Újdonság a versenyutasításban: rövidíthetők az MVSz egyes túraversenyei

A leggyorsabb hajóknál alacsonyabb sebességpotenciállal rendelkező hajók érdekében változott a most szombaton rajtoló évadnyitó és a Fehér Szalag versenyutasítása. A lényeg, hogy a két rajszektorban induló hajók külön is befuttathatóak - azaz indokolt esetben a rendezők lerövidíthetik a pályát.

Az utóbbi években több távolsági túraversenyen gyenge szélben a limitidőhöz képest olyan nagy volt az előírt táv, hogy a hajók egy része nem tudott időben befutni. Többször előfordult például: a Fehér Szalag idején tomboló kánikulában annyira kevés szél volt, hogy a mezőny lassabb hajóinak esélye sem volt az érvényes befutásra. Főleg, ha egy gyors többtestű, skiff vagy libera típúsú hajó hamar célba ért. Annál pedig nincs lehangolóbb, hogy egész nap küzd valaki a legjobb tudása szerint és a végén mégis önhibáján kívül sikertelen lesz. Ha pedig egy-egy hajóosztály tagjai nem tudnak befutni, akkor az egész osztály nem csak, hogy sikertelen, hanem elkeseredett lehet.

A mezőny a 2018-as Fehér Szalagon - Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

A nagyhajós társadalomtól érkezett észrevételeket és kéréseket a Magyar Vitorlás Szövetség Titkársága és Nagyhajós bizottsága megtárgyalta, ezt követően pedig az MVSz elnöksége döntést hozott arról, hogy indokolt esetben lerövidíthető a pálya, azaz az útvonal.  A gyarkorlatban ez a következőt jelenti: a most szombaton sorra kerülő Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíjon és a Fehér Szalagon a két rajtszektorban rajtoló hajók csoportja egy-egy rajtcsoportot alkot, a két csoportba tartozó hajók pedig egymástól függetlenül is befutathatók. Másként: a gyors többtestű, valamint libera és skiff típusú hajók egy külön rajtcsoportot alkotnak és a többiektől külön értékelhetőek.

A Magyar Vitorlás Szövetség egyrészt köszöni az észrevételeket és kéréseket, amelyek lehetővé tették a szóban forgó módosítást. Másrészt az MVSz reméli, hogy a nagyhajós versenyzők elégedettek ezzel a lépéssel. Az MVSz egyúttal azt javasolja a versenyeket rendező kluboknak, hogy az újítást a saját versenyeiken is vezessék be. A szövetség továbbra is várja javaslatatokat, hogy a mostanihoz hasonló módon olyan fejlesztéseket, újdonságokat vezethessen be, amelyek eredményeként minél inkább a versenyzők igényeinek megfelelően legyenek megrendezve a soron következő versenyek. 

A Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíj versenyutasítása - amelyben szerepel a szóban forgó pályarövidítés lehetősége - a csatolt fájlban és ezen a linken is megtalálható.


Csatolt fájlok: