Vadnai Benjamin egy lépéssel közelebb Tokióhoz

Vadnai Benjamin nyerte az első olimpiai válogatót, mert az öccsét megelőzte a melbourne-i Laser Standard világbajnokságon.

A másik célját nem sikerült megvalósítania: összetettben a 23. helyen végzett a vébén - a top 15 volt a cél.

 

Vasárnap megint 3 futam várt a mezőnyre a Port Phillip öbölben. A szél sokat szelídült szombathoz képest, visszaállt 15 csomóra és újra gyönyörű, napos, nyári idő jellemezte Melbourne-t.

 

A 10. futamban Vadnai Benjamin 25. helyen ért célba, Jonatán pedig utolsónak érkezett a célvonalhoz.

Egyértelmű volt, hogy ennél mindketten többet tudnak, bár az elgondolkodtató volt, hogy az aranycsoport első négy futamában egyikőjük sem ment egy top húszas finist.

Szerencsére a 11. futamban sikerült megtalálni a sebességet és Benji egy 15., Jonatán egy 19. hellyel javított. Így a jobbik magyarnak maradt esélye a top húszban végeznie, de ehhez nagyot kellett volna mennie az utolsó futamban.

A látványos előre lépéshez a 20. hely kevés volt, így Vadnai Benjamin a 23. lett a világbajnokságon (az olimpián ez 16. lenne, mert ott nemzetenként csak egy versenyző indul.) 2Nem tudtam kihozni magamból a maximumot és Jonatánt is sajnálom, mert sokkal több van benne. Amúgy ez egy nagyon jó eredmény, mert a top 20-30 nagyon szoros, kevésen múlott, hogy bemenjek a top 15-be. A hibákat kell elemezni, átgondolni és az olimpia a fő cél, ott szeretnék 1-10-ben végezni, ez csak az első állomás volt az odáig vezető úton az évben. A mai első futamot kicsit elrontottam, utána top háromban értem be a krajcbójához, végig ott is mentem és az utolsó 50 méteren ment el sok hajó mellettem egy szélfordulónak köszönhetően. Az utolsó futamban egy medúza lassított le, gyakorlatilag megállt a hajó. Ha ezek az apróságok nincsenek, akkor simán meg lehetett volna az első húsz”- értékelt Vadnai Benjámin.

 

Vadnai Jonatán a 12. futamban 36.-nak jött be és az összetettben is így zárt. A verseny végén eddigi pályafutása mélypontjának nevezte a melbourne-i vébét. „A magabiztosság hiányzott leginkább. nem feküdt nekem az a vitorla, amit a vébére kaptunk, soha nem voltam biztos az állításokban. Szombat után az volt a jelszó, hogy mindent bele, meg is tettem mindent. Tök jól kezdtem, az első futamban megszöktem a rajtnál. Nagyon jól nézett ki minden, amíg nem jött egy olyan jobbos váltó a nyílt vízről, ami után az ötödikből negyvenedik lettem. A következő futamra tanultam ebből, megint jól álltam, úgy tűnt, az első tízben végezhetek, amikor a partról jött a váltó. Néztem az eget, mit csináltam, hogy ezt érdemlem, fájt”- mondta kicsit keserűen mosolyogva Vadnai Jonatán, aki elárulta, hogy az igazi célja a 2024-es párizsi olimpia, ott szeretne éremesélyesként indulni.

 

 

A világbajnokságot a német Philipp Bühl nyerte 26 ponttal, az ausztrál Matt Wearn (38) és a horvát Tonci Stipanovic (64) előtt. Érdekesség, hogy az összesen 6 futamot nyert francia Jean Babtiste Bernaz lemaradt a dobogóról, 4. helyen végzett.

A Laser Standard világbajnokság végeredménye: http://sailingresults.net/sa/results/overall.aspx?ID=80326.1

10. futam: http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80326.1.4.10

11. futam: http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80326.1.4.11

12. futam: http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80326.1.4.12

Szöveg/videó: Siklós Erik

Fotó: Jon West