Több mint 100 hajó, szélcsend majd két futam - így zajlott az optimistesek versenye

Október közepén rendezték az Optimist hajóosztály utolsó ranglistaversenyét, amelyen - az időjárás miatt - két futamra került sor. Beszámoló.

Több mint 100 versenyző nevezett az optimistesek idei utolsó ranglistaversenyére (Optimist Specialized Kupa 2018) amelynek a balatonfűzfői Laguna Yacht Club adott otthon, a rendezésért pedig a BS Fűzfő Vitorlás Klub felelt. A végső győzelmet Verebély Mátyás (Spartacus Vitorlás Egylet) szerezte meg, a második helyen Fehér Boróka (Balatoni Yacht Club 1912),  a harmadikon pedig Jandl Rómeó (Soproni Építők SK) végzett. 

Mohos Gábor versenyvezető hunsail.hu-nak küldött beszámolójából kiderül, hogy az időjárás nem segítette a fiatal sportolókat.  MÍg tavaly a hideg és a nagy szél miatt kellett halasztani, az idén enyhe napokat ígért a meteorológia, kevés széllel. Az első versenynapon - október 12-én pénteken - egész nap tükörsima volt víz a fűzfői öbölben. Egy nappal később reggel még volt némi remény a szélre, de hamar felszívódott sajnos, így nem voltak futamok.

"Vasárnap stabilnak tűnő 6,5 csomó körüli átlagos szélben indult vízre a mezőny, ám a 10 órás rajtig elfogyott a szél. 2A következő több, mint 2 órában vízen halasztottunk, mindenki tudta, hogy csak akkor van esélyünk futamokra, ha ugrásra készen várakozunk. 12:30 körül aztán végre elkezdett fújni a délkeleti. Az első futam rajtja mindkettő csoportnak sikerült, így végre behúztunk egy futamot. A második rajtnál már kicsit szigorúbb volt a helyzet, de végül sikerült elrajtolni a csoportoknak, így két futam alapján alakult ki a végeredmény" - áll a beszámolóban. 

A versenyről szóló részletes beszámoló itt olvasható.

A végeredmény a csatolt (pdf) fájlban és itt érhető el. 

A versenyről készült videó pedig itt tekinthető meg.

Fotók és videó: Ladányi János


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: