Több mint bíztató eredmények a World Sailing ifjúsági vébén

A 29er magyar menői, Jeney Máté és De Jonghe Artúr a 7. helyen végeztek az ifjúsági világbajnokságon, de a lány 420-as páros is futott 2. helyezést futamban.

Hét hajóosztályban – lány és fiú 420, 29er és Laser Radial, valamint fiú RS:X - indultak fiatal magyar vitorlázók a lengyelországi Gdyniában rendezett World Sailing ifjúsági világbajnokságon.

A versenyen többnyire – egy nap kivételével – könnyebb, 6-12 csomós szélben tartották a futamokat, a kivételnek számító napon 18-23 csomós szélben versenyeztek. A legjobb eredményt a már eddig is számottevő nemzetközi eredményeket elért fiú 29er kettős, Jeney Máté és De Jonghe Artúr érte el a legjobb eredményt, a 7. helyen végeztek a 28 fős mezőnyben. A lefutott 13 futam csaknem felében az első 10 között futottak célba, közöttük egy 2. és két 4. helyet elérve. A lányok között a 22. helyet szerezte meg a 25 rajthoz álló egység között Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna, de futottak egy 11. helyet is.

29 induló közül a 13. helyen végzett a fiú RS:X-ben Pálinkás Tamás. A fiú szörfös mezőny ugyancsak 13 futamot teljesített, a magyar versenyző háromszor ért célba az első tíz között.

A 420-as mezőnyöknek kilenc futamot rendeztek, a Litkey Janka-Érdi Hanna lány kettős a 21. helyen végzett, de az utolsó előtti futamban a 2. helyen ért célba, ami feltétlenül bíztató, e mellett elértek még egy 10. helyet is és több futamban is jó helyen értek fel az első bójához. A fiúk között ugyanebben az osztályban Szűcs Benedek és Batiz Ábel szállt vízre Gdyniában, a 30 egységes mezőnyben a 18. volt a legjobb helyezésük, végül a 25. helyen végeztek. „Kiemelkedett a mezőnyből a győztes új-zélandi kettős, akik gyenge és erős szélben is tudtak futamot nyerni és nem sokkal korábban megnyerték az osztály világbajnokságát is Portugáliában” – mondta a magyar egységek edzője, Regős Attila. A 420-as osztályban az egységesen a helyszínen kapott Nautivela hajók és Zaoli vitorlák összerakására és beállítására két nap állt rendelkezésre.

Mindkét Laser Radial osztályban volt magyar induló, a lányok között Kis-Kapin Karina a 34. helyen végzett a 47 fős mezőnyben, a fiúk között pedig Zink Leon 51. lett az 57 induló között.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Szymon Sikora, Robert Hajduk / World Sailing