Vége a kormánnyal birkózások korának

Techno Italia kormányművek az MVSZ motorosokban.

Lehet sokféle módon úgynevezett PR-cikket írni, de a legkönnyebb meggyőződésből. Vagyis ilyen könnyű dolgom még sosem volt.

 A Magyar Vitorlás Szövetség állományában több kis motoros szolgálja a vízi feladatok ellátását. Nekem ebből a Sirály nevű darabbal van közelebbi ismeretségem, mert ezzel viszek a vízre olykor fotóst, videóst a futamokra. Az elmúlt években egy dologra ajánlatos volt figyelnem beszállás előtt: ne menjek szűk ingben, mert az kormányzáskor szétszakadhat a hátamon!

Ez a motoros ugyanis rövid testű, rakoncátlan jószág, 100 lóerős külmotorral. Jellemzője, hogy a hozzáértő motorbeállítási törekvések ellenére mindenáron szeretne jobbra kitörni. Ezért folyton a kormánnyal kell irányban tartani, nincsenek vele laza pillanatok. Idén tavaszig az akaratos erők és gondolom néhány emberesen surlódó alkatrész miatt a legkisebb fordulás is elszánt küzdelmet jelentett az így nagyon kicsinek tűnő – amúgy normális – kormánykerékkel. A legkisebb irányváltásért is megdolgoztatott, és egyenes menetben is két kézzel kellett balra húzni.

De tavasz óta ez már csak amolyan nosztalgikusan jópofa emlék, ahogy például a régen volt, és megélésükkor elátkozott katonasági élmények humoros történetekké finomulnak.

Ugyanis 2014-ben a Magyar Vitorlás Szövetség támogatója lett a székesfehérvári Techno Italia Kft., és hajókba saját gyártású hidraulikus kormányműveket szerelt. Többek között a Sirályba is.

Az Évadnyitón hajóztam először a Techno Italia hidraulikus kormányművel szerelt hajóval, és bizony a kormánnyal birkózások kora elmúlt! A rakoncátlan hajó kezessé szelidült, még ha a kormánnyal továbbra is ellen kell tartani makacs kitörési vágyainak.

Techno Italia

A Techno Italia Kft. magyar cég, amelyet egy a Velencei-tó közelében élő olasz szakember Luigi Gobbo hozott létre. Húszéves repülőgépipari hidraulika tapasztalattal a háta mögött alkotta meg saját hajó kormányművét, amellyel jelentős sikereket ért el a hajó világban a megbízható és célszerű minőségnek, és nem utolsó sorban a könnyű telepíthetőségnek köszönhetően.

Igényes minőség

A hidraulikus kormányszerkezetek minden egyes darabját saját gyártásban készítik, természetesen szigorú minőségellenőrzéssel. Nem csak a kézi összeszerelés, de a minőségi anyagok használata garantálja a megbízhatóságot, a hosszú élettartamot.

A szivattyúház edzett, melegen sajtolt alumínium alapanyagból készül, nem pedig öntött alumíniumból, vagy fröccsöntött műanyagból. A 10mm-es falvastagság és speciális, a repülőgép iparban alkalmazott alapanyag megakadályozza a szivárgást vagy olaj film/köd képződését még nagyon magas nyomás mellett is .A szivattyú szerkezetben 3 golyóscsapágy biztosítja a kiemelkedő precizitást és páratlanul sima, egyenletes működést. Minden szivattyúház eloxált és speciális, a tenger rendkívül korrozív hatásainak is ellenálló felületkezelt. Minden alkatrész nagy pontosságú CNC megmunkáló gépeken készül és minőségellenőrzésen megy át minden gyártási fázis után, így biztosítva a legkiválóbb minőséget.

A munkahengerek szintén a repülőgép iparban használt, hidegen húzott, edzett alumíniumból készülnek, nagy pontosságú CNC megmunkáló gépeken. A henger falvastagsága és a különleges alapanyag, a hagyományos bronzénál jelentősen nagyobb szakítószilárdsága teszi lehetővé a magas üzemi nyomást.Minden munkahenger és alkatrész eloxált és speciális, a tenger rendkívül korrozív hatásainak is ellenálló felületkezelt.

A hidraulika csövek speciális nagy nyomásállósággal rendelkező direkt erre a célra gyártott ikercsövek, és szintén egyedileg gyártott rozsdamentes és nikkelezett csatlakozókkal szereltek.

Működés

A pumpa a kormánykerék mozgását nyomássá alakítja, ami a hidraulika tömlőkön keresztül működteti a munkahengert, ami irányítja a motort.

A pumpa két változatban készül. Az alapverzó mellett van visszaáramlás gátlós típusa is. Azzal a kormány nem „pörög vissza”, abban a pozícióban marad terheléstől függetlenül, ahol elengedtük.

A munkahengerek motor típushoz és teljesítményhez igazodó változatban készülnek.

Garancia és könnyű beszerelhetőség

A cég a termékeire 3 év garanciát ad. Megrendeléstől számítva 2-8 napon belül szállít. A hidraulikus kormányszerkezet egyszerűen, házilag is beépíthető a komplett csomagnak, és a hozzá adott útmutatónak a segítségével.

A Techno Italia kormányszerkezetek alapból egyszerű és biztonságos, ugyanakkor kényelmes megoldást kínálnak az általánosan használt 90, 115, 150 LE motorokkal felszerelt hajók, kormányállással rendelkező gumicsónakok, elektromos hajók vagy egyedi igények alapján nagyobb teljesítményű motorokkal szerelt kül- és belmotoros hajók irányítására.

Lehetőség van egyedi, különleges igények alapján összeállított szerelőkittek szállítására is.

Hajósboltoknak és disztríbútoroknak egyedi ajánlatokat kínálnak.

A cég www.hydrodrive.eu című honlapján a letöltések közt ( http://hydrodrive.eu/products/downloads) található egy részletes magyar nyelvű leírás is a motorokról.

 

Techno Italia Kft.

8000 Székesfehérvár, Kapos utca 2.
www.hydrodrive.eu
products@hydrodrive.eu
Tel: 22/258 - 009

Támogatóink: