Új korszak jön a vízen és a parton egyaránt - mi történt a Boat Show-n?

Sok újdonságot hozott a múlt heti a Hungexpón megrendezett Budapest Boat Show. Összefoglaló a legfontosabbakkal. 

Nagy az igény a vízitúrázásra a Balatonon. Most már a versenyengedélyes sportolók, csakúgy, mint a hobbivitorlázók meg szeretnék ismerni a kikötők környékén túl, a Balaton érdekes helyeit, látványosságait, és nem utolsó sorban belekóstolni a gasztronómiai különlegességekbe. Kimondható: komplex programmá válik a vitorlázás minden korosztály számára - írja összefoglalójában a Vitorlázzitthon.hu turisztikai portál, amely a Magyar Vitorlás Szövetség uniós támogatásból megvalósult projektjének köszönhetően jött létre. 

A turisztikai portál mellett elindult a Vitorlázz itthon névre keresztelt kedvezménykártya-rendszer is: az idén már mindenki igénybe veheti a Magyar Vitorlás Szövetség által koordinált „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” projekt keretében kibocsátott kedvezménykártyát, amely a magyarországi tavak – köztük a Balaton – körül nyújt számtalan olcsóbb szolgáltatást a turistáknak. Az uniós támogatással létrehozott kedvezménykártya-rendszer és a hozzá tartozó turisztikai portál közelebb hozza mindenkihez az élményturizmust és a vitorlázást. Ugyancsak uniós támogatásból rendeződik egy évtizedes tartozás: mostantól minősítési rendszer alapján osztályozzák a balatoni kikötőket. 

Révész Máriusz kormánybiztos, Dr. Kollár Lajos, az MVSz elnöke és Holczhauser András, az MVSz főtitkára a Budapest Boat Show-n február 22-én - Forrás: Hungexpo

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Boat Show-n tartott rendezvényen azt mondta: „A turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, az aktív turizmus ebből egyre nagyobb arányt hasít ki. Mostanra minden korosztály keresi az élményt, kihívást: így igyekszünk ehhez a lehetőséget földön-vízen biztosítani. Ennek egy nagyon kiemelkedő területe a vitorlásturizmus. Fontos, hogy az ebből fakadó bevételek maradjanak hazánkban. Évről évre nő a vitorlázók száma, és nagyon örülök, hogy a szabadidős vitorlázás is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Remélem, hogy sokan lelik majd örömüket a hazai tavakon való vitorlázásban.” Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöke pedig arról beszélt, hogy a megvalósított fejlesztések eredményeként a turistáknak az ország tizenegy megyéjében lesz lehetőségük vitorlázni, így a teljes magyar népesség 50 százaléka ismerkedhet meg ezzel a sporttal. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kiemelte: „A Vitorlázz itthon projekt fontos célja az is, hogy népszerűsítse a túravitorlázást például túraútvonal-ajánlatok ismertetésével. A pályázaton elnyert uniós támogatás segítségével ráadásul egy évtizedes tartozás is rendeződik. Elindult ugyanis a balatoni kikötők minősítési rendszere, amely a meglévő infrastruktúra és a kínált szolgáltatások alapján sorolja öt csoportba a létesítményeket, amelyek csillagokat (KÉK CSILLAG) kaptak egy egytől-négyig terjedő skálán”.

A Boat Show-n bemutatkozott a Magyar Vitorlás Szövetség és az Antenna Hungária stratégiai megállapodásának köszönhetően az első hazai vitorlás e-sport verseny. A Vitorlázz Itthon - mindiGO Sport Kupa névre keresztelt vetélkedésben a helyszínen bárki kipróbálhatja magát a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, a World Sailing hivatalos játékában, a Virtual Regattában.   Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: a szervezet kiemelt célja a vitorlázás, mint aktív szabadidős tevékenység népszerűsítése, és az utánpótlás nevelésben kulcsszerepet ifjúsági korosztályok megszólítása. A Virtual Regatta egyaránt alkalmas mindkét célra, hiszen a játék segítségével olyanok is kipróbálhatják a vitorlázást, akik még soha nem ültek hajóban, a gyakorlottabb vitorlázók pedig olimpiai hajóosztályokkal valódi versenyhelyzetbe kerülhetnek.

Támogatóink: