében telt. A magyar érdekeltségű pályákon az összesen tervezett öt - a férfi 470-eseknek 2, a női Laser Radial mezőnynek 3 - futam helyett mindössze egyre került sor.

A női Laser Radial osztály második futamát valamivel 8 csomó alatti északi szélben teljesítette a mezőny. Érdi Mári a második futamban jelentősen javított, a tegnapi BFD után a 30. helyen ért célba. Az első bójánál még az 50. helyen fordult, majd a következő két szakaszban összesen 20 helyet - 11-et, illetve 9-et - jött előre. A második cirkáló szakaszban még egy ellenfelét megelőzte és a 29. helyen vitorlázott egészen az utolsó szakaszig, ahol a befutó előtt egy hellyel visszaesett.

"Kint voltunk a vizen 7 órát de csak egy futamot sikerült menni. Nagyon jó rajtom volt a futamban, eljöttem középről, egy perccel a rajt után kifordultam és az egész jobbos csapatot kereszteztem. Sajnos utána középen, ahol én voltam, leállt a szél és mindkét oldal elment. Az első bójánál 4 hajó volt mögöttem. Utána 30-ra sikerült felküzdenem magamat, ami nem egy szép eredmény, de annak örülök, ahogy az első bója után vitorláztam" - foglalta össze Érdi Mára a küzdelmes menetet. A futamot a finn Monika Mikkola nyerte a brit Alison Young és a litván Viktorija Andrulyte előtt. Mári összetettben egyelőre az 51. helyen áll. Vezet Mikkola, mögötte Young és az első futamban második ausztrál Thomson következik.

A futam után a szél ereje 4 csomó alá csökkent. "Elrajtoltunk vagy nyolcszor de nem volt semmi az első futam után." Hosszabb várakozás után a rendezőség a partra vitte a mezőnyt a nap végére keletire, sőt azon is túl, délkeleti felé forduló, teljesen elhaló szélben.

A férfi 470-es mezőny eleve később indult vízre és az egész napot ott töltve érvényes futam nélkül mentek a kikötőbe helyi idő szerint délután 5 körül.


A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing