Újabb magyar a világ tetején: Böröcz Bence vezető nemzetközi versenybíró lett

Nagyon úgy fest, hogy 2018 a magyar vitorlázás éve, legalábbis szinte egymást érik a világsikerek. Berecz Zsombor finn dinghy világbajnoki címe után ezúttal a “játéktér másik oldalán”, a versenybírók között érte a magyar vitorlázást hatalmas elismerés: Böröcz Bence versenybírót a a World Sailing a világ vezető vitorlás versenybíróinak szűk körébe választotta.

“A kijelölés komoly felelősséget is jelent, hiszen a kiválasztott bírók tevékenysége példaként is tekinthető, ami irányt mutat a többiek számára” - mondta a hunsail.hu-nak Böröcz Bence, akit a World Sailing a két minősített csoport egyikének - a vezető versenybírók csoportjának tagjává választotta két évre. “A 2015 óta létező pozícióra pályázni lehetett, a pályázat kiírásából az is kiderül, hogy milyen felkészültséggel és tapasztalattal érdemes pályázni.” Aztán annak eldöntését, hogy valaki rendelkezik-e a megfelelő felkészültséggel, már a pályázóra bízzák. A mostani döntéssel a WS a világ mintegy 350 nemzetközi versenybírója közül összesen 28 szakembert választott a két csoport valamelyikébe.

Böröcz Bence 2009-ben tette le a nemzeti bírói vizsgát és 2012 óta nemzetközi versenybíró. “Tíz év folyamatos munkájának elismeréseként tekintek arra, hogy a sportág nemzetközi irányító szervezete a világ vezető versenybírói közé választott” - írja blogján az immár vezető nemzetközi versenybíró szakember.  Amellett, hogy érdekelte a bíráskodás, a versenybírói karrier elindításában az is közrejátszott, hogy egyetemi tanulmányai miatt nem tudott vállalni egy olimpiai felkészülési programot, így versenybíróként látta elérhetőnek, hogy a nemzetközi vitorlás versenyzés legmagasabb szintű körforgásában részt vegyen.

Ezzel a nagy nemzetközi versenyeken való szereplésekben eddig sem szűkölködő - ott volt például Aarhusban a kvótaszerző összevont világbajnokságon augusztusban, ahogy a riói paralimpián 2016-ban vagy az idei Világkupa döntőn Marseille-ben júniusban - magyar szakember szintet lépett és - optimális esetben - akár Berecz Zsombor vagy Érdi Mári tokiói futamain is lehet bíró, vagy éremfutamaikon döntőbíró.


A vezér és vezető bírói csoportok kiválasztása segítséget nyújt a WS-nak abban, hogy a nagy világversenyek versenybírói posztjaira kínálatot nyújt, azaz megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal bíró szakemberek közül választhat. A vezér bírók tagjai közül kerülnek ki a top világversenyek - összevont olimpiai vébék, olimpiák, Világkupa versenyek - zsűrijeinek elnökei, a vezető bírók csoportjából - akik közé most bekerült Böröcz Bence is - pedig a szenior tagok - többnyire, hiszen azért nem csak közülük választhatnak, mert “nagy szükség van az utánpótlásra is”.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Toth Bogee, Cserta Gábor