Mint egy rossz hullámvétel, csak annyi...

Medemblikben szombaton a szélcsend miatt újabb futamok nélkül ért véget a Laser Radial világbajnokság, így Érdi Márinak nem nyílt lehetősége a javításra.

A női olimpiai osztály legerősebb világversenyén a selejtezőfutamokon végig az élcsoportba tartozott, az összetettben 10-11. helyen állt a százhajós mezőnyben. Ezután pénteken az első két döntő futamon, már az Arany csoportban vitorlázva minden rossz összejött. Kétszer is megfütyülték a versenybírók, így ki kellett állnia, majd a következő futama is nagyon rosszul sikerült. Ezzel visszacsúszott a huszadik helyre, és másnap az időjárás már nem engedte, hogy ezen javítson.

Az ötszörös korosztályos világbajnok és egyszeres Európa-bajnok, olimpikon és olimpiai futamgyőztes Érdi Mári ezen a versenyen is kitűnően vitorlázott, hiszen jórészt ott tudott lenni a világbajnoki mezőnyben, ahová a villámgyors fejlődésével eljutott. Innen vettette őt vissza a szerencsétlen pénteki nap, amely aztán a vébén az utolsónak bizonyult. Világbajnoki huszadik hely egy olimpiai hajóosztályban remek eredmény (szakmailag ér annyit, mint egy nem-olimpiai osztályban az arany), mert aki ott rendszeresen huszadik, vagy előrébb jár, de az élmezőny tagja, az a következő héten egy kis szerencsével nyerhet is. Most például huszonegyedik helyen a riói olimpiai bronzérmes végzett...

Érdi Mári hiába csak 19 éves, immár tudottan a felnőtt élmezőny tagja, már nem meglepetés, ha a futamokban dobogós helyekre is odaér. Nem véletlenül ért fel a világranglistán már a tizedik helyre. 2018-ban Aarhusban egy ugyanennyire balszerencsés világbajnoki szereplés is már elsőkörös, sima olimpiai kvalifikációt ér.

Mindezekért, ha azt mondjuk, hogy sebaj Mári, ez most így alakult, majd legközelbb jobban sikerül, az nem túllihegett optimizmus, marketingfogás, elfogultság vagy szurkolói vigasztalás. Csak egyszerű, reális, ám jogosan vigasztaló megállapítás.

Nincs semmi baj. Csak olyan, mint amikor az ember a hajójával beleáll és megtorpan egy hullámban. Olykor elkerülhetetlen, de csak egyetlen, akkor és ott nagyon bosszantó pillanat az egész...

Ruji

A Laser Radial VB honlapja: http://www.laserradialworlds.com/

Részletes eredmények: http://www.laserradialworlds.com/results/result-laser-radial/


Csatolt képek: