Történelmet írt a Svert Kupa – jön a szintlépés?

Igen tekintélyes mezőny jött össze megint az idei Svert Kupára Zamárdiban, amely a jollésok és kishajósok ünnepe. Közel 200 induló volt, az ifjúsági korosztály versenyzői kimagasló, 90 százalékos befutási aránnyal büszkélkedhettek. A Svert Kupa elérte a határait, ha minden jól megy, akkor a jövőben többször összegyűlhetnek a kishajósok egy-egy ilyen versenyre.

Idén már nyolcadik alkalommal került sor a kishajósok, jollésok balatoni találkozójára, másként ünnepére. Augusztus 13-án rendezték meg a VIII. Svert Kupa – DELL túraversenyt és a Svert Kupa – Ifjúsági túraversenyt, mert egynapon ugyan, de két külön rajttal, két külön túraútvonalon bontanak vitorlát a svertes hajók Zamárdiban. Ez utóbbin 11 kilométeres távot kellett megtennie az ifjúsági, 19 kilométeresét felnőtt versenyzőknek. „A Svert Kupa népszerűségére jellemző, hogy 200 hajó indult a versenyen, nemcsak a Balatonról. Az ország minden tájáról érkeztek vitorlázók, például Orfűről, Miskolcról, Szegedről” – mondta a hunsail.hu-nak Mátay - Horváth Éva a verseny egyik főszervezője.

A Svert Kupa-történelem legjobb széljárását hozta az idei regatta, jellemzően 3-4-es, esetenként erősebb szélben vitorlázhattak a versenyzők. „Az erős szél a svertes hajóknál okozhat problémát, voltak olyan csapatok, amelyek a hajókon tartózkodó kisebb gyerekek miatt elővigyázatosságból kiálltak. Ezzel együtt a felnőtteknél 60 százalékos volt a befutási arány, az ifjúsági korú versenyzőknél pedig kimagasló, 90 százalék feletti eredmény született” – emelte ki Horváth Éva. Hozzátette, amatőr versenyről van szó, de természetesen minden hajóosztály nyerteseit díjazták. Az esélyegyenlőséget egy rendkívül szimpatikus lépéssel biztosították a szervezők, a főszponzor, a Dell (HRP Europe Kft.) által felajánlott fődíjat, egy menő laptopot nem automatikusan az abszolút győztes kapja, hanem az önálló hajóosztályelsők közt kerül kisorsolásra a versenyt követő ünnepélyes díjátadón.

„Célunk ezzel nem titkoltan az volt, hogy amelyik hajó a saját hajóosztályában eléri az első helyet, az az esélyegyenlőség jegyében ugyanolyan eséllyel nyerhesse a fődíjat, mint az esetleg nála – még versenykiírásba beférő - nagyobb hajóosztály tagjai. Azaz a vitorlázás, mint a technika és az emberi tudás együttesen, egyenlő eséllyel érvényesüljön a hajóosztály besorolástól függetlenül” – tette hozzá a főszervező.

Horváth Éva azt is elmondta, hogy bár nagyon örülnek az óriási érdeklődésnek, a Svert Kupa kinőtte magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy infrastrukturális szempontból Zamárdiban elérte határait a verseny. Éppen ezért megkezdődtek a tárgyalások a Magyar Vitorlás Szövetséggel arról, hogy máshol, más kikötőkben is legyen a jövőben Svert Kupa.

A jelenlegi elképzelések szerint esetleg a főrendezvény maradna Zamárdiban, de valószínű, hogy a kishajósok népszerű versenye más kikötőkben is megjelenik, lehetővé téve ezzel a versenyek létszámának további növekedését, az amúgy legnépesebb vitorlástábor, a svertes hajók számára.

A szervező azt is hozzátette, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke ebben abszolúte partnerséget mutat, hiszen Gerendy Zoltán kinevezése óta már a második Svert Kupa vitorlásverseny díjátadóján jelent meg személyesen. Ezzel is hangsúlyosan jelezve a jollés társadalom felé, hogy személyesen ő és a Magyar Vitorlás Szövetség is fontosnak tartja őket – elismerve ezzel a Svert Kupa fontosságát és elismertségét ebben a vitorlás közegben.

Támogatóink: